ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
Διαφωνία στην κυβέρνηση για το πότε πρέπει η χώρα να ζητήσει την ευρω-στήριξη...
Βενιζέλος, Παμπούκης, Σαχινίδης, Χρυσοχοΐδης και Ευθυμίου αποχωρούν από το Μαξίμου μετά την άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αντικείμενο διαφορετικών προσεγγίσεων ήταν το πότε πρέπει η κυβέρνηση να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης
Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης Ε.Ε.- ΔΝΤ, καθώς η ανακοίνωση της Γιουροστάτ που αναθεώρησε το έλλειμμα του 2009 στο 13,6% εκτόξευσε τα σπρεντ δανεισμού κοντά στις 600 μονάδες.
O ίδιος ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο άφησε...
▅σαφώς να εννοηθεί ότι είναι θέμα ημερών η προσφυγή, σημειώνοντας μάλιστα ότι αποτελεί «ιστορικό χρέος» της κυβέρνησης να αποτρέψει τη χρεοκοπία.
Την ίδια στιγμή ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ κ. Στρος-Καν μίλησε για την ανάγκη θυσιών από τον ελληνικό λαό, ενώ ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα, η οποία όπως είπε βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, θα κληθεί να ακολουθήσει τους κανόνες του Ταμείου χωρίς ξεχωριστή μεταχείριση.
Πάντως, διχάστηκε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, μεταξύ της άμεσης προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης και της προσφυγής μετά την αποσαφήνιση της λειτουργίας του μηχανισμού, με τον Πρωθυπουργό να τάσσεται τελικά υπέρ του να ολοκληρωθούν πρώτα οι διαπραγματεύσεις με το κλιμάκιο του ΔΝΤ που βρίσκεται στην Αθήνα και μετά να γίνει η προσφυγή.
Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη πρότεινε την άμεση προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης σε μια προσπάθεια να ανακοπεί το κερδοσκοπικό κύμα κατά της Ελλάδας που κυριαρχεί στις αγορές, αλλά κάποιοι υπουργοί όπως ο Ε. Βενιζέλος και η Α. Διαμαντοπούλου, αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, υποστήριξαν ότι η χώρα δεν πρέπει να βιαστεί να προσφύγει στον μηχανισμό πριν να τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται και αποσαφηνιστούν όλες οι πτυχές της λειτουργίας του μηχανισμού στήριξης.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου άφησε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα πιεστεί για την αναθεώρηση του Προγράμματος Σταθερότητας για το 2011 και το 2012, κάτι που ενδεχομένως θα σημάνει και νέα, πρόσθετα μέτρα.
Οι υπουργοί Ε. Βενιζέλος, Μ. Χρυσοχοΐδης και Κατερίνα Μπατζελή ζήτησαν να υπάρξει ανάχωμα στις απαιτήσεις του ΔΝΤ τόσο για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων όσο και για επέκταση των περικοπών που έχουν υπάρξει στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Οπως είπαν, τέτοια μέτρα, μέσα στο κλίμα ύφεσης που επικρατεί στην ελληνική οικονομία, το μόνο που θα επιτύγχαναν θα ήταν να επιτείνουν την ύφεση. Από την πλευρά του ο Α. Λοβέρδος σχολίασε πως όταν ξεκίνησε η επιτήρηση, διάφοροι δημοσιολογούντες - υπαινισσόμενος και υπουργούςέλεγαν όχι στον μηχανισμό στήριξης: «Δεν πρέπει να χαθεί όμως κι αυτή η ευκαιρία, γιατί έπειτα απ΄ αυτό δεν υπάρχει τίποτα».
Η περίπου τετράωρη συζήτηση στο χθεσινό άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο «χρωματίστηκε» από τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά της Νέας Δημοκρατίας και εμμέσως κατά του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή γενικά την κατάσταση στην οικονομία και ειδικότερα τη νέα αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος για το 2009, που διαμορφώθηκε πλέον στο 13,6%. Οπως τόνισε, «τώρα πρέπει να δούμε πού θα κρυφτούν οι “γνωστοί ύποπτοι”. Εκείνοι που υποστήριζαν ότι το έλλειμμα του 2009 είναι μονοψήφιο, 6% έλεγαν, το πολύ 9%, και ότι η κυβέρνησή μας το “φούσκωσε”. Είναι εκείνοι, δηλαδή η Ν.Δ., που ομολόγησαν επίσημα προχθές ότι- επί λέξει- η δική μας κυβέρνηση “παρέλαβε από τη Ν.Δ. κρίση ελλείμματος και κρίση χρέους”. Σε κάθε περίπτωση- γνωρίζετε καλά ότι πάντα αναγνωρίζω και όλοι μας νομίζω το κάνουμε- οδηγηθήκαμε εδώ ύστερα από δεκαετίες λαθών, παραλείψεων και επανάπαυσης. Ομως αυτό που συνέβη από το 2004 έως το 2009 ήταν για τη χώρα έγκλημα».
«Δίχτυ ασφαλείας»
Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα τελεί υπό επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξαιτίας των ελλειμμάτων και του χρέους που δημιούργησαν «οι εγκληματικές πολιτικές για τον τόπο τα προηγούμενα χρόνια». Χαρακτήρισε τον μηχανισμό «δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα απέναντι στα αρνητικά σενάρια, όπως λ.χ, να κηρύξει η Ελλάδα παύση πληρωμών, αδυναμία να πληρώσει μισθούς και συντάξεις».
Ο Πρωθυπουργός, που χαρακτήρισε επίσης «ιστορικό χρέος να πάρουμε κάθε απόφαση που αποτρέπει τα χειρότερα για τους Ελληνες», κάλεσε τους υπουργούς να ξεχάσουν τη «διαχείριση» της εξουσίας και να προχωρήσουν ταχύτατα στην υλοποίηση όσων προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
ΜΥΔΡΟΙ ΚΑΤΑ Ν.Δ.
Στην «εγκληματική πενταετία» της Ν.Δ. απέδωσε ο Πρωθυπουργός το αδιέξοδο της οικονομίας
«Δεν αλλάζει ο στόχος για το έλλειμμα»
Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ σημείωσε ότι πλην της μάχης για την οικονομία, η κυβέρνηση έχει καθήκον να αναστρέψει τη δυσπιστία, την απογοήτευση, την απόσταση που νιώθουν οι πολίτες για το σύνολο του πολιτικού συστήματος της χώρας και συμπλήρωσε:
«Σήμερα, δεν είναι ώρα ούτε για παραπληροφόρηση ούτε για να αποπροσανατολίζουμε τη συζήτηση σπέρνοντας για μια ακόμη φορά τον φόβο και τον πανικό. Αρκετά πια ο φόβος και ο πανικός. Και αντί να ψάχνουμε δικαιολογίες για να παραιτηθούμε των ευθυνών μας, είναι σήμερα επιτακτική ανάγκη να μπούμε όλοι επί το έργον. Αναλάβαμε την ευθύνη του έργου για τη σωτηρία της χώρας, για το μέλλον των Ελλήνων».
Πάντως, στη διάρκεια της συζήτησης, σύμφωνα με όσα ανέφερε στους δημοσιογράφους κυβερνητική πηγή, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της δυνατότητας που υπάρχει για τη σύναψη βραχυπρόθεσμου δανεισμού με «λογικό επιτόκιο» από χώρες της ευρωζώνης, ενόψει της αποσαφήνισης της λειτουργίας του μηχανισμού στήριξης που μπορεί να καθυστερήσει.
TA NEA.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου