ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΓΡΑΜΜΕΛΗ
Είναι, μέχρι στιγμής, ο «αόρατος κριτής» του χορευτικού σόου του ΑΝΤ1. Ο παρουσιαστής που έχει συνδέσει τη φωνή του με το καλλιτεχνικό πατινάζ εξηγεί γιατί μετακόμισε, προσωρινά, στην ιδιωτική τηλεόραση και δέχτηκε έναν κόντρα ρόλο
ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ συμπληρώνει 45 χρόνια στην ΕΡΤ. Ηταν ο δεύτερος υπάλληλος που προσελήφθη, όπως εξομολογείται, ξεκινώντας από υποτιτλισμούς,
συνέχισε με τις «Βραδιές μπαλέτου» και στον δρόμο του εμφανίστηκε και το καλλιτεχνικό πατινάζ. Ολα αυτά τα χρόνια ο Αλέξης Κωστάλας, η «βελούδινη φωνή» της ΕΡΤ, κινήθηκε μακριά από τη δημοσιότητα, έμεινε πιστός στις...
«κλασικές επιλογές» της δημόσιας τηλεόρασης και εφέτος αποφάσισε να ρισκάρει ως κριτής στο «Dancing with the stars» του ΑΝΤ1. Από τα λουπ και τα τόλουπ στα τσα-τσα-τσα της Ευγενίας Μανωλίδου; Τι λέει ο ίδιος για όλα αυτά;
- Πώς προέκυψε η πρόταση για το «Dancing with the stars»;
«Αρχικά είχα επιφυλάξεις γιατί δεν ήξερα περί τίνος πρόκειται. Ο πρώτος λόγος που άρχισα να το βλέπω ως πιθανότητα ήταν ο τρόπος που μου μίλησε ο κ. Κρύος. Ηταν ευγενής και συγκεκριμένος δίχως περιττολογίες. Στη συνέχεια είδα στο DVD την αντίστοιχη εκπομπή του ΒΒC, κάτι που λειτούργησε ως εχέγγυο. Τέλος, σημαντικό ήταν το ότι δεν είχε να κάνει με παιδιά τα οποία επενδύουν λάθος σε μια εκπομπή για να κάνουν καριέρα. Η καριέρα δεν γίνεται μέσα από μια εκπομπή. Εκεί θα είχα ενδοιασμούς να συμμετάσχω. Εδώ έχουμε καταξιωμένους ανθρώπους οι οποίοι έχουν χιούμορ και ρισκάρουν».
- Είναι σταρ,κύριε Κωστάλα;
«Συμφωνώ με αυτό που είπε ο Τοσκανίνι: “Τα μόνα αστέρια που γνωρίζω είναι αυτά στον ουρανό”. Στον χώρο τους είναι γνωστοί και καταξιωμένοι. Η εκπομπή λέγεται “Dancing with the stars”. Είναι ένας διεθνής τίτλος. Από ΄κεί και πέρα, εμένα δεν μου αρέσει η λέξη “stars”, όχι για την εκπομπή αυτή, αλλά γενικά ως στάση ζωής».
- Για εσάς ποια ήταν η πρόκληση και αποδεχτήκατε την πρόταση;
«Σημασία έχει το πώς αντιμετωπίζουμε και πώς υπηρετούμε κάτι. Τότε αυτό αποκτά αξία ή χάνει την αξία του. Πήρα ένα ρίσκο και αποδέχτηκα τη συγκεκριμένη πρόταση. Το αρνητικό είναι ότι υπάρχει μια υπερβολική δημοσιότητα η οποία ευτυχώς κρατά λίγο. Η πρόκληση ήταν το ότι εγώ ποτέ δεν έχω συνεργαστεί με ιδιωτικό κανάλι. Μου είχε πει ο Γιώργος Παπαστεφάνου, όταν δούλεψε εκτός ΕΡΤ, ότι αλλάζουν οι ρυθμοί, είσαι στην τσίτα. Ηθελα λοιπόν να δοκιμάσω μια συνεργασία με ιδιωτικό κανάλι που να μου πηγαίνει και να δω αν μπορώ να τα βγάλω πέρα. Σας ομολογώ ότι έχω πάρα πολύ τρακ. Δεν ξέρω αν θα είμαι καλός, αν θα μπορέσω να ανταποκριθώ. Σας μιλώ ειλικρινά. Αλλά ήθελα να το ρισκάρω».
- Δεν φοβάστε μήπως κάποια πρόσωπα της εγχώριας σόουμπιζ εκμεταλλευτούν τη συμμετοχή τους και αλλάξει το ύφος της εκπομπής;Ηδη μια μερίδα του Τύπου χαρακτήρισε την εκπομπή ριάλιτι.
«Από τη στιγμή που δεν είναι νέα παιδιά, δεν έχει το στοιχείο που θα με ενοχλούσε. Δεν έχω δει ακόμη την εκπομπή. Εύχομαι να πάνε όλα καλά και χαίρομαι που οι εισπράξεις θα πάνε για φιλανθρωπικό σκοπό. Αυτό που με ρωτήσατε είναι κάτι που γίνεται παγκόσμια. Κάποιοι έχουν χιούμορ και θέλουν την πρόκληση, για κάποιους άλλους είναι ισχυρό μέσο προβολής. Χρειάζεται και διάθεση αυτοσαρκασμού. Εγώ δεν έχω υπάρξει σε κριτική επιτροπή. Στο καλλιτεχνικό πατινάζ εκφέρω άποψη, κάνω σχόλιο και πάντα μιλώ με σεβασμό απέναντι στους αθλητές που κάνουν κάτι που εγώ δεν μπορώ να το κάνω. Βλέπω αυτούς τους ανθρώπους πιο ψηλά από μένα».
- Ε,δεν είναι και όλοι πιο ψηλά από εσάς!
«Οι καλλιτέχνες είναι. Οι αθλητές, οι ολυμπιονίκες είναι πολύ σημαντικοί». - Υπάρχουν και τηλεοπτικές περσόνες όμως.Η Ευγενία Μανωλίδου και ο Κώστας Σόμμερ ή ο Δημήτρης Βλάχος έχουν καλύτερη καριέρα από εσάς;
«Είναι στον χώρο τους καταξιωμένοι. Τους βλέπω πιο ψηλά από εμένα».
- Βλέπετε την Ευγενία Μανωλίδου και τον Κώστα Σόμμερ πιο ψηλά από εσάς; Μου κάνει εντύπωση...
«Δεν θα ήθελα να το συγκεκριμενοποιήσουμε με ονόματα. Τους βλέπω με σεβασμό και αγάπη γιατί ρισκάρουν και ελπίζω να έχουν διάθεση χιούμορ και αυτοσαρκασμού».
- Αν στην πορεία δεν σας αρέσει ή δείτε ότι το κόνσεπτ έχει αλλάξει σε σχέση με αυτό που είχε συμφωνηθεί, θα αποχωρήσετε;
«Νομίζω ότι όλοι μας έχουμε την πιθανότητα να αποχωρήσουμε αλλά εγώ δεν θέλω να το σκέφτομαι προκαταβολικά. Θέλω να σκέφτομαι θετικά. Δεν έχω καμία δέσμευση να παίξω κάποιον ρόλο, του καλού ή του κακού. Αν μου ζητούσαν κάτι τέτοιο δεν θα συμφωνούσα».
- Πώς σχολιάζετε τη συμμετοχή του Γιάννη Λάτσιου στην κριτική επιτροπή;
«Είναι ένα μάτι τηλεοπτικό, όχι ειδικό. Χρειάζεται και αυτό. Ειδικοί είναι η κυρία Βελίκοβα, ο κ. Ευαγγελινός. Εγώ είχα κάνει κλασικό χορό όταν ήμουν νεότερος αλλά δεν είμαι χορευτής ούτε χορογράφος. Απλώς έχω εμπειρία και αγάπη για τον χορό».
- Εσείς θα δεχόσασταν να χορέψετε στο συγκεκριμένο σόου;
«Δεν ξέρω. Αν έλεγα όχι όμως, τότε θα ήταν έλλειψη αυτοσαρκασμού και χιούμορ».
Είχα κόμπλεξ με τη φωνή μου
«Μπήκα για καθαρά βιοποριστικούς λόγους στην ΕΡΤ. Το τελευταίο πράγμα που φανταζόμουν στη ζωή μου ήταν να ακούγεται η φωνή μου στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, καθώς είχα κόμπλεξ με τη φωνή μου. Πίστευα ότι είχα άσχημη φωνή. Οταν ήμουν πολύ μικρός, απέναντι από το σπίτι της γιαγιάς μου έμενε η Δανάη. Από μικρό παιδάκι η φωνή μου είχε μπασάρει και δεν ήταν πλασαρισμένη, φαλτσάριζε. Η Δανάη με είχε πει φάλτσο και αυτό μου κόστισε... Πίστευα ότι είχα πάρα πολύ άσχημη φωνή... Μου έλεγαν ότι είχα και μεγάλη μύτη αλλά αυτό δεν μ΄ ενδιέφερε καθόλου. Παρακαλούσα τον Θεό να μου δώσει ωραία φωνή. Μπαίνοντας στην ΕΡΤ ανακάλυψα ένα επάγγελμα το οποίο μου άρεσε. Ως τότε είχα σκεφτεί να γίνω πολιτικός μηχανικός, μεταφραστής, δεν ήξερα τι ήθελα».
Η Εurovision, η ΕΡΤ και ο ανταγωνισμός
- Εχοντας μια πολυετή καριέρα στην ΕΡΤ, μπορείτε να μου πείτε πόσο βλέπετε να έχει αλλάξει σήμερα;
«Θα σας πω, αλλά διατηρώντας πάντα μια επιφύλαξη καθώς, όταν περνάει ο χρόνος, έχουμε την τάση να ωραιοποιούμε το παρελθόν. Με αυτή την επιφύλαξη, σας λέω πως τότε η τηλεόραση ήταν κάτι καινούργιο στην Ελλάδα, μία μεγάλη πρόκληση. Υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι αυτό το καινούργιο το είχαν μελετήσει και ήταν πραγματικά “ψωνισμένοι”, το έκαναν με πολλή αγάπη. Ημασταν λίγοι και κάναμε πολλά. Δεν υπήρχε χώρος για προσωπικές φιλοδοξίες. Δεν έλεγε κανείς “εγώ είμαι αστέρι”. Στη πορεία του πράγματος, η ΕΡΤ άρχισε να μεγαλώνει αριθμητικά και όταν μεγαλώνουν τα πράγματα το «εμείς» γίνεται «εγώ». Μετά ήλθε και η ιδιωτική τηλεόραση, η οποία ως επιχειρηματική δραστηριότητα έχει στόχο το κέρδος. Τα θέματα αξιών και δεοντολογίας πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αξιόλογα πρόσωπα και εκπομπές».
- Σύμφωνοι, αλλά και η κρατική τηλεόραση προσπάθησε να ανταγωνιστεί την ιδιωτική. Αυτό δεν ήταν λάθος της, με αποτέλεσμα να ρίχνει το βάρος της στη Εurovision ή σε ποδοσφαιρικά ντέρμπι; «Δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς. Οταν όλα είναι ανταγωνιστικά και η αγορά κατευθύνεται εκεί, τι να κάνει; Ας το δούμε και στη ζωή μας. Πόσο πραγματικά διδάσκεται το διαφορετικό; Η ΕΡΤ από μόνη της πώς να προβάλει αποκλειστικά την ποιότητα και να κάνει 1% τηλεθέαση; Δεν θα έχει λόγο ύπαρξης. Μετά υπάρχει και ο μύθος ότι την ΕΡΤ την πληρώνουμε. Μα όλα τα πληρώνουμε! Ολα τα κανάλια έχουν έσοδα από τις διαφημίσεις, τις οποίες εμείς πληρώνουμε! Η Εurovision προβλήθηκε πολύ και από τις εφημερίδες και από τα ιδιωτικά κανάλια!».
- Δόθηκαν όμως πολλά χρήματα και έγινε προβολή και από την ΕΡΤ. Εφέτος με τις περικοπές έπεσαν οι τόνοι.
«Λόγω της κρίσης όλοι έχουν κατεβάσει τους τόνους».
- Και λόγω της ειδικής κρίσης που περνάει η ΕΡΤ.
«Αυτή ήταν μία πολύ μεγάλη ευκαιρία να χτυπηθεί η ΕΡΤ. Γιατί χτυπήθηκε πάρα πολύ». - Εννοείτε πολιτικά; «Οχι. Από τον Τύπο και τα ιδιωτικά κανάλια». - Αρα κρίνετε ότι όλο αυτό ήταν σκόπιμο;
«Αυτό θα το δείξει ο καιρός και θα το κρίνει ο κόσμος. Εγώ πάντως ένιωσα ότι ξεπεράστηκαν τα όρια. Γιατί όλοι προβάλλουν τη Εurovision και όχι τη Εurovision των νέων σολίστ; Η ΕΡΤ την πρόβαλε και ο Λάκης Λαζόπουλος που έδειξε τον έλληνα νικητή πριν από μερικά χρόνια».
ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου