7.5.10

Ρωγμές και ψίθυροι...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
Υπερψήφιση της συμφωνίας διάσωσης και σοβαροί κλυδωνισμοί σε ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ.
Από σοβαρές αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό συνοδεύτηκε η υπερψήφιση από τη Βουλή (172 ψήφοι υπέρ έναντι 121 κατά) της συμφωνίας της κυβέρνησης με την «τρόικα» για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα.
Από πλευράς εντυπώσεων, κυριάρχησαν οι διαγραφές τεσσάρων βουλευτών (τρεις του ΠΑΣΟΚ και η Ντόρα Μπακογιάννη). Οι τρεις...
κυβερνητικοί βουλευτές- Γ. Δημαράς και Σοφία Σακοράφα της Β΄ Αθηνών και Βασ. Οικονόμου του Νομού Αττικής- διαγράφτηκαν επειδή δήλωσαν «παρών» κατά την ψηφοφορία, ενώ η κ. Μπακογιάννη γιατί υπερψήφισε τα μέτρα, παρά τις προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια απόφαση.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κλήθηκαν να παραιτηθούν των βουλευτικών εδρών ώστε να τις καταλάβουν οι αναπληρωτές τους αρνήθηκαν και εκ των πραγμάτων καθίστανται ανεξάρτητοι.

Η διαγραφή των τριών βουλευτών από τη δύναμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ήταν προσωπική απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου- ενισχυτική ασφαλώς του ηγετικού προφίλ του- ο οποίος όταν ρωτήθηκε σχετικά στους διαδρόμους της Βουλής απάντησε με τη φράση «στον πόλεμο υπάρχουν και απώλειες». Οι τρεις διαγράφτηκαν ακαριαία, με το τέλος της ψηφοφορίας, καθώς ο κ. Παπανδρέου είχε ενημερωθεί ότι τουλάχιστον δύο βουλευτές- η κ. Σακοράφα και ο κ. Δημαράς- δεν θα ψήφιζαν υπέρ των μέτρων, εφόσον οι σχετικές διαβουλεύσεις που είχαν με τη διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ρ. Βάρτζελη δεν είχαν αποδώσει. Η έκπληξη ήρθε από τον κ. Οικονόμου, ο οποίος δεν αναμενόταν ότι θα κρατούσε αυτή τη στάση.

«Πού είναι ο Καραμανλής;»
Οπως προαναφέρθηκε, η συνεδρίαση χρωματίστηκε από τις σκληρές αντιπαραθέσεις, που κινήθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, των πέντε πολιτικών αρχηγών και κυρίως του Πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Παπανδρέου που απέδωσε τη σημερινή κατάσταση της χώρας στην «εγκληματική» πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή και διερωτήθηκε «Πού είναι; Γιατί τον κρύβετε; Γιατί δεν μιλάει;» συγκρούστηκε με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος χρέωσε με τη σειρά του στην κυβέρνηση Παπανδρέου «εγκληματική καθυστέρηση» στη λήψη μέτρων που είχε ως αποτέλεσμα να φτάσει η χώρα στο σημείο να εκλιπαρεί για βοήθεια. Ο κ. Παπανδρέου που κατήγγειλε σκάνδαλα της κυβέρνησης Καραμανλή και σπατάλες για τις οποίες ρώτησε τους υπεύθυνους σε έντονο ύφος «δεν ντρέπεστε;», κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να δείξει υπευθυνότητα και να ψηφίσει υπέρ των μέτρων.

Σε ανάλογα οξύ ύφος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν δικαιούται να μιλάει για σκάνδαλα και έφτασε στο σημείο να θυμίσει μια «καταγγελία» του... 1985 που ελέγχεται ως προς την ακρίβεια της.

Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας με στοιχεία υποστήριξε ότι το διάστημα 2004- 2009 δημιουργήθηκε «ένα δεύτερο Δημόσιο» με τον διορισμό 60.000

μονίμων δημοσίων υπαλλήλων και 100.000 συμβασιούχων, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι δαπάνες το διάστημα αυτό κατά 40 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην αρχή της ομιλίας του πρότεινε Βουλή με 200 βουλευτές με παράλληλη αναθεώρηση του Συντάγματος, «για να περάσουμε τις αναγκαίες τομές», και κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

ΚΚΕ. Η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έθεσε θέμα συνταγματικότητας της απόφασης της Βουλής με λιγότερες από 180 ψήφους και υπογράμμισε ότι η συστράτευση ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ.- ΛΑΟΣ δεν θα κάμψουν το ΚΚΕ, που θα συνεχίσει να αγωνίζεται για το δίκιο των εργαζομένων.

ΛΑΟΣ. Για ανικανότητα κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και σημείωσε ότι δήλωσε πως αν το κόμμα του ψηφίζει «ναι» στα μέτρα, το κάνει αναγκαστικά για τη σωτηρία της χώρας.

ΣΥΡΙΖΑ. Με επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης συνόδευσε την ομιλία του ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Μίλησε μάλιστα για «θέατρο του παραλόγου» μεταξύ ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. για το ποιο κόμμα καταχράστηκε περισσότερο δημόσιο χρήμα.

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ

Τα μέτρα πέρασαν με 172 ψήφους υπέρ και 121 κατά, σε μία συνεδρίαση που σημαδεύτηκε από σκληρές αντιπαραθέσεις των αρχηγών


Το σχέδιο της Ντόρας

Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ της Ντόρας Μπακογιάννη από τη Νέα Δημοκρατία- πρόκειται για το τέλος ενός προδιαγεγραμμένου διαζυγίου με τον κ. Σαμαράσυνοδεύτηκε από επίμονες φήμες ότι η πρώην υπουργός προετοιμάζει τη δημιουργία νέου κόμματος στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Φημολογία που ενισχύθηκε από χθεσινοβραδινή δήλωση της κ. Μπακογιάννη η οποία στην ουσία αποτελεί πρόπλασμα ιδεολογικοπολιτικής πλατφόρμας. Ενδεικτικό των προθέσεών της είναι το γεγονός ότι βουλευτές που πρόσκεινται φιλικά και πολιτικά σ΄ αυτή, ψήφισαν- λέγεται κατά προτροπή της- σύμφωνα με την κομματική γραμμή, ώστε να μη δοθεί η ευκαιρία στον κ. Σαμαρά να τους διαγράψει. Για τους βουλευτές αυτούς (5-6 τον αριθμό)

λεγόταν χθες βράδυ ότι η αποχώρησή τους από τη Ν.Δ.

θα γίνει τμηματικά με στόχο την περαιτέρω φθορά του κ. Σαμαρά.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: