18.5.10

Συγχωνεύσεις...


Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ εβδοµάδες δύο θέµατα απασχολούν τον διεθνή Τύπο. Το ένα το ζούµε καθηµερινά: είναι η Ελλάδα. Το άλλο είναι η Γκόλντµαν Σακς. Ηταν γραφτό κάποια στιγµή να συγχωνευθούν.

Η ΓΚΟΛΝΤΜΑΝ είναι η πιο δικτυωµένη τράπεζα επενδύσεων της Γουόλ Στριτ. Από τις γραµµές της έχουν περάσει...
µετέπειτα υπουργοί Οικονοµίας, όπως ο Ρόµπερτ Ρούµπιν επί Κλίντον ή ο Χανκ Πόλσον επί Μπους. Πριν, κατά και µετά την κρίση, η Γκόλντµαν δεν σταµάτησε να βγάζει λεφτά. Το εικονογραφεί µια γελοιογραφία που δηµοσιεύτηκε στον ξένο Τύπο.

Στον τελευταίο όροφο ενός ουρανοξύστη που γράφει «Γκόλντµαν Σακς», δυο φούσκες καταγράφουν τον διάλογο δύο στελεχών της. «Μας βρίζουν όλοι», λέει ο ένας. «Κάποιον τρόπο θα βρούµε για να βγάλουµε λεφτά από αυτό», λέει ο άλλος.

ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ η Γκόλντµαν βρίσκεται στο εδώλιο. Η αµερικανική Βουλή συνέστησε εξεταστική επιτροπή για να βρει αν η τράπεζα έχει υποπέσει σε παραπτώµατα. Εξ ου και τα στελέχη της περνούναπό ιερά εξέταση ενώπιον των γερουσιαστών. Από κοντά και η αµερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που κατηγορεί την τράπεζα για απάτη. Το κυνήγι εκφράζει την οργή του µέσου Αµερικανού που έχασε λεφτά στο χρηµατιστήριο ή τη δουλειά του στη µεγάλη κρίση την οποία προκάλεσαν τα δοµηµένα - επάνω σε υψηλού ρίσκου στεγαστικά δάνεια - οµόλογα που σκαρφίστηκαν οι αστέρες της Γουόλ Στριτ.

Και δεν είναι τυχαίο ότι το ξεστρίφωµα των τραπεζών άρχισε µόλις ο Ντάου Τζόουνς πέρασε ξανά τις 11.000 µονάδες.

ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ είναι πως η Γκόλντµαν δεν είναι ξένη στην Ελλάδα. Το γερµανικό «Σπίγκελ» την κάρφωσε για τα «σουάπς» του 2001 που άπλωσαν το δηµοσιονοµικό µας χρέος. Στην πραγµατικότητα, η παρουσία της τράπεζας είναι συνεχής και δεν ατόνησε καθόλου επί διακυβέρνησης Καραµανλή. Ακόµη περισσότερο: οι άνθρωποι της Γκόλντµαν ήρθαν αρκετές φορές στην Αθήνα και µετά τον Οκτώβριο του 2009. Είχαν επαφές µε το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Ηταν στο Νταβός παράλληλα µε την ελληνική αποστολή. Και έγιναν διεθνής είδηση όταν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς» έγραψαν ότι παζάρευαν µέρος του ελληνικού χρέους µε τους Κινέζους µε αντάλλαγµα τον ΟΣΕ - µε αποτέλεσµα βροχή διαψεύσεων. ΚΙΝΕΖΟ ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΟ στην Καλαµπάκα τελικώς δεν είδαµε. Είδαµε όµως τον Γιώργο Παπανδρέου να δανείζεται µια σελίδα από την πολιτική παρτιτούρα του Οµπάµα και να στρέφεται κι αυτός κατά των αµερικανικών τραπεζών το Σαββατοκύριακο. Εδώ που τα λέµε, µια Ελλάδα που βρίσκεται εκτός αγορών δεν έχει τίποτε να χάσει λέγοντας ότι σκέπτεται να µηνύσει τους µεγάλους οίκους της Γουόλ Στριτ. Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: