13.5.10

Τρέχουν πίσω από την ακρίβεια ...


πίθεση σε 23 καρτέλ που λυμαίνονται ανενόχλητα την αγορά σχεδιάζει τώρα η κυβέρνηση, σε μια αγωνιώδη προσπάθειά της να περιστείλει την ακρίβεια που κατακαίει τους καταναλωτές.Η ακρίβεια βρίσκεται πάντα... ένα βήμα μπροστά, με την κυβέρνηση να τρέχει πίσω της, όπως πιστοποιούν και τα επίσημα στοιχεία που δείχνουν χαρακτηριστικά:
Την...
αμόλυβδη να ‘χει ακριβύνει κατά 50,8% μέσα σε έναν χρόνο, οι υπηρεσίες ταξί κατά 22,4% και τα εισιτήρια ΟΣΕ κατά 36,6% στο ίδιο διάστημα.
Τρέχουν πίσω από την ακρίβεια

Οι πολυεθνικές, μέσω των εδώ τραστ που ελέγχουν, να πωλούν ακριβότερα έως 200% είδη και προϊόντα σε σχέση με τις τιμές που τα διαθέτουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το... σχέδιο μάχης κατά της ακρίβειας, που εκπόνησε η επί της Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας υπουργός Λούκα Κατσέλη και πέρασε στο χθεσινό άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, αναφέρεται σε 20 μέτρα (9 νέα και 11 υπό εξέλιξη), με αιχμή του δόρατος αυτά που αφορούν τα καρτέλ.

Πέραν των προστίμων, θα θεσμοθετηθεί και η αποζημίωση καταναλωτών, εμπόρων και παραγωγών, οι οποίοι αποδεδειγμένα θίγονται από τη μονοπωλιακή δράση κάποιου καρτέλ στην αγορά. Το αργότερο στα τέλη Ιουνίου αυτό το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ.

Ιδιαίτερο βάρος θα ριχτεί στο θέμα για διαφάνεια στις συναλλαγές προμηθευτών - λιανεμπόρων, καθώς και στη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων που θα πρέπει να ισχύουν στους όρους - παροχές για την πρόσβαση στο ράφι.

Στα δύο αυτά μέτρα, που πρόκειται να αρχίσουν να ισχύουν από το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου, εναποτίθενται οι ελπίδες του υπουργείου, πέραν των άλλων, να υπάρξει διαφάνεια αλλά και περιορισμός ανατιμήσεων στις αμοιβές ελεύθερων επαγγελματιών (π.χ. υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, οδοντίατροι κ.ά.).

Στη λίστα των μέτρων γίνεται -έστω και έμμεσα- αναφορά για την επιβολή πλαφόν σε προϊόντα και υπηρεσίες (π.χ. σε ασφάλιστρα για νοσοκομειακά προγράμματα).

Θα επιδιωχτεί, επίσης, να μπει... φρένο σε εξωπραγματικές αυξήσεις των επιτοκίων στεγαστικών δανείων.

Η κ. Κατσέλη αναγνωρίζει πως οι στρεβλώσεις και τα προβλήματα στην αγορά εντοπίζονται στην έντονα ολιγοπωλιακή διάρθρωση κλάδων, στο μικρό μέγεθος της αγοράς κ.λπ. Κάτι που ανάγλυφα αποτυπώνεται στον χάρτη που δείχνει πως τα καρτέλ, συνολικά 23, ελέγχουν έως και το 100% της αγοράς (σούπες - ζωμοί). Π.χ. τραστ 2-3 κυρίως ομίλων ελέγχουν το 98% στις μαργαρίνες, το 94% στο τσάι, το 84% στις μπίρες, το 81% στα κρουασάν, το 70% στους φυσικούς χυμούς, το 92% στα ξυριστικά, το 81% στον καφέ, το 80% σε πατατάκια - γαριδάκια κ.λπ.

«ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ»
«Καθαρές τιμές» στα ράφια των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, αλλά και στις βιομηχανίες, θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Με δύο κινήσεις επιδιώκει να «ξεφουσκώσει» τις τιμές από τις παροχές και τις προωθητικές ενέργειες.

Πιο συγκεκριμένα βάζει με αγορανομική διάταξη περιορισμό στις προσφορές και τα δώρα που συνοδεύουν τα προϊόντα ώστε να περάσουν οι μειώσεις απευθείας στις τιμές. Ταυτόχρονα, με άλλη αγορανομική διάταξη καθιερώνει τιμοκατάλογο ώστε οι βιομηχανίες να γνωρίζουν τι πληρώνουν στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ για τις προβολές των προϊόντών τους στα ράφια, πρακτικές που επίσης αυξάνουν τις τιμές.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ
Η λίστα με τα 20 μέτρα

Στο χτύπημα στα τραστ και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και υπηρεσιών, ποντάρει πάρα πολλά η κυβέρνηση στη μάχη κατά της ακρίβειας που πρέπει να θεωρείται πως έχει ξεκινήσει ήδη... από χθες. Επιγραμματικά η λίστα των 20 μέτρων είναι:

Εννέα μέτρα που θα ενεργοποιούνται έως και το τέλος του 2010:

* Ολοκλήρωση Παρατηρητηρίου Τιμών φαρμάκων - Νέο σύστημα τιμολόγησης (Σεπτ. 2010).
* Αντικειμενικοποίηση των όρων-παροχών για την πρόσβαση στο ράφι (Ιούλ. 2010).
* Αγορανομική διάταξη για διαφάνεια στις συναλλαγές προμηθευτών-λιανεμπόρων.
* Αναθεώρηση θεσμικού πλαισίου λειτουργίας Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ν. 703/77).
* Σύσταση Αντιμονοπωλιακής Υπηρεσίας στη ΓΓΕ.
* Απελευθέρωση Υπηρεσιών - «Κλειστά» Επαγγέλματα.
* Εκσυγχρονισμός λειτουργίας κεντρικών αγορών.
* Απλοποίηση Αδειοδοτήσεων.

Περιορισμοί στις αναπροσαρμογές τιμήματος.

* Εντεκα μέτρα που από τον μήνα αυτό θα τεθούν σε ισχύ, ή άλλα βρίσκονται σε εξέλιξη:
* Ολοκλήρωση Παρατηρητηρίου Τιμών (Νοέ. 2009).
* Τιμολόγηση φαρμακευτικών προϊόντων.
* Διάταξη για μεσοσταθμική μείωση τιμών φαρμάκων 21%.
* Πλαφόν στις τιμές καυσίμων.
* Εντατικοποίηση ελέγχων - επιβολή προστίμων.
* Ενεργοποίηση ελέγχου ενδοομιλικών συναλλαγών.
* Τροποποίηση όρων και αποτελεσμάτων καταγγελίας εμπορικών μισθώσεων (Μάιος 2010).
* Ενίσχυση προστασίας καταναλωτών - διασφάλιση ενημέρωσης και ισχυροποίηση διαπραγματευτικής ικανότητας.
* Αξίωση αποζημιώσεων από παραβιάσεις αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.
* Λειτουργία και μεταφορά Παρατηρητηρίου Καυσίμων από ΥΠΕΚΑ σε ΥΠΟΙΑΝ (Μάιος-Ιούνιος 2010).
* Πάγωμα Διδάκτρων Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων.



ΒΕΝΖΙΝΗ
Φόροι και δασμοί βάζουν φωτιά

Το 60,3% της τελικής τιμής της αμόλυβδης βενζίνης επιβαρύνεται από τους φόρους και τους δασμούς μετά την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Σύμφωνα με στοιχεία των υπουργείων Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος Ενέργειας Κλιματικής Αλλαγής, στις 11 Μαΐου με την τιμή της αμόλυβδης στα 1,54 ευρώ το λίτρο, τα 0,929 ευρώ ήταν φόροι και δασμοί (60,3%), τα 0,461 ευρώ είναι η τιμή διυλιστηρίου (30%) και τα 0,15 ευρώ αντιστοιχούν στο περιθώριο κέρδους εταιρειών εμπορίας και πρατηριούχων (9,7%).

Επιπλέον η Ελλάδα, μετά τη μεγάλη αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, έγινε η πέμπτη ακριβότερη στην ΕΕ. Και συγκεκριμένα η μέση λιανική τιμή της βενζίνης στις 4 Ιανουαρίου ήταν στην 20ή θέση και στις 3 Μαΐου πήγε στην 5η θέση.

ΧΑΡ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΧΡ. ΚΟΛΩΝΑΣ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: