8.4.10

Στα ύψη το spread - στα Τάρταρα το ΧΑ...

Νέο ιστορικό υψηλό στις 456 μονάδες βάσης...
Εκτός ελέγχου κινούνται τα spead των ελληνικών δεκαετών ομολόγων. Νωρίτερα έφτασαν σε νέο ιστορικό υψηλό στις 456 μονάδες βάσης ενώ αυτή την ώρα στις 447.
Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στην αγορά ομολόγων ήταν πρωτοφανείς καθώς τέσσερις φορές αποσύρθηκαν και επανήλθαν στη συνέχεια οι τιμές για να αποφευχθεί η κατακρύμνηση της αγοράς.
Οι εξελίξεις έχουν επηρεάσει σημαντικά τον ΓΔΤ στο Χρηματιστήριο Αθηνών που καταγράφει βουτιά που υπερβαίνει το 4%. Το νέο...

άλμα του spread αποδίδεται στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να καταφύγει στη στήριξη της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Δήλωση του υπουργού Οικονομικών

«Είναι κρίμα που η αγωνία εκφράζεται τώρα και όχι όταν υπήρξε ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός το 2009» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφορικά με τη σφοδρή κριτική που του ασκήθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την εκτίναξη των spreads.

«Η χώρα συνεχίζει, και θα συνεχίζει, να δανείζεται κανονικά γιατί έχει σοβαρό πρόγραμμα σταθερότητας, ο προϋπολογισμός θα εκτελεστεί κανονικά και θα υπάρξει τεράστιο πρόγραμμα ριζικό αλλαγών της εικόνας της χώρας» δήλωσε.

O υπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή και εγρήγορση καθημερινά τη διαμόρφωση των spreads, ο στόχος όμως δεν είναι η καθημερινή διαμόρφωση των spreads αλλά να προχωρήσουν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές κάτι που η κυβέρνηση όπως είπε θα καταφέρει.

«Η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να αλλάξει στρατηγική και να ζητήσει βοήθεια» επισήμανε νωρίτερα σε έκθεση του ο χρηματοοικονομικός οίκος Νομούρα.

Η άποψη μας μέχρι σήμερα, υπογραμμίζει ο αναλυτής που υπογράφει την έκθεση, ήταν πως η Ελλάδα θα έπρεπε να περιμένει υπομονετικά να υποχωρήσουν τα spread χωρίς να χρειαστεί να καλέσει οποιαδήποτε, βοήθεια ωστόσο οι συνθήκες πλέον οδηγούν αναγκαστικά προς άλλη κατεύθυνση.

O oίκος τονίζει ότι εξακολουθεί να αποκλείει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης του χρέους.

«Είναι μεγάλη υπόθεση να σταθεροποιηθούν τα επιτόκια, και το μεγάλο στοίχημα είναι να υλοποιούμε ό,τι λέμε και να το υλοποιούμε άμεσα. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των τραπεζών και των κρατών για να ομογενοποιηθεί η εικόνα της χώρας. Οι ελληνικές τράπεζες να μαζέψουν τα στελέχη τους που έχουν επαφές με τις αγορές για να υπάρχει μια ενιαία γραμμή» επισήμανε από την πλευρά του στην τηλεοπτική εκπομπή «ΣΚΑΪ Τώρα» ο καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Αιγαίου Γιάννης Τσαμουργκέλης.

«Η αναπροσαρμογή του ελλείμματος του 2009 προς τα πάνω και οι φήμες που διέδωσε η χώρα μας πως δεν πρόκειται να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ συνέτειναν στην άνοδο των spreads» δήλωσε με τη σειρά του στο ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος των Ελλήνων Τραπεζιτών της Μεγάλης Βρετανίας, Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε πως πρέπει να αξιοποιηθεί η περιουσία του ελληνικού δημοσίου, να νοικοκυρευτεί το κράτος και κυρίως να αρχίσει να επιτρέπει στους ξένους επενδυτές να επενδύουν.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «αν όλα αυτά δεν θα τα δουν οι επενδυτές, δεν θα αγοράζουν και κατά συνέπεια τα spreads θα ανεβαίνουν».
"Τα μέτρα έχουν ανταπόδοση και ανταπόκριση"

«Οι αποφάσεις και τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση δεν πάνε χαμένα, έχουν και ανταπόδοση και ανταπόκριση. Δουλεύουμε μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα και αν και είναι πολύ σημαντικό, η πτώση των spreads δεν είναι αυτοσκοπός, ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το να πάει μπροστά η ελληνική οικονομία, να υλοποιηθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές», δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι πρέπει να βγούμε θωρακισμένοι από την κρίση, ενώ επανέλαβε ότι είναι δόγμα της κυβέρνησης το να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε ως κυβέρνηση τώρα, είναι να δημιουργήσουμε ένα αξιόπιστο έδαφος, ώστε να σταματήσουν να εκτινάσσονται τα spreads. Αν ήμασταν καλά ως οικονομία, καμία φήμη δεν θα επηρέαζε τις αγορές», επισήμανε ακόμα.

«Υπάρχει κακό υπόβαθρο στην οικονομία και ένα συνολικό πρόβλημα αξιοπιστίας, με αποτέλεσμα να αρκεί μία φήμη για να κάνει κάποιους να κερδοσκοπήσουν. Παίζονται παιχνίδια, και προσπαθούμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη μας στο εξωτερικό με συγκεκριμένο σχέδιο, σταθερά βήματα και προσεκτικές κινήσεις», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο μηχανισμό στήριξης, τον χαρακτήρισε «δίχτυ ασφαλείας», επισημαίνοντας ότι «η κοινοτική απόφαση μας καλύπτει, δεν ζητάμε τίποτα άλλο προς το παρόν. Όταν και αν χρειαστεί να δανειστούμε θα επανεξετάσουμε όλα τα δεδομένα.
" Η Κομισιόν δε σχολιάζει σενάρια"

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαϊγί, τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε σχολιάζει υποθετικά σενάρια και ανυπόστατες φήμες», ερωτηθείς αν τίθεται θέμα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα.

Ο κ. Μπαϊγί είπε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση, τονίζοντας ότι «αν και όταν υποβληθεί αίτημα ενεργοποίησης, θα υπάρξει αξιολόγηση από την Επιτροπή και την ΕΚΤ, όπως προβλέπεται από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου».

Τέλος, τόνισε ότι οι αγορές είναι αυτές που αντιδρούν στις φήμες και τα σενάρια και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη

Οι λεπτομέρειες του νέου κανονισμού, ο οποίος θα επιτρέψει να γίνονται δεκτά τα ελληνικά ομόλογα και μετά τον Ιανουάριο του 2011 όπως είχε δεσμευτεί πριν από τη σύνοδο κορυφής ο πρόεδρός της Ζαν Κλωντ Τρισέ, αναμένεται να ανακοινωθούν στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στο μεταξύ, όπως αναμενόταν, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 1% το επιτόκιο της.

Οικονομικοί αναλυτές ανέμεναν από την ΕΚΤ να ανακοινώσει ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια, καθώς πληθύνονται οι ενδείξεις ότι οι νέες ανησυχίες για την μάχη που δίνει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους πλήττουν το ευρώ και τα ελληνικά ομόλογα.

Ο χαμηλού κόστους δανεισμός στην ευρωζώνη διατηρείται εδώ και 1 περίπου έτος, και πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη της ζώνης από την ύφεση σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια μέχρι το 2011.

Αναμένεται να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες του νέου κανονισμού, ο οποίος θα επιτρέψει να γίνονται δεκτά τα ελληνικά ομόλογα και μετά τον Ιανουάριο του 2011, όπως είχε δεσμευτεί πριν από τη σύνοδο κορυφής ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Στο μεταξύ, πρόστιμα συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ επέβαλε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων στο α’ τρίμηνο του 2010, έναντι 300 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, τόνισε στην τηλεοπτική εκπομπή «ΣΚΑΪ Τώρα» ο ειδικός γραμματέας της ΥΠΕΕ Ιωάννης Καπελέρης.

«Τα πρόστιμα δεν διαγράφονται, συμβιβάζονται, ενώ με το νέο φορολογικό ν/σ θα καταλογίζονται άμεσα» δήλωσε ο κ. Καπελέρης.
Skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: