25.5.10
Στην πρέσα για το Ασφαλιστικό...
Περισσότερο... αίμα στον βωμό της δημοσιονομικής κρίσης ζητεί η τρόικα των δανειστών μας από τους Ελληνες συνταξιούχους και εργαζόμενους, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο.
Οπως υπογράμμισε ο ίδιος χθες το πρωί μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζουν να πιέζουν ασφυκτικά για ταχύτερες και δυσμενέστερες αλλαγές στο...
ασφαλιστικό σύστημα.
Στην πρέσα για το Ασφαλιστικό
Σαράντα χρόνια δουλειάς για πλήρη σύνταξη, επίσπευση κατά τρία χρόνια των επώδυνων αλλαγών που φέρνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενοποίηση των Ταμείων σε τρία, κατάργηση των συντάξεων χηρείας σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, περικοπές στις συντάξεις των άγαμων και διαζευγμένων θυγατέρων είναι τα μέτρα που ζητούν οι εμπειρογνώμονες της «τρόικας» ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ εν όψει του επόμενου τεστ αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου, αλλά και της εκταμίευσης της δεύτερης δόσης του δανείου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Οπως αποκάλυψε χθες ο Ανδρέας Λοβέρδος, το παζάρι για το Ασφαλιστικό είναι πολύ σκληρό, ενώ οι δανειστές μας πιέζουν για επώδυνα μέτρα, όπως αναφέρει άλλωστε και η σχετική επιστολή που έστειλαν την περασμένη εβδομάδα προς τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών.
Ορισμένα από αυτά τα μέτρα, όπως για παράδειγμα η κατοχύρωση πλήρους σύνταξης με 40ετία δουλειάς, προβλέπονται και στο Μνημόνιο που έχει υπογράψει η χώρα με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, το οποίο προωθεί «σκληρό» σενάριο για τις συντάξεις. Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι «η διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι ακόμη ανοιχτή» και ότι δέχεται ισχυρή πίεση να προχωρήσει σε ακόμη πιο επώδυνα μέτρα από εκείνα τα οποία προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Τι ζητούν ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ
Πλήρη σύνταξη στα 40 χρόνια αλλιώς πέναλτι 6% για κάθε έτος
Oι εμπειρογνώμονες ζητούν:
* Αμεση εφαρμογή των αλλαγών που προωθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο από το 2015 και όχι από το 2018. Αυτό σημαίνει πως θα ισχύσει νωρίτερα ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, που θα επιφέρει μειώσεις σε συντάξιμές αποδοχές ακόμη και για παλιούς ασφαλισμένους.
* Πλήρης σύνταξη μετά από 40 χρόνια εργασίας και ποινή (μείωση) 6% ανά έτος για όσους επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα.
* Συγχώνευση των 13 Ταμείων από το 2015 σε τρία (ένα για τους μισθωτούς, ένα για τους αυτοαπασχολούμενους και ένα για τους αγρότες), μη εξαιρουμένων των Ταμείων των δημοσιογράφων και των επιστημόνων (ΕΤΑΠ- ΜΜΕ και ΕΤΑΑ).
* «Ψαλίδι» στις συντάξεις που λαμβάνουν οι άγαμες και διαζευγμένες κόρες δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών. Σημειώνεται πως το υπό κατάθεση νομοσχέδιο προβλέπει να μη χορηγούνται πλέον τέτοιες συντάξεις από το 2011.
* Αναστολή καταβολής συντάξεων χηρείας σε γυναίκες που είναι μικρότερες των 50 ετών (ακόμη και σε όσες έχουν ανήλικα παιδιά). Για τις χήρες 50-65 ετών, η τρόικα ζητεί να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια για την είσπραξη των συντάξεων.
Οι περικοπές στις συντάξεις από την επίσπευση εφαρμογής του νέου Ασφαλιστικού αναμένεται να είναι δυσανάλογα υψηλές και να πλήξουν όλους όσοι δεν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν έως το 2015. Οι μειώσεις των νέων συντάξεων θα είναι μεγαλύτερες όσο πιο αργά θα συνταξιοδοτείται ο εργαζόμενος από το 2015 και μετά. Για παράδειγμα, οι παλαιοί ασφαλισμένοι σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ειδικά Ταμεία θα δικαιούνται ένα τμήμα σύνταξης με τους όρους που ισχύουν μέχρι το 2012. Το δεύτερο τμήμα της σύνταξης θα υπολογίζεται από 1/1/2013 - 1/1/2014 με συντελεστή 2% και το τρίτο τμήμα για το διάστημα της εργασίας από το 2015 και μετά με ακόμη χαμηλότερους συντελεστές που προβλέπει το νέο Ασφαλιστικό για όλους τους νέους.
Απέναντι σε αυτήν τη δυσμενή καταιγίδα των μέτρων, ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε πως θα δοθεί ένα διορθωτικό ποσό στους συνταξιούχους που λαμβάνουν μέχρι 800 ευρώ σύνταξη από τα επόμενα Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα, οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα πάρουν επιπλέον 200 ευρώ τον χρόνο και ειδικότερα 100 ευρώ πρόσθετο δώρο Χριστουγέννων και από 50 ευρώ συν στο δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας.
ΓΣΕΕ: Κλειδί η εισφοροδιαφυγή και η εισφοροκλοπή
Το πρόβλημα δεν λύνεται με περικοπές
«Οσα βάρη κι αν φορτωθούν σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους δεν πρόκειται να λυθεί το ασφαλιστικό πρόβλημα αν δεν αντιμετωπιστεί το τεράστιο θέμα της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροκλοπής», σχολίασε ο αν. γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης. Ο υπουργός Εργασίας τόνισε, από την πλευρά του, πως η εισφοροδιαφυγή αγγίζει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ δήλωσε πως αν του ζητηθεί στη Βουλή, θα δημοσιοποιήσει τα ονόματα όσων χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία.
Η ηγεσία του υπουργείου προχωρά, άλλωστε, σε «σαφάρι» για την αναγκαστική είσπραξη 1,8 δισ. ευρώ από όσους χρωστούν πάνω από 500.000 ευρώ και μέτρα εξοικονόμησης 800 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες υγείας έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Ο κ. Λοβέρδος παραδέχθηκε ότι οι εισφορές στην Ελλάδα είναι οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη, ενώ ερωτηθείς σχετικά επεσήμανε ότι ο ΛΑΦΚΑ επανήλθε διότι οι εργοδότες χρωστούν στα Ταμεία δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης προανήγγειλε ειδική ρύθμιση για όσες επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα στην καταβολή των εισφορών.
Γιάννης Φώσκολος ΕΘΝΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου