12.5.10
Γείωση...
Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ που ζούµε, η επικαιρότητα είναι σεµινάριο. Σεµινάριο οικονοµικό αλλά και πολιτικό. Ξεχάστε για µια στιγµή όλα όσα γίνονται στις αγορές. Και προσηλωθείτε σε δύο χώρες:
τη Γερµανία και τη Βρετανία.
ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ο συνασπισµός Χριστιανο δηµοκρατών και Φιλελευθέρων δεν πάει καλά.
Ενα µέρος των δισταγµών της Ανγκελα Μέρκελ στο θέµα της Ελλάδας οφείλεται στις αντιρρήσεις του κυβερνητικού συνεταίρου της Γκίντο Βεστερβέλε. Ούτως...
ή άλλως, το φιάσκο της περασµένης Κυριακής στις τοπικές εκλογές στο κρατίδιοτης Βόρειας Ρηνανίας -Βεστφαλίας έχει ως αποτέλεσµα να χάσει η Ανγκελα την πλειοψηφία στην Ανω Βουλή, την Μπούντεσρατ. Αρα, δεν µπορεί να περάσει ένα µέρος του νοµοθετικού προγράµµατός της, όπως οι φοροαπαλλαγές. ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ, πέντε ηµέρες µετά τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου υπήρχεδυστοκία. Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροισυµφώνησαν µε το ζόρι δηλαδή ο Νικ Κλεγκέκανε πρωθυπουργό τον Ντέιβιντ Κάµερον.Ολα αυτά ενώ άπαντες οµοφωνούσαν ότι ήταν εθνική επιταγή να µη µείνει η χώρα ακυβέρνητη καθώς τα µεγάλα δηµοσιονοµικά προβλήµατα πιέζουν προς τα κάτω τη στερλίνα και προκαλούν αδηµονία στις αγορές. ΠΡΙΝ ΑΠΟΕΝΑ χρόνο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δηµήτρης Δασκαλόπουλος ζητούσε, εµµέσως πλην σαφώς, συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. Τώρα οικουµενική προτείνει µόνο ο Γιώργος Καρατζαφέρης, κυρίως για να προβοκάρει τον δικοµµατισµό. Αντιθέτως ο Δασκαλόπουλος, όπως φάνηκε στη χθεσινή οµι λία του ενώπιον του Αντώνη Σαµαρά, έχει πάει ένα βήµα µπροστά. Θέλει συνευθύνη.
Δηλαδή να κυβερνά το ΠΑΣΟΚ και να το στηρίζει στα κρίσιµα θέµατα η Ν.Δ. Με άλλα λόγια, ο ΣΕΒ ζητά κυβέρνηση µε δικοµµατική γείωση ώστε να αποφεύγονται τα βραχυκυκλώµατα. ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ενός τέτοιου ελληνικού µοντέλου είναι προφανή, ιδίως αν δει κανείς τι γίνεται σε Γερµανία και Βρετανία. Απλώς, το µο ντέλο είναι προς το παρόν στα χαρτιά της οµιλίας του Δασκαλόπουλου. Η Ν.Δ. του Σαµαρά δεν ψήφισε «Ναι» στα οικονοµικά µέτρα την περασµένη Πέµπτη, άρα είναι αντιπολίτευση περιορισµένης ευθύνης.
Ερχεται βεβαίως το Ασφαλιστικό, ποιος πιστεύει όµως ότι η Ρηγίλλης θα το ψηφίσει; ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΚΑΛΗ η συνευθύνη, πολύ µα πολύ καλύτερη η αυτοδυναµία.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου