Το πρώτο κρίσιμο τεστ για την ελληνική οικονομία...
Δύο πολυμελή κλιμάκια εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) έρχονται την Τετάρτη στην Αθήνα με σκοπό να παράσχουν τεχνογνωσία για φορολογικά θέματα, αλλά και για θέματα κατάρτισης και υλοποίησης του προϋπολογισμού.
Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών θα ζητηθεί η τεχνογνωσία του ΔΝΤ κυρίως όσον αφορά τους τρόπους αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της μετάβασης από τους ετήσιους στους τριετείς προϋπολογισμούς.
Εξάλλου, στις...
αρχές Μαΐου αναμένεται στην Αθήνα τριμερής επιτροπή επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ), στο πλαίσιο της σύνταξης της έκθεσης προόδου για την ελληνική οικονομία, η οποία θα ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 16 Μαΐου.
Στην έκθεση αυτή, εκτός από τις αναφορές στις δημοσιονομικές εξελίξεις και στον τομέα της ανάπτυξης, αναμένεται ότι θα αφιερωθεί μεγάλο μέρος και στο τι έχει κάνει ή προτίθεται να κάνει η Ελλάδα στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών.
Στον τομέα αυτόν περιλαμβάνονται οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η επιτάχυνση στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.
Όπως επισημαίνεται από το οικονομικό επιτελείο, «η κυβέρνηση θα προχωρήσει το προσεχές διάστημα και έως τον Ιούνιο σε συγκεκριμένες κινήσεις, με στόχο, συν τοις άλλοις, τη διαμόρφωση θετικού κλίματος για την ελληνική οικονομία στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων».
Όσον αφορά τις δημοσιονομικές εξελίξεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανακοινώσει τον Μάιο ότι η Ελλάδα θα βιώσει το 2010 ύφεση της τάξης του 2,5%. Μία πρόβλεψη, πολύ πιο δυσοίωνη από την αναθεωρημένη εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών και της Τραπέζης της Ελλάδος (αρνητικός ρυθμός ΑΕΠ 1,5% με 2%), που, εάν επαληθευτεί, θα δυσχεράνει επιπλέον την προσπάθεια αύξησης των εσόδων και πιθανόν να απαιτήσει πρόσθετα μέτρα στο σκέλος περιστολής των δημοσίων δαπανών, ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να περιορισθεί εφέτος κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ.
Αρνητικό κλίμα
Μέχρι τις 406 μονάδες βάσης εκτινάχθηκε το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό.
Αφορμή αποτέλεσαν οι πληροφορίες ότι η Ελλάδα επιδιώκει την τροποποίηση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής, παρακάμπτοντας το ΔΝΤ. Τις πληροφορίες διέψευσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Αρνητικό κλίμα επικράτησε στη χρηματιστηριακή αγορά στον απόηχο της εκτίναξης του spread στις 400 μονάδες βάσης, στην αγορά ομολόγων.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.048,69 μονάδες σημειώνοντας απώλειες σε ποσοστό 2,21%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 141,685 εκατ. ευρώ
Skai.gr.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου