Την εργατική Πρωτομαγιά τίμησαν με διαδηλώσεις μνήμης αλλά και διαμαρτυρίας για τις αποφάσεις των κυβερνήσεων τους για τα οικονομικά οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο. Διαδήλωση για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες στην Κωνσταντινούπολη, αιματηρή επίθεση στον Καύκασο, διαδηλώσεις προγραμματίζονται και στις ΗΠΑ.
Σε χώρες της Ασίας, δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν με...
αφορμή την Εργατική Πρωτομαγιάς ζητώντας καλύτερες θέσεις εργασίας και δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές, αν και σημειώθηκαν επεισόδια στο Μακάου της Κίνας με οκτώ τραυματίες, μεταξύ τους και έναν φωτογράφο. Συγκεκριμένα, διαδηλώσεις οργανώθηκαν, μεταξύ άλλων χωρών, στη Βόρεια Κορέα, την Νότια Κορέα, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες αλλά και στην Ιαπωνία.
Στην Τουρκία, τουλάχιστον 100.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, στην πρώτη διαδήλωση Πρωτομαγιάς που διοργανώνεται εκεί από το 1979. Στην ίδια πλατεία το 1979 είχαν χάσει τη ζωή τους 37 άνθρωποι όταν άγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ στο πλήθος που γιόρταζε την εργατική Πρωτομαγιά.
Την περιοχή επιτηρούσαν περισσότεροι από 20.000 αστυνομικοί, αναφέρει το Reuters, αν και η διαδήλωση που διοργάνωσαν τα συνδικάτα και πολιτικά κόμματα κύλησε ειρηνικά χωρίς ένταση.
Μετά τη δολοφονική επίθεση οι εκδηλώσεις απαγορεύτηκαν αλλά επιτράπηκαν φέτος, καθώς όπως εξήγησε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Μουάμερ Γκιουλέρ, οι εκδηλώσεις μπορούν να θεωρηθούν ως εορτασμοί και όχι ως μία πολιτική συνάντηση.
Στη Γερμανία, αργά το βράδυ της Κυριακής, συνελήφθησαν περίπου 50 άτομα κατά τη διάρκεια επεισοδίων μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στο Βερολίνο και το Αμβούργο. Δεκαεπτά αστυνομικοί και ένας περαστικός τραυματίσθηκαν ελαφρά από πέτρες και μπουκάλια.
Συγκεκριμένα, εννέα άτομα συνελήφθησαν στο Αμβούργο όπου οπαδοί της ακροαριστεράς έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και στο Βερολίνο περίπου 40 άνθρωποι συνελήφθησαν σε ανάλογα επεισόδια. Για το Σάββατο προγραμμάτιζαν διαδήλωση και οι νεοναζιστικές ομάδες.
Στη Γαλλία 10.000 άτομα συμμετείχαν στις διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική που ακολουθεί ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Τα συνδικάτα έχουν διοργανώσει περίπου 280 διαδηλώσεις, ενώ οι φετινές κινητοποιήσεις έχουν εστιάσει στις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Τα συνθήματα για την καταπολέμηση των διεθνών κερδοσκόπων και για τη διατήρηση του Κοινωνικού Κράτους και της προστασίας των ασθενέστερων, κυριάρχησαν στις ομιλίες κατά την ογκώδη συγκέντρωση του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στην Αυστρία για την Πρωτομαγιά, με περισσότερους από 100.000 συμμετέχοντες στην πλατεία του Δημαρχείου της Βιέννης.
Στη Ρωσία, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι 21 τραυματίστηκαν όταν μία βόμβα εξερράγη κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την Πρωτομαγιά στην πόλη Ναλτσίκ της Δημοκρατίας της Καμπαρντινο-Βαλκαρίας που βρίσκεται στα βόρεια του Καυκάσου, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία.
Εν τω μεταξύ, σε διαδήλωση για την εργατική Πρωτομαγιά κατέβηκαν στη Μόσχα οπαδοί του κομμουνιστικού κόμματος αλλά και εθνικιστικές οργανώσεις. Εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν σε όλη των χώρα. Ωστόσο, οι Αρχές δεν επέτρεψαν στο κόμμα του ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κινήματος, Γκάρι Κασπάροφ, να διαδηλώσει. Παρά την απαγόρευση μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Μόσχα όπου φώναξαν συνθήματα κατά του πρωθυπουργού Πούτιν.
Την παραδοσιακή παρέλαση των Κουβανών για την εορτασμό της 1ης Μαΐου παρακολούθησε ο ηγέτης της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, στην πλατεία Επανάστασης. Εκατοντάδες χιλιάδες Κουβανοί παρέλασαν υπό το άγρυπνο βλέμμα του 78χρονου Ραούλ Κάστρο, ενώ από τα μεγάφωνα ακούγονταν συνθήματα όπως «Κάτω οι μισθοφόροι, ζήτω η Επανάσταση», «Κάτω ο Ιμπεριαλισμός».
Περίπου 3.000 άτομα συμμετείχαν σε δύο διαφορετικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ για την ημέρα της Πρωτομαγιάς, ζητώντας από τους εργοδότες τους το ελάχιστο ποσό αμοιβής των 4,25 δολαρίων την ώρα.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Ταϊβάν, όπου περίπου 10.000 εργάτες διαμαρτυρήθηκαν για τους μειωμένους μισθούς και την έλλειψη των επιδομάτων.
NEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου