15.6.10
Στην ουρά 20.000 για το εφάπαξ...
Εφιαλτική είναι πλέον η κατάσταση στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου στοιβάζονται 20.000 αιτήσεις για εφάπαξ και αναζητούνται απεγνωσμένα 900 εκατομμύρια ευρώ. Η μαζική φυγή των δημοσίων υπαλλήλων λόγω των επερχόμενων αλλαγών στο ασφαλιστικό απειλεί να τινάξει στον "αέρα" το Ταμείο, καθώς...
φέτος αναμένεται να ανοίξουν την...πόρτα εξόδου περίπου 40.000 άτομα. Το επόμενο διάστημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο, καθώς μέσα στο καλοκαίρι υποβάλλονται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αν δεν ανακοπεί το κύμα φυγής, τον Σεπτέμβριο θα εκκρεμούν 30.000 αιτήσεις για το εφάπαξ, με αποτέλεσμα να απαιτούνται 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ για την καταβολή του βοηθήματος.
Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του ταμείου κρούει η ΑΔΕΔΥ, η οποία θα έχει σήμερα συνάντηση για το καυτό αυτό θέμα με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ο πρόεδρος της κορυφαίας δημοσιοϋπαλληλικής οργάνωσης, Σπύρος Παπασπύρος, σημειώνει στο "Eθνος" πως "μπαίνουμε σε μια πολύ επικίνδυνη τροχιά στο Ταμείο Πρόνοιας.
Εκπέμπουμε ισχυρό σήμα κινδύνου, γιατί από εδώ και πέρα θα έχουμε τον πολλαπλασιασμό του αδιεξόδου με μεγάλη ταχύτητα". Ενδεικτικό του πανικού που επικρατεί στους ασφαλισμένους είναι πως το πρώτο πεντάμηνο της φετινής χρονιάς οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στο Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 45% σε σχέση με πέρσι. Η μαζική αυτή έξοδος οφείλεται τόσο στις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό όσο και στις περικοπές στους μισθούς (δώρα και επιδόματα) των εργαζομένων στο Δημόσιο.
Μάλιστα εκτιμάται πως το 2010θα είναι το "έτος της μεγάλης φυγής", καθώς εκκρεμεί η κατάθεση νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που μεταξύ άλλων αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης. "Πρωταθλήτριες" στη φυγή είναι οι γυναίκες, οι οποίες σπεύδουν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου για να αποφύγουν την επερχόμενη εξίσωση των ορίων ηλικίας.
Σημειώνεται πως περίπου 110.000 ασφαλισμένες στο Δημόσιο έχουν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα και μπορούν να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή. Σε περίπτωση μαζικής φυγής αυτών των ασφαλισμένων, το έλλειμμα στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων θα εκτοξευτεί στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Συνολικά 250.000 άτομα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν να βγουν στη σύνταξη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ασφαλιστικό σύστημα. Σε μια προσπάθεια να μπει "φρένο" στη μαζική αυτή φυγή, η κυβέρνηση πέρασε ρύθμιση με βάση την οποία δεν απειλούνται από τις αλλαγές όσοι δημόσιοι υπάλληλοι και ασφαλισμένοι στα ειδικά ταμεία (που πήγαν στο ΙΚΑ) θεμελιώσουν μέσα στη φετινή χρονιά συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
ΕΩΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ
Απεβίωσαν πριν πάρουν το βοήθημα 440 συνταξιούχοι
Πρωτοφανής είναι η καθυστέρηση στην καταβολή του εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και ήδη 440 ασφαλισμένοι πέθαναν πριν προλάβουν να πάρουν το βοήθημα. Αυτή τη στιγμή ο χρόνος έκδοσης του εφάπαξ προσεγγίζει τα δύο χρόνια και αν δεν βρεθεί άμεσα λύση θα εκτοξευτεί στα τρία έτη.
Ουσιαστικά το ταμείο έχει κυριολεκτικά ξεμείνει από ρευστό και περιμένει κάθε μήνα να εισπράξει τα έσοδα από τις εισφορές για να καταβάλει το εφάπαξ. Το πρόβλημα είναι πως τα έσοδα αυτά είναι περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ και αρκούν για την καταβολή περίπου 600 εφάπαξ κάθε μήνα.
Μάλιστα πρέπει να σημειωθεί πως το βοήθημα καταβάλλεται άτοκα, δηλαδή οι ασφαλισμένοι δεν παίρνουν κάποια προσαύξηση για το διάστημα που περιμένουν την έκδοση της πολυπόθητης απόφασης. Για να αρθεί το αδιέξοδο του ασφαλιστικού ταμείου και να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, η ΑΔΕΔΥ ζητεί να υπάρξει άμεσα κυβερνητική παρέμβαση.
Σενάρια
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σενάρια που θα εξεταστούν στη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών είναι και ο "εσωτερικός δανεισμός" του Ταμείου Πρόνοιας από το ΤΕΑΔΥ (δηλαδή το επικουρικό του Δημοσίου). Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ θα ζητήσει να καλύπτονται από το ταμείο και περίπου 50.000 άτομα που απασχολούνται στο δημόσιο με συμβάσεις και τώρα υπάγονται στο ΙΚΑ (προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα από τις εισφορές).
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Εκκρεμούν 20.000 αιτήσεις για εφάπαξ και απαιτούνται 900 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, 440 ασφαλισμένοι πέθαναν ενώ περίμεναν να πάρουν το βοήθημα.
Το φθινόπωρο αναμένεται να φτάσουν τις 30.000 οι αιτήσεις στο ταμείο και να... αναζητείται 1,2 δισεκατομμύριο.
Τους πρώτους πέντε μήνες του έτους οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στο Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 45%.
Φέτος λόγω των αλλαγών στο Ασφαλιστικό αναμένεται να... ανοίξουν την πόρτα εξόδου 40.000 άτομα.
Υπολογίζεται πως 110.000 γυναίκες στο Δημόσιο έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή.
Συνολικά 250.000 ασφαλισμένοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ ΕΘΝΟΣ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου