Τα νέα σκληρά μέτρα λιτότητας που πήρε η κυβέρνηση, για να εξασφαλίσει τα έκτακτα δάνεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ενδέχεται να βυθίσουν την ελληνική οικονομία σε ...
ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, θέτοντας εν αμφιβόλω την επίτευξη σημαντικών δημοσιονομικών στόχων και παρατείνοντας την κρίση χρέους στη χώρα, εξηγούν αναλυτές στο Reuters.
Μιλούν για εκτίναξη πληθωρισμού, ύφεση 5%-6%, ενώ τονίζουν ότι λίγες χώρες τα κατάφεραν και μάλιστα ενώ αυτές είχαν τη δυνατότητα υποτίμησης του νομίσματός τους.
Οι αγορές εστιάζουν την προσοχή τους στους κινδύνους που ενέχει η εφαρμογή του σχεδίου λιτότητας που συμφώνησαν κυβέρνηση και ΕΕ/ΔΝΤ και αναρωτιώνται αν τελικά το τίμημα για το πακέτο διάσωσης των 110 δισ. ευρώ (αυξήσεις φόρων, μεγάλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις) αποδειχθεί πολύ υψηλό τόσο για την οικονομία, όσο και για την κυβέρνηση.
«Αν αποδειχθεί ότι η οικονομία δεν μπορεί να αντέξει τα μέτρα, αν η ανάπτυξη μειωθεί πολύ περισσότερο από τις προβλέψεις, θα μπορούσαν να υπάρξουν κοινωνικές αναταραχές, που θα υποχρεώναν την κυβέρνηση να εξετάσει εναλλακτικά μέτρα για τη διαχείριση των δημοσιονομικών της», είπε ο Σίλβιο Μπερούτσο, οικονομολόγος της RBS, όπως αναφέρει το Reuters.
«Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αναδιάρθρωση χρέους» πρόσθεσε.
Οι περικοπές μισθών και συντάξεων μέσω και της κατάργησης του 13ου και 14 μισθού για πολλούς μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς και η αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, η δεύτερη για αυτό το χρόνο, στόχο έχουν να εξοικονομηθούν 30 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας.
«Κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιές θα είναι οι επιπτώσεις μόνο από αυτά τα μέτρα στους καταναλωτές: αυξάνοντας το ΦΠΑ από 19% στο 23% μέσα σε μερικούς μήνες αποτελεί τεράστια αύξηση», είπε ο Κρις Πράις, της Fitch Ratings, και προειδοποίησε για πτώση της κατανάλωσης ως αποτέλεσμα της αύξησης αυτής.
Μετά το τριετές πρόγραμμα λιτότητας που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση με αντάλλαγμα την παροχή οικονομικής στήριξης από τις χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, οι προβλέψεις για την οικονομία της χώρας αναθεωρήθηκαν πτωτικά.
Λίγες χώρες τα κατάφεραν
«Ελάχιστες κυβερνήσεις το έχουν πετύχει στο παρελθόν», είπε ο Μπέν Μέι, οικονομολόγος στην Capital Economics. «Επιπλέον, αυτές που τα κατάφεραν, είχαν συνήθως επωφεληθεί από την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, μια μεγάλη υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας και ισχυρή παγκόσμια ζήτηση, κάτι στο οποίο δεν μπορεί να βασιστεί η Ελλάδα».
Ο κ. Μπερούτσο της RBS εκτιμά ότι η αύξηση των φόρων ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού κατά 200 μονάδες βάσης, εκτινάσσοντάς τον κοντά στο 6%, στα υψηλότερα επίπεδα μετά την ένταξη στην ευρωζώνη, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
Αν και θεωρεί τις προβλέψεις της κυβέρνησης για το ΑΕΠ το 2010 «ρεαλιστικές», είπε ότι η μεγάλη συρρίκνωση της κατανάλωσης και ο περιορισμός των επενδύσεων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση το ΑΕΠ κατά 5% ή 6% φέτος.
ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου