Της Πόπης Διαμαντάκου
Τελετή βραβείων που αναδεικνύουν τα ελαττώματα μιας τηλεοπτικής φούσκας
Ελαμψαν τα χειρότερα ελαττώματα της εγχώριας τηλεόρασης για ακόμη μία φορά, κατά την τελετή της απονομής των ετήσιων τηλεοπτικών βραβείων. Κυρίως ο επαρχιωτισμός, που τσουβαλιάζει τηλεοπτικά είδη τα οποία ουδεμία σχέση έχουν μεταξύ τους, και το «δήθεν», που ήταν η πριμοδότηση με βραβεία μιας τηλεόρασης που σβήνει όχι μόνο γιατί δεν υπάρχουν χρήματα, αλλά και γιατί είναι θύμα ενός τηλεοπτικού περιβάλλοντος-φούσκας, που για να επιβιώσει κάνει τις φθηνότερες επιλογές. Ως εκ τούτου, με ...
τις τζουλιάδες και τα ριαλιτζήδικα τηλεπροξενιά να σφραγίζουν τον τηλεοπτικό πολιτισμό, τα βραβεία στα «Ματωμένα Χώματα» και τον «Καρυωτάκη» έμοιαζαν μάλλον με μνημόσυνο σε μια τηλεόραση που χάνεται. Απόδειξη ότι ούτε σίριαλ υπήρχαν για να διαγωνιστούν, με δεδομένο ότι ο Αnt1 δεν συμμετέχει στο εν λόγω πανηγύρι, σε σημείο να γίνουν ανοίκεια παντρέματα σε κατηγορίες, όπως αυτή του σεναρίου.
Βρέθηκαν να διαγωνίζονται στην ίδια κατηγορία καθημερινές σαπουνόπερες- σαν το απογευματινό εισαγόμενο «Μια στιγμή δυο ζωές»- με τα «Ματωμένα Χώματα», τη διασκευή ενός λογοτεχνικού έργου το οποίο σφράγισε τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου. Η ίδια η τεχνική της συγγραφής του καθενός είναι τόσο διαφορετική, που είναι σαν να διαγωνίζεται μια επιθεώρηση με θεατρικό του Τσέχωφ.
«Αρες- μάρες- κουκουνάρες» λέει ο λαός για τέτοιου είδους αχταρμάδες, τους οποίους πάντως περιέβαλε η κρατική τηλεόραση με το ακριβοπληρωμένο από όλους μας κύρος της.
Τιμητικό βραβείο δόθηκε στον Γιώργο Κωνσταντίνου, του οποίου προβλήθηκε μόνο το κινηματογραφικό έργο ενώ αποφεύχθηκε οποιαδήποτε προβολή αποσπασμάτων από το τηλεοπτικό, που δεν ήταν παρά ο θρίαμβος της μικροαστικής κοινοτοπίας και της τηλεοπτικής προχειρότητας.
Η βραδιά μόνο ως τραγέλαφος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, αφού έλαμψε η ένδεια σίριαλ για να διαχωριστούν στις σωστές κατηγορίες (δεν θέλουμε να πιστέψουμε στην άγνοια).
Βρέθηκαν ακόμη να διαγωνίζονται στην ίδια κατηγορία του «αγαπημένου παρουσιαστή εκτός ειδήσεων» ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Ελένη Μενεγάκη, απόδειξη της απίστευτης σύγχυσης και του φιλοθεάμονος, το οποίο υποτίθεται ψηφίζει αυτές τις κατηγορίες. Το βραβείο το πήρε η Μενεγάκη, που δεν πάτησε το πόδι της.
Ισως όχι αδίκως, όταν πριν από λίγο καιρό ο φερόμενος ως αποκλειστικώς υπεύθυνος-διοργανωτής της εν λόγω φιέστας, κ. Αντώνης Πρέκας, της ασκούσε σκληρή κριτική αποκαλώντας «σουσουδισμό» (Star, εκπομπή «Πρωινή Μελέτη) τη συμπεριφορά της στο θέμα του διαζυγίου της. Και δεν ήταν η μόνη που είχε δεχθεί το μένος της κριτικής του κατά τις περιοδείες του ανά τα μεσημεριανάδικα, όπου ξεσπαθώνει κατά καιρούς.
Και για μεν τα ανθρώπινα πάθη υπάρχει περίσσεια κατανόησης, άλλωστε είναι πολύ θεαματικά. Απλώς στη συγκεκριμένη περίπτωση επιβεβαιώνουν την άποψή μας ότι δεν μπορεί μια διοργάνωση που αφορά τη λειτουργία μιας ολόκληρης αγοράς, η οποία επηρεάζει τα ήθη και τον πολιτισμό του τόπου, να σφραγίζεται από την αισθητική, τα πάθη και τις εμμονές οποιωνδήποτε προσώπων. Αυτήν ακριβώς την ταύτιση θεσμών και προσώπων, άλλωστε, είναι που έχει πληρώσει ακριβά ο τόπος με την ανυποληψία των θεσμών του.
Μαραθώνια και πληκτική βραδιά
Αμήχανος και απροετοίμαστος ο Χρήστος Φερεντίνος στην παρουσίαση. Μαραθώνια και πληκτική η βραδιά, μέχρι εξόντωσης. Τριάντα έξι βραβεία για να χωρέσουν όλοι. Που δεν χώρεσαν. Στιγμή πικρής αλήθειας: η δήλωση της βραβευμένης σκηνογράφου για το σίριαλ «Καρυωτάκης», Γιούλας Ζωιοπούλου, ότι τα κανάλια πρέπει να αγκαλιάσουν τους τεχνικούς, των οποίων το 70% είναι χωρίς δουλειά. Και έρχονται ακόμη πιο δύσκολες ώρες. Στιγμή πικρής διάψευσης: όταν η βραβευμένη ενδυματολόγος για το σίριαλ «Ματωμένα Χώματα», Ελντα Δημοπούλου, ευχαρίστησε τον Αlpha για τη στήριξη που της προσέφερε. Πάνε αυτά. Εκτός κι αν δεχθεί από του χρόνου να ράβει νυφικά για τα παντός είδους ριάλιτι προξενιών ή ποδιές μαγειρικής. Απρόσμενη σύγκρουση δημοσιογραφίας-τηλεόρασης: όταν βρέθηκε ο Νίκος Χατζηνικολάου να παραλαμβάνει live το 12ο βραβείο του, ενώ προβαλλόταν μαγνητοσκοπημένη η εκπομπή του στο Αlter με θέμα την τρομοκρατία την ίδια ώρα που είχε «σκάσει» το θέμα της γιάφκας στην Κυψέλη. Με αποτέλεσμα καλεσμένοι του να εκτεθούν, γιατί δεν είχαν τη δυνατότητα να συμπεριλάβουν το εν λόγω πολύ σοβαρό στοιχείο στις κρίσεις τους. Δεν χάθηκε ο κόσμος, αλλά να που η σύγκρουση μεταξύ αδυναμίας στο σόου και δημοσιογραφικών ανακλαστικών έληξε με θρίαμβο του πρώτου και «θέατρο» ακριβώς το πρόσωπο που έχει σφραγίσει τον συνδυασμό των δύο.
Από τα ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου