1.5.10

Συμβόλαιο τρόμου...

Εφιαλτικό τοπίο με μειώσεις μισθών και συντάξεων διαμορφώνουν τα νέα μέτρα, που ανατρέπουν κεκτημένα δικαιώματα πολλών δεκαετιών. Οι αλλαγές είναι σαρωτικές και οδηγούν σε τριετές «πάγωμα» των αποδοχών, κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού (τουλάχιστον στο Δημόσιο), μείωση των συντάξεων και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στο Δημόσιο.
Τα μέτρα-σοκ αλλάζουν...
εν μια νυκτί τη ζωή εργαζομένων και συνταξιούχων, οι οποίοι καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι αλλαγές θα είναι εξπρές και θα τρέξουν αμέσως, εξέλιξη που αναμένεται να δημιουργήσει ένα νέο κύμα μαζικής «εξόδου» στη σύνταξη.

Σημειώνεται πως οι νέες ρυθμίσεις αγγίζουν το σύνολο των μισθωτών τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται και την αγοραστική τους δύναμη να πέφτει κατακόρυφα. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που λαμβάνονται τέτοιας έκτασης μέτρα ακόμα και για όσους έχουν ήδη βγει στη σύνταξη και οι οποίοι «παραδοσιακά» δεν επηρεάζονταν από τις όποιες αλλαγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο των μέτρων για τους μισθούς και τις συντάξεις περιλαμβάνει:

* Κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Εξαίρεση θα υπάρξει για όσους παίρνουν τα κατώτερα όρια σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
* Κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού

Μάχη μέχρι και την τελευταία στιγμή δινόταν για τους δύο μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Η «τρόικα» πιέζει για την άμεση κατάργηση, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει τη λύση της ενσωμάτωσής τους στους υπόλοιπους μισθούς (π.χ. ως πριμ παραγωγικότητας).

Σημειώνεται πως σε περίπτωση κατάργησης των δύο μισθών, το εισόδημα των εργαζομένων θα υποχωρήσει στα επίπεδα της προηγούμενης δεκαετίας!

Δραματικές θα είναι οι επιπτώσεις και για τα ασφαλιστικά ταμεία, με τις απώλειες να φτάνουν τα 2 δισεκατομμύρια και να απαιτείται μείωση συντάξεων 11% για να καλυφθούν.

Πάγωμα μισθών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για μία τριετία. Το μέτρο αυτό -και εφόσον δεν υπάρξει ανάλογο πάγωμα στις τιμές- θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του πραγματικού εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης κατά 30%.

Περικοπή 15% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Επιβολή ειδικής εισφοράς -από 5% έως 10%- στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Πρόκειται για έναν νέου τύπου ΛΑΦΚΑ και τα χρήματα θα πάνε για τη στήριξη των ελλειμματικών Ταμείων. Το μέτρο θα τρέξει από τον Σεπτέμβριο και θα οδηγήσει σε νέα μείωση του εισοδήματος των συνταξιούχων.

Επιβολή πλαφόν στις νέες συντάξεις (π.χ. στις 2.000 ευρώ).

Εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας. Υπολογίζεται πως 140.000 γυναίκες θα βρεθούν αντιμέτωπες με την αύξηση του ορίου ηλικίας από 5 έως και 17 χρόνια.

Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων στο σύνολο των ασφαλιστικών φορέων. Οι προωθούμενες αλλαγές οδηγούν σε μείωση των συντάξεων έως και 30%.

Πιέσεις
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προέβλεπε εφαρμογή του μέτρου το 2018, ωστόσο υπήρχαν έντονες πιέσεις για επίσπευση των μέτρων προκειμένου να μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση στα Ταμεία. Στο ενδιάμεσο θα «πέσουν» οι συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων στο 2% σε όλα τα ταμεία (π.χ. ΟΑΕΕ), εξέλιξη που θα οδηγήσει σε νέα μείωση των συντάξεων (έως και 10%).

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

* Πάγωμα μισθών για 3 έτη.
* Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο.
* Μετατροπή του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα σε πριμ παραγωγικότητας.
* Εξίσωση ορίων συνταξιοδότησης αντρών και γυναικών στο δημόσιο και στα σώματα ασφαλείας
* Νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

* Μείωση του πραγματικού εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης κατά 30%
* Tο εισόδημα των εργαζομένων να πέσει στα επίπεδα της προηγούμενης δεκαετίας, ενώ οι απώλειες για τα Ταμεία θα φτάσουν στα 2 δισεκατομμύρια.
* Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών από 5 έως και 17 χρόνια. Σε περίπτωση μαζικής φυγής 110.000 ασφαλισμένων -που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα- το έλλειμμα του Ταμείου Πρόνοιας θα εκτιναχτεί στα 4 δισεκατομμύρια.
* Μείωση των συντάξεων έως και 30%

Ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Ετοιμο να... σφυρίξει πέναλτι

Ετοιμο είναι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που αναμένεται να δοθεί αύριο στους κοινωνικούς εταίρους. Το νομοσχέδιο περιλαμ­βάνει την επιβολή ετήσιου «πέναλτι» 6% για πρόωρη έξοδο από το Δημόσιο, υποχρεωτική διπλή ασφάλιση σε δημοσίους υπαλλήλους και επιστήμονες με δεύτερη δουλειά και μείωση ή αναστολή της σύνταξης για δημοσίους υπαλλήλους που συνεχίζουν να δουλεύουν μετά την «έξοδο».

«Μέγγενη»
Τα μέτρα που επηρεάζουν τις συντάξεις είναι:

* Κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικές ρυθμίσεις θα υπάρξουν για όσους παίρνουν τα κατώτερα όρια.
* Επιβολή ειδικής εισφοράς -από 5% έως 10%- στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ
* Επιβολή πλαφόν στις νέες συντάξεις.
* Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, με αποτέλεσμα τη μείωσή τους έως και 30%. Μέχρι και την τελευταία στιγμή δινόταν «μάχη» για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Αύξηση 20%
Ρεκόρ αιτήσεων για πρόωρη έξοδο

Τη χαριστική βολή στο ασφαλιστικό σύστημα θα δώσει μια νέα μαζική φυγή από τα Ταμεία, εν όψει των αλλαγών-σοκ στην αγορά εργασίας. Αυτήν τη στιγμή 250.000 άτομα έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανοίξουν την πόρτα εξόδου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ασφαλιστικό σύστημα.

Οι περικοπές στον μισθό αλλά και οι επερχόμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό αναμένεται να «σπρώξουν» μεγάλο μέρος αυτών των ασφαλισμένων στην? πρόωρη έξοδο. «Πρωταθλητές» σε αυτήν τη φυγή εκτιμάται πως θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, εξέλιξη που θα αποτελειώσει το ήδη ελλειμματικό Ταμείο Πρόνοιας.

Πέρυσι έφυγαν 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ το πρώτο τρίμηνο του έτους -δηλαδή πριν καν ανακοινωθούν τα μέτρα- υπήρξε αύξηση 30%.Οι συνδικαλιστές περιμένουν ρεκόρ αιτήσεων για συνταξιοδότηση και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το Ταμείο Πρόνοιας.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων είναι το ότι εκκρεμούν 19.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης. Ωστόσο ο ασφαλιστικός φορέας έχει ξεμείνει από ρευστό και τα έσοδα από εισφορές δεν ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα (ποσό που αρκεί για περίπου 600 εφάπαξ).

Για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του το Ταμείο χρειάζεται άμεσα 800 εκατομμύρια ευρώ. Στην αντίθετη περίπτωση ο χρόνος έκδοσης του εφάπαξ, που σήμερα είναι 20 μήνες, θα ξεπεράσει τα δύο χρόνια.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.