14.5.10

Φτωχοί... γιατροί στο Κολωνάκι...

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο πόλεμος που κήρυξε η κυβέρνηση κατά της φοροδιαφυγής και τα πρώτα? θύματα είναι οι «γιατροί του Κολωνακίου». Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε χθες στη δημοσιότητα λίστες με ονόματα? διευθύνσεις ειδικότητες, εισοδήματα, παραβάσεις και πρόστιμα. Ηδη...
έχουν ασκηθεί τέσσερις ποινικές διώξεις σε ιατρούς και στο προσεχές διάστημα έρχονται και «λουκέτα» σε ιατρεία.

Μετά τους γιατρούς, σειρά παίρνουν κέντρα διασκέδασης, μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων και ελεύθεροι επαγγελματίες.
Φτωχοί γιατροί... στο Κολωνάκι

Μπορεί και εντός της προσεχούς εβδομάδας να έχουμε νέες ανακοινώσεις καθώς, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, «η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι μία μάχη δικαιοσύνης και σεβασμού απέναντι στον πολίτη». Πιο αναλυτικά στη δημοσιότητα δόθηκαν τέσσερις λίστες.

Η πρώτη περιέχει τα αρχικά, τις ειδικότητες και τα ετήσια κέρδη (έσοδα μείον δαπάνες) 151 γιατρών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας και στην πλειοψηφία τους, έξι στους δέκα, εμφανίζουν εισοδήματα? πείνας από 300 έως 30.000 τον χρόνο.

Η δεύτερη περιλαμβάνει τα ονόματα, τις ειδικότητες και τις φορολογικές παραβάσεις 57 ιατρών, η τρίτη τα ονόματα και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε 11 συναδέλφους τους.

Τέλος στην τέταρτη λίστα βρίσκονται -χωρίς ονόματα καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα- τα εισοδήματα και οι αποταμιεύσεις 12 ορθοπεδικών, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο της εταιρείας «De Ruy».

Οι έλεγχοι στον ιατρικό κλάδο έχουν ξεκινήσει από τον Νοέμβριο, αλλά οι ανακοινώσεις επισπεύσθηκαν μετά και τις παραινέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.

Ειδικότερα χθες επί της ουσίας ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα ερευνών, οι οποίες έτρεχαν παράλληλα. Το πρώτο κύμα εξονυχιστικών ελέγχων έγινε σε 151 γιατρούς κυρίως στο Κολωνάκι αλλά και σε άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Εξ αυτών 34 δήλωναν φορολογητέα κέρδη έως 10.000 ευρώ ετησίως.

Μάλιστα δύο δήλωναν και κάτω από 1.000 ευρώ τον χρόνο.

Κέρδη από 10.000 έως 30.000 ευρώ εμφάνιζαν 62 ιατροί, από 30.000 έως 100.000 ευρώ 44 γιατροί και από 100.000 έως και 549.000 ευρώ 11 γιατροί.

Τώρα από το σύνολο των γιατρών αυτών φορολογικές παραβάσεις (δεν έδιναν αποδείξεις, δεν ενημέρωναν το βιβλίο εσόδων εξόδων, δεν τηρούσαν βιβλίο ασθενών κ.λπ.) διαπιστώθηκαν σε 57. Μετά τη διαπίστωση των παραβάσεων, για 36 ζητήθηκε το άνοιγμα των λογαριασμών τους και γίνεται έρευνα για εμβάσματα που έστελναν στο εξωτερικό. Για τους παραβάτες έρχονται και «λουκέτα» ιατρείων.

Βγήκαν... λαβράκια
Από διαφορετική έρευνα του ΣΔΟΕ βγήκαν? λαβράκια, δηλαδή πολύ σοβαρές φορολογικές παραβάσεις και έτσι:

Σε έξι περιπτώσεις γιατρών καταλογίστηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1.9 εκατ. ευρώ. Σε τέσσερις από αυτούς ασκήθηκαν ποινικές διώξεις.

Σε άλλες πέντε περιπτώσεις γιατρών έχουν κοινοποιηθεί φύλλα ελέγχου για καταλογισμό προστίμων συνολικού ύψους 2,44 εκατ. ευρώ.

Συνολικά πρόστιμα 4,35 εκατ. ευρώ.

Στον ιατρικό κλάδο η έρευνα των «ράμπο» του ΣΔΟΕ θα συνεχιστεί. Οπως τονίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, για τους συγκεκριμένους αλλά και για τους υπόλοιπους γιατρούς διενεργούνται περαιτέρω έλεγχοι και θα ακολουθηθεί κάθε νόμιμη διαδικασία, καθώς και λήψη διοικητικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένου και του κλεισίματος των ιατρείων.

Γ.Γ. ΙΣΑ
Αιχμές για την τακτική του υπουργείου Οικονομικών

Αιχμές κατά της τακτικής του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν οι εκπρόσωποι του Ιατρικού και του Οδοντιατρικού Συλλόγου της Αθήνας.

Γιατροί και οδοντίατροι δηλώνουν ότι είναι σύμφωνοι με την προσπάθεια για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά καλούν την κυβέρνηση να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι στον ιατρικό κόσμο.

Ο γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Ελευθερίου ανέφερε στο «Εθνος» ότι ο ΙΣΑ καταδικάζει τη φοροδιαφυγή, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Θεωρεί, όμως, ότι το θέμα έχει διπλή ανάγνωση:

«Αλλο είναι το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και άλλο το να επιχειρείται από εκπροσώπους της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει τον πληττόμενο από τα μέτρα ελληνικό λαό, αποδίδοντας ευθύνες στον Ελληνα γιατρό».

Σύμφωνα με τον κ. Ελευθερίου, όλοι οι πολίτες οφείλουμε να είμαστε συνεπείς απέναντι στο κράτος, αλλά και το κράτος να είναι συνεπές απέναντι στον πολίτη.

Το Ελληνικό Δημόσιο -τονίζει- οφείλει σε πλήθος γιατρών αμοιβές για ιατρικές πράξεις που έγιναν σε ασφαλισμένους Ταμείων την τελευταία διετία.

Ο πρόεδρος του ΟΣΑ
Σε ανάλογο κλίμα είναι και η δήλωση του προέδρου του Οδοντιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΟΣΑ) Θανάση Υφαντή. Ο πρόεδρος του ΟΣΑ αναφέρει ότι αντιλαμβάνεται την προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό πρόβλημα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία:

«Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τη στοχοποίηση Ελλήνων επιστημόνων, την ώρα, μάλιστα, που η πολιτεία δεν έχει δώσει λύση σε χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου».

Κώστας Τσαχάκης ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: