8.5.10

Για αμέλεια κατά συρροήν κατηγορούνται γυναικολόγοι κρατικού νοσοκομείου...


Λευκωσία: Διοικητική έρευνα διέταξες ο υπουργός Υγείας, Χρήστος Πατσαλίδης, αναφορικά με καταγγελίες για αμέλεια γιατρών συγκεκριμένης κλινικής κρατικού νοσηλευτηρίου. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διοικητική έρευνα, υπό την επίβλεψη του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου και αν...
προκύψει οτιδήποτε, θα διεξαχθεί και πειθαρχική έρευνα.

Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο σε κάποιο στάδιο να μετακληθούν και εμπειρογνώμονες, προκειμένου να γνωματεύσουν.

Όπως αποκάλυψε το Σάββατο ο «Φ», οι καταγγελίες στρέφονται εναντίον γυναικολόγων κρατικού νοσηλευτηρίου. Συγκεκριμένα γυναίκες καταγγέλλουν ομαδικώς ότι υπεβλήθησαν σε ανεπιτυχείς χειρουργικές επεμβάσεις και δεν ενημερώθηκαν καν για την κατάσταση τους.

Σε μια περίπτωση γυναίκα υποβλήθηκε σε επέμβαση για αφαίρεση ενδομήτριου σπειράματος, το οποίο όμως δεν αφαιρέθηκε και η ίδια δεν ενημερώθηκε.

Άλλη γυναίκα υποβλήθηκε σε επέμβαση για αφαίρεση σαλπίγγων, αφαιρέθηκαν και οι ωοθήκες της, χωρίς όμως και πάλι να τύχει οποιασδήποτε ενημέρωσης.

Τρίτη γυναίκα ζητά να της καταβληθεί το ποσό που υποχρεώθηκε να πληρώσει σε ιδιώτη γιατρό, αφού προηγουμένως είχε επισκεφθεί δύο φορές το κρατικό νοσοκομείο και οι γιατροί δεν κατάφεραν να εντοπίσουν κύστη στις ωοθήκες της, παρά τα υπερηχογραφήματα που έκαναν.

Επίσης, ερωτήματα προκύπτουν και για τουλάχιστον ακόμα δύο περιπτώσεις. Οι γυναίκες αυτές έχουν προσφύγει στην επίτροπο Διοικήσεως και αναμένουν τις σχετικές αποφάσεις.

Μέχρι στιγμής, η επίτροπος Ηλιάνα Νικολάου έχει καταλήξει σε εκθέσεις για τις δύο από τις τέσσερις περιπτώσεις που τέθηκαν ενώπιον της (η πέμπτη καταγγελία έγινε στο υπουργείο Υγείας).

Το ανακάλυψε όταν αρρώστησε με λευχαιμία

Η πρώτη περίπτωση, για την οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην έκθεση της η Επίτροπος, αφορά γυναίκα η οποία προσήλθε για επέμβαση στο κρατικό νοσοκομείο για να της αφαιρεθεί ενδομήτριο σπείρωμα (coil) που είχε τοποθετηθεί το 1989. Η γυναίκα επισκέφθηκε γυναικολόγο στο εν λόγω νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2007 και στις 3 Δεκεμβρίου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Όταν συνήλθε από τη νάρκωση ο γιατρός που την παρακολουθούσε την ενημέρωσε ότι λόγω έκτακτου περιστατικού η επέμβαση είχε διενεργηθεί από άλλο γυναικολόγο του νοσηλευτηρίου, τον οποίο και κατονόμασε. Ωστόσο, ο γιατρός δεν της ανέφερε ότι υπήρξε οποιοδήποτε πρόβλημα με την επέμβαση. Η γυναίκα θεώρησε ότι η εγχείρηση ήταν επιτυχής και ότι το σπείραμα αφαιρέθηκε, ενώ αργότερα την ίδια μέρα, πήρε εξιτήριο.

Να σημειωθεί επίσης ότι ο γιατρός που την χειρούργησε δεν την επισκέφθηκε μετά την εγχείρηση και καμία ενημέρωση ή πληροφόρηση δεν είχε για τα ευρήματα και τις ενέργειες του στο χειρουργείο σε σχέση με τη μη αφαίρεση του σπειράματος.

Περί το τέλος Φεβρουαρίου 2008, διαγνώστηκε ότι η γυναίκα έπασχε από λευχαιμία. Για σκοπούς θεραπείας μετέβη στο εξωτερικό όπου υπεβλήθη σε μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Πριν τη μεταμόσχευση ο θεράπων ιατρός της την ρώτησε κατά πόσο είχε οποιοδήποτε ξένο αντικείμενο στο σώμα της, κάτι που -όπως της ανέφερε- θα μπορούσε να της προκαλούσε, μόλυνση κατά τη μεταμόσχευση. Η γυναίκα απάντησε αρνητικά. Στα πλαίσια της προετοιμασίας για τη μεταμόσχευση, υποβλήθηκε σε εξέταση αξονικού τομογράφου από την οποία όμως διαφάνηκε ότι το σπείραμα το οποίο αυτή πίστευε ότι είχε αφαιρέσει στο κρατικό νοσηλευτήριο πριν ένα χρόνο, βρισκόταν ακόμα μέσα στο σώμα της.

Τι λέει ο γιατρός

Ο γιατρός του νοσοκομείου υποστηρίζει ότι «στις 3 Δεκεμβρίου 2007, έγινε ανεπιτυχώς προσπάθεια αφαίρεσης του ενδομήτριου σπειράματος υπό γενική αναισθησία. Στο έντυπο νοσηλείας της ασθενούς, σημειώνεται από τον γιατρό ότι ένεκα των πολλών ετών (22), το σπείραμα έγινε ένα με το ενδομήτριο και για αυτό ήταν πολύ δύσκολη η αφαίρεση του».

Συμπληρώνει πως «το απόγευμα της ίδιας ημέρας δόθηκε εξιτήριο στην ασθενή με οδηγίες φαρμακευτικής θεραπείας και ραντεβού στις 2 Ιανουαρίου 2008 για κλινική εξέταση και περαιτέρω χειρισμό της κατάστασης» και προσθέτει ότι «στις σημειώσεις του ιατρικού φακέλου δεν αναφέρεται οτιδήποτε σχετικό με την ενημέρωση της ασθενούς για το αποτέλεσμα της επέμβασης».

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτρόπου, ο γιατρός διαβεβαίωνε ότι η ασθενής είχε ενημερωθεί για το αποτέλεσμα και ότι ο ίδιος είχε έρθει σε επικοινωνία με συνάδελφο του στο Μακάρειο Νοσοκομείο για να διευθετηθεί ραντεβού για αφαίρεση του σπειράματος. Όπως υποστηρίζει, η ασθενής δεν προσήλθε στο ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία και για αυτό τον λόγο δεν μπόρεσε να ενημερωθεί για την συγκεκριμένη ημερομηνία που θα πήγαινε στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Μάλιστα ο γιατρός υποστήριξε ότι, «η ασθενής από δική της αμέλεια άφησε ένα ενδομήτριο εμφύτευμα για 22 χρόνια ενώ θα έπρεπε να το αφαιρέσει στα πέντε χρόνια. Όταν αποφάσισε ότι θα πρέπει να επισκεφθεί γυναικολόγο για το θέμα και μετά την χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε δεν προσήλθε στο ραντεβού της για να ενημερωθεί για την διευθέτηση που έγινε για το Μακάρειο Νοσοκομείο και την ημερομηνία της νέας επέμβασης στην οποία θα έπρεπε να υποβληθεί».

Δεύτερη έκθεση

Πάντως οι ισχυρισμοί του γιατρού φαίνεται ότι δεν έγιναν πιστευτοί ούτε από την Επίτροπο, αλλά ούτε και από τη επιτροπή παραπόνων των ασθενών στην οποία η γυναίκα επίσης προσέφυγε για βοήθεια. Στο πόρισμα της επιτροπής παραπόνων, (το οποίο περιλαμβάνεται στην έκθεση της κ. Νικολάου), σημειώνεται ότι: «η εκδοχή της παραπονούμενης κατά τη δική μας άποψη, είναι αληθής και είμαστε βέβαιοι ότι αν γνώριζε ότι το σπείραμα δεν είχε αφαιρεθεί θα αντιδρούσε από τότε».

Αμέσως μετά την έκδοση του πορίσματος της επιτροπής εξέτασης παραπόνων και με έρεισμα το περιεχόμενο του, η παραπονούμενη απέστειλε στο υπουργείο Υγείας γραπτό αίτημα να σταλεί, με χρηματοδότηση του κράτους σε συγκεκριμένο ιατρικό κέντρο στο Ηνωμένο Βασίλειο για επέμβαση αφαίρεσης του σπειράματος υπό την επίβλεψη του αιματολόγου που την παρακολουθεί. Όπως η ίδια ανέφερε λίγες μέρες μετά, λειτουργός του Υπουργείου την ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι το αίτημα της δεν μπορεί να ικανοποιηθεί.
www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: