10.5.10
«Αντιμετωπίσημη» η κατάσταση...
Τα προβλήματα χρέους στην Ευρώπη είναι "επιλύσιμα" εκτιμούν οι διαχειριστές μεγάλων κρατικών επενδυτικών ταμείων του πλανήτη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι κυβερνήσεις των υπερχρεωμένων χωρών θα πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένες ως προς τα μέτρα, που σχεδιάζουν να λάβουν, εάν θέλουν να αποφύγουν τις επιθέσεις των αγορών. Οι ...
εκπρόσωποι 22 κρατικών επενδυτικών ταμείων συγκεντρώθηκαν στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το μήνυμα, που θέλησαν να στείλουν στις κυβερνήσεις, είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμένη δράση στη ρύθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα, αλλά και αποφασιστικές πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές. Εξέφρασαν, ωστόσο, την αισιοδοξία τους ότι δεν θα υπάρξει "μετάδοση" της ελληνικής κρίσης χρέους στην υπόλοιπη Ευρωζώνη ή και εκτός νομισματικής ένωσης.
"Ένα βασικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήξαμε είναι πως η κατάσταση είναι αντιμετωπίσημη" τόνισε ο διευθυντής του αυστραλιανού επενδυτικού ταμείου, Ντέιβιντ Μόρεϊ, ο οποίος προήδρευσε και του Διεθνούς Φόρουμ Κρατικών Επενδυτικών Ταμείων. "Οι δημοσιονομικές συνθήκες στην Ελλάδα εξέπληξαν δυσάρεστα τους περισσότερους. Δεν έχουμε, όμως, αντίστοιχες συνθήκες σε άλλες χώρες για τις οποίες έχουν εκφραστεί φόβοι το τελευταίο διάστημα" πρόσθεσε ο κ. Μόρεϊ, αναφερόμενος προφανώς στην Ισπανία και την Πορτογαλία, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για "συλλογική δράση" προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση.
Πέρα από τα δημοσιονομικά προβλήματα στην Ευρωζώνη επί τάπητος στο φόρουμ τέθηκαν και οι κίνδυνοι για δημιουργία "φούσκας" στις αγορές ενεργητικού των ταχέως αναπτυσσόμενων οικονομιών της Ασίας και κυρίως της Κίνας και της Ινδίας. Ο κ. Μόρεϊ υπογράμμισε ότι οι αρχές της Κίνας βρίσκονται σε "συνεχή επαγρύπνηση" και έχουν ήδη λάβει σημαντικά μέτρα για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων.
Αναλυτές εδώ και καιρό προειδοποιούν για ανάπτυξη "φούσκας" στις αγορές ακινήτων και μετοχών της Κίνας, το σπάσιμο της οποίας θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία νέα διεθνών διαστάσεων χρηματοπιστωτική κρίση. Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία, τα οποία υπολογίζεται ότι ελέγχουν συνολικά κεφάλαια άνω των 3,8 τρισ. δολαρίων, τάσσονται πάντως κατά των περιορισμών στις διασυνοριακές ροές κεφαλαίων.
Naftemporiki.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου