Μετά τη σταδιακή αποκατάσταση των δρομολογίων οι αεροπορικές εταιρείες στρέφονται τώρα κατά των κυβερνήσεων ζητώντας να αποκατασταθούν για τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν από την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία· την ίδια στιγμή, δεκάδες χιλιάδες παραμένουν οι εγκλωβισμένοι ταξιδιώτες.
Η αντίδραση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξε προβληματική υποστηρίζουν οι εταιρείες που θεωρούν ότι δεν θα έπρεπε να είχε κλείσει ο εναέριος χώρος για πολλές ημέρες. Καταλογίζουν ακόμη στις...
Αρχές ότι πήραν αποφάσεις αξιοποιώντας λανθασμένα δεδομένα και υποστηρίζουν ότι οι αερογραμμές γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίζουν προβλήματα με ηφαιστειακή στάχτη καθημερινά σε όλο τον κόσμο.
Ο επικεφαλής της Virgin, σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, δήλωσε στο BBC ότι στο μέλλον, αν υπάρξει παρόμοιο πρόβλημα, οι κυβερνήσεις θα αντιδράσουν διαφορετικά. Αν είχαν ψάξει για ασφαλείς διαδρόμους η αποκατάσταση των πτήσεων θα είχε γίνει νωρίτερα, διευκρίνισε.
Όπως υποστηρίζουν από την πλευρά τους οι αεροπορικές εταιρείες, από την πολυήμερη αναστάτωση στην εναέρια κυκλοφορία έχασαν περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια και μάλιστα μετά τα αρνητικά αποτελέσματα του 2009 λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Πίεσαν μάλιστα τις Αρχές να επιτρέψουν και πάλι την κυκλοφορία τονίζοντας ότι πρέπει να προσγειωθούν τα αεροσκάφη τους που είναι στον αέρα και εκτελούσαν, σύμφωνα με μαρτυρίες επιβατών, κύκλους για ώρα. Η Lufthansa και άλλες γερμανικές εταιρείες πήραν ειδική άδεια από τις Αρχές να πραγματοποιήσουν πτήσεις σε χαμηλό ύψος για την επιστροφή των παγιδευμένων στο εξωτερικό επιβατών.
Από την πλευρά τους οι φορείς ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας υποστηρίζουν ότι δεν είχαν πολλά περιθώρια επιλογών. Η κατάσταση ήταν πρωτοφανής και προσθέτουν ότι έπρεπε να συλλέξουν αρκετά δεδομένα πριν λάβουν την απόφαση να διακόψουν την εναέρια κυκλοφορία. Σε προτεραιότητα ήταν η ασφάλεια των πτήσεων, προσθέτουν.
Μάλιστα, εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε ότι το γεγονός ότι κάθε ένα από τα 27 μέλη της διατηρεί τον έλεγχο στον εναέρια χώρο του με όλα τα προβλήματα πανευρωπαϊκού συντονισμού που μπορεί να υπάρχουν ανάμεσα στα δεκάδες κέντρα ελέγχου «δεν μπορεί να αγνοηθεί για πολύ ακόμη». Οι αεροπορικές εταιρείες ζητούν ενιαίο ευρωπαϊκό ουρανό, προσθέτει.
Αποκαθίσταται η κυκλοφορία
Εντωμεταξύ, από την Τετάρτη έχει ανοίξει ο εναέριος χώρος στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αν και οι περιορισμοί εξακολουθούν να υπάρχουν σε περιοχές της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και σε Σκανδιναβικές χώρες. Σε μεγάλα αεροδρόμιο, όπως το Χίθροου στο Λονδίνο, οι ακυρώσεις πτήσεων φτάνουν μόλις το 20%.
Παραταύτα, χιλιάδες ταξιδιώτες παραμένουν στα αεροδρόμια περιμένοντας την πτήση που θα τους φέρει στο προορισμό τους. Ο μεγάλος αριθμός των πτήσεων που ακυρώθηκαν–υπολογίζονται σε 100.000 χιλιάδες για όλες τις προηγούμενες ημέρες—τους αναγκάζει να περιμένουν ακόμα και μέχρι το προσεχές Σαββατοκύριακο πριν επιστρέψουν. Αρκετοί επιλέγουν την επιστροφή με λεωφορεία και πλοία που και αυτά αναχωρούν πλήρη.
Αν και η ηφαιστειακή δραστηριότητα συνεχίζεται, οι Ισλανδοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα επίπεδά της είναι χαμηλότερα με τον άνεμο να παρασύρει τη στάχτη μακριά από περιοχές πτήσεων. Δεν έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος να ενεργοποιηθεί και το γειτονικό ηφαίστειο Κάτλα, προκαλώντας εκ νέου σοβαρά προβλήματα.
AΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου