Η ξέφρενη πορεία των spreads, η οποία επιβαρύνει υπέρμετρα το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, προκαλεί νευρική κρίση στο οικονομικό επιτελείο.
Χθες αφορμή για το κερδοσκοπικό παιχνίδι που έστειλε το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου (διαφορά απόδοσης σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό) στις 408 μονάδες βάσης ή 4,08% αποτέλεσε η δήλωση «ανώνυμου αξιωματούχου» σε διεθνές πρακτορείο πως η Ελλάδα επιθυμεί να τροποποιήσει τη συμφωνία για τον μηχανισμό στήριξης ώστε να παρακάμψει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Μαρτύριο με τα spreads .Η δήλωση αυτή διαψεύστηκε...
κατηγορηματικά αργά το μεσημέρι από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου αλλά το κακό είχε γίνει καθώς οι 408 μονάδες αποτελούν νέο αρνητικό ρεκόρ για το spread μετά τις 405 μονάδες στις 28 Ιανουαρίου 2010.
Την αγορά ομολόγων επηρέασαν αρνητικά και τα σενάρια περί ανοδικής αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009.
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών αναθεωρεί επί τα χείρω το δημοσιονομικό έλλειμμα του περασμένου χρόνου σε επίπεδα που προσεγγίζουν το 13,5% έναντι 12,7% που ήταν η εκτίμηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Πάντως υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου υποστήριζε πως δεν αλλάζει ο στόχος για αποκλιμάκωση του ελλείμματος κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ στο 8,7% το τρέχον έτος κι αυτό καθώς έχουν ληφθεί μέτρα που αν υλοποιηθούν κατά γράμμα οδηγούν σε μείωσή του κατά 6,4 μονάδες του ΑΕΠ.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι η εκτίναξη των spreads είχε ως αποτέλεσμα το ευρώ να υποχωρήσει έως και 1,5% σε σχέση με το δολάριο και το ελληνικό χρηματιστήριο να πέσει κατά 2,21%.
Πιο αναλυτικά η αναταραχή ξεκίνησε όταν το φως της δημοσιότητας είδε δήλωση κυβερνητικού στελέχους στο Market News International περί προσπάθειας της κυβέρνησης να αλλάξει τους όρους του σχεδίου στήριξης προκειμένου να μην προσφύγει στο ΔΝΤ. Ακολούθησαν ανώνυμες διαψεύσεις στην ανώνυμη δήλωση και τα spreads εξακοντίστηκαν.
Eφτασαν έως και τις 408 μονάδες στο δεκαετές από 343 που ήταν το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο, μέχρι τις 544 μονάδες στο διετές και στις 684 στο πενταετές.
Καθυστέρηση
Η κυβέρνηση αντέδρασε με καθυστέρηση, με τον υπουργό Οικονομικών να υπογραμμίζει πως «ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους της χώρας μας για την αλλαγή των όρων της πρόσφατης συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον μηχανισμό στήριξης». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού.
Χθες το βράδυ και σε συνέντευξή του στο «Mega» ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε όμως ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα με αυτά τα επιτόκια. Στο θέμα του ελλείμματος το υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει στη Γιούροστατ (ελεγκτές της οποίας επισκέφθηκαν τη μεγάλη εβδομάδα την Αθήνα) αναλυτικά στοιχεία για τα προηγούμενα χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το έλλειμμα του 2009 οριοθετείται πλέον στο 13,5% από 12,7% λόγω της μεγαλύτερης ύφεσης αλλά και της μείωσης της «άσπρης τρύπας». Ανοδικά αναθεωρήθηκαν και τα ελλείμματα του 2008 και του 2007.
Μιλώντας στο «Εθνος», υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου σημείωσε ότι το τελικό ύψος του ελλείμματος θα προσδιοριστεί από τη Γιούροστατ μετά τις 20 Απριλίου. Πρόσθεσε ότι δεν αλλάζει ο στόχος του 2010 και δεν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα.
Το ζητούμενο είναι αν οι κοινοτικοί ανεβάσουν κι άλλο το περσινό έλλειμμα και αυτό καθώς κατά πληροφορίες το υπολογίζουν πάνω από το 14%.
Αυτό που προβληματίζει την ηγεσία του υπουργείου δεν είναι τόσο το ακριβές ύψος του ελλείμματος που θα περιέχεται στην έκθεση της Γιούροστατ, αλλά αν αυτό θα συνοδευτεί από παρατηρήσεις για την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων οι οποίες θα δημιουργούσαν νέο κύκλο αμφισβήτησης για την Ελλάδα στους κόλπους της Ε.Ε.
Τέλη Απριλίου
Εκδοση ομολόγου σε δολάρια
Δεδομένη είναι η απόφαση του οικονομικού επιτελείου για έκδοση ομολόγων σε δολάρια. Γι’ αυτό και θα πραγματοποιήσει στα τέλη Απριλίου παρουσιάσεις σε επενδυτές των ΗΠΑ, ενώ δεν αποκλείεται ανάλογο ταξίδι και στην Ασία.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες στις 22 και 23 του μήνα ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, κ. Γ. Ζανιά, και τον επικεφαλής ΟΔΔΗΧ, κ. Π. Χριστοδούλου, θα συναντηθεί με επενδυτές σε Νέα Υόρκη και Βοστόνη. Εκτιμάται ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα εκδώσει ομόλογα σε δολάρια με στόχο να αντλήσει ένα ποσό μεταξύ 5 και 10 δισ. δολαρίων.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η τελευταία δολαριακή έκδοση ελληνικών ομολόγων είχε γίνει τον Ιούνιο του 2008. Τότε το Ελληνικό Δημόσιο είχε δανειστεί 1,5 δισ. δολάρια μέσω πενταετών τίτλων και με επιτόκιο 4,65%.
Απώλειες
Ανώμαλη προσγείωση στη Σοφοκλέους
Ο τρόμος του spread έπληξε και τη Σοφοκλέους.
* Στις 11.00 το πρωί το σπρεντ ήταν στις 346,3 μονάδες και ο Γ.Δ. έπεφτε μόλις 0,52%.
* Στις 14.00 ανέβηκε στις 368,6 μονάδες και ο Γ.Δ. βούτηξε στο -1,48%.
* Στις 15.00 το σπρεντ σκαρφάλωσε στις 379,2 και ο Γ.Δ. βυθίστηκε στο -1,93%.
* Στις 16.00 το σπρεντ ήταν στις 396,1 και ο Γ.Δ. έχανε 2,49%. Στα επόμενα είκοσι λεπτά το σπρεντ «απογειώθηκε» στις 408 μονάδες και ο Γ.Δ. «προσγειώθηκε» ανώμαλα στο -3,04%.
Κώστας Τσαχάκης ΕΘΝΟΣ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου