1.5.10

Δέκα χρόνια ΔΝΤ βλέπει το Spiegel...

Την Κυριακή αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για τα μέτρα ...
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να παραμείνει για δέκα χρόνια υπό την επιτήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εκφράζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Το ΔΝΤ, το οποίο τώρα διαπραγματεύεται μαζί με τους Ευρωπαίους τα μέτρα λιτότητας που θα επιβληθούν στην Αθήνα με αντάλλαγμα τη χορήγηση μαζικής οικονομικής βοήθειας, "ετοιμάζεται να μείνει δέκα χρόνια στη χώρα, μέχρις ότου
εφαρμοστούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και αποδώσουν καρπούς", σύμφωνα με το περιοδικό που θα κυκλοφορήσει την Κυριακή και το οποίο δεν κατονομάζει τις πηγές του.

Στο μεταξύ, η γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ μετά από τη συνάντηση της στο μέγαρο των Ηλυσίων με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι το συνολικό ποσό για το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας πρέπει να βρίσκεται ανάμεσα στα 100 και 120 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως είπε, το σχέδιο βοήθειας θα κλιμακωθεί μέσα σε τρία έτη.

Από την πλευρά τους, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβαν το Σάββατο το πρωί κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τους ότι είναι αποφασισμένοι να "δράσουν γρήγορα" για την υλοποίηση του σχεδίου οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, σύμφωνα με το γαλλικό προεδρικό μέγαρο.

Παράλληλα, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, επεσήμανε σε συνέντευξή της ότι θα καλωσόριζε την εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών στην "διάσωση" της ελληνικής οικονομίας.
Μέρα εξελίξεων η Κυριακή

Στο μεταξύ, την Κυριακή αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για τα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνηση με το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την ΕΚΤ για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

Θα προηγηθεί το υπουργικό συμβούλιο, ενώ την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση των χωρών -μελών της Ευρωζώνης.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του αρμόδιου επιτρόπου Ολι Ρεν.

«Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με το ΔΝΤ και την ΕΕ για την ένταξη της στο μηχανισμό στήριξης καθώς και το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία»,τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας την Παρασκευή στο συνέδριο του Economist.

Πάντως, το τοπίο με την κατάργηση ή όχι του 13ου και 14ου μισθού παραμένει θολό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη σύσκεψη στο Μαξίμου του οικονομικού επιτελείου και του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη με την ΑΔΕΔΥ, την Παρασκευή, προκύπτει ότι η κυβέρνηση στην τελική διαπραγμάτευση που πραγματοποιεί με την τριμερή αντιπροσωπεία επιχειρεί να μην κοπούν η 13η και 14η σύνταξη κάτω των 600 ευρώ.

Παράλληλα, όπως τονίστηκε στους συνδικαλιστές, αν και είναι δύσκολο, το οικονομικό επιτελείο καταβάλει προσπάθειες ώστε να μην κοπεί εντελώς ο 13ος και ο 14ος μισθός, αλλά να υποστούν δραματική μείωση.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα τί θα γίνει στον ιδιωτικό τομέα.

Τονίζεται ότι λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης ο πρωθυπουργός είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον οποίο ζήτησε την άμεση σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων. Ανάλογο αίτημα είχε εκφράσει στον κ. Παπούλια και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.
skai.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: