Eτσι επιστρατεύει πέντε μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στελέχη των εταιρειών αυτών θα εγκατασταθούν σε υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία προκειμένου να ψαλιδιστούν τα έξοδα.
Και ιδιώτες στο κυνήγι φόρων
Με τον κ. Παπακωνσταντίνου να δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αφού ακόμη δεν έχουν αποδώσει πλήρως τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης (αύξηση ΦΠΑ, περικοπές σε επιδόματα και αποδοχές) και τα...
καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού να εμφανίζουν «μαύρη τρύπα» 219 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους, το οικονομικό επιτελείο θέτει άμεσα σε εφαρμογή σχέδιο «αναστήλωσης» των φορολογικών εσόδων.
Καθοριστική αναμένεται να είναι η συμβολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα αξιοποιήσει την τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ και τις προτάσεις των εμπειρογνωμόνων για την αναμόρφωση των ελεγκτικών μηχανισμών και της φορολογικής διοίκησης.
Τις επόμενες ημέρες, ο υπουργός αναμένεται να παραλάβει τα πορίσματα του κλιμακίου του ΔΝΤ, το οποίο το τελευταίο 15ημέρο «ξεσκόνισε» τις μεγάλες εφορίες του Λεκανοπεδίου για να διαπιστώσει τον τρόπο λειτουργίας τους καθώς και τις διαδικασίες είσπραξης των δημοσίων εσόδων.
Η «επιχείρηση» αύξησης των φορολογικών εσόδων προβλέπει:
1. Συγκρότηση ομάδας δράσης για την αύξηση των εισπράξεων από ληξιπρόθεσμες οφειλές. Με τη βοήθεια στελεχών του ιδιωτικού τομέα επανασυστήνονται τα γραφεία είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών στις εφορίες.
Με δεδομένο ότι από τα 32 δισ. ευρώ των ανείσπρακτων οφειλών εισπράξιμα θεωρούνται περίπου 10 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να εισπράξει φέτος το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ. Πρώτοι στο στόχαστρο βρίσκονται 1.521 φορολογούμενοι με οφειλές προς το Δημόσιο που ξεκινούν από 10.000 ευρώ και ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ, οι οποίοι, αν δεν προχωρήσουν άμεσα σε τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, απειλούνται με κατάσχεση των ακινήτων τους.
2. Δημιουργία ειδικής ομάδας - task force, που θα αναλάβει να κωδικοποιήσει και να υλοποιήσει με ταχύτατες διαδικασίες τις διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, ενώ δημιουργείται μόνιμος μηχανισμός διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους.
3. Παρακολούθηση σε κάθε Δ.Ο.Υ. της εφαρμογής των στόχων που έχουν τεθεί.
4. Εντατικοποίηση ελέγχων στη βάση διασταυρώσεων στοιχείων.
5. Εφαρμογή αυστηρότερων ποινών στους φορο-παραβάτες.
6. Αναμόρφωση του ΣΔΟΕ.
7. Καμπάνια για την ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης.
Μεγάλες εταιρείες ορκωτών λογιστών σε όλα τα υπουργεία
Συμφωνία με 5 ελεγκτικές εταιρείες
Σε συμφωνία με πέντε ελεγκτικές εταιρείες προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα στελέχη τους θα εγκατασταθούν σε όλα τα υπουργεία και θα περνούν από «κόσκινο» τις δαπάνες.
Πρόκειται για μεγάλες εταιρείες ορκωτών λογιστών. «Υπογράφουμε αυτές τις ημέρες την προγραμματική σύμβαση μαζί τους. Αυτές οι εταιρείες θα μας βοηθήσουν στην παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού με συγκεκριμένα άτομα σε κάθε υπουργείο», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Θα τοποθετηθούν δύο άτομα σε κάθε υπουργείο, τα οποία θα βοηθήσουν στην εκπόνηση των τριετών προϋπολογισμών, αλλά και στην παρακολούθηση του φετινού προϋπολογισμού. Θα υπάρξουν άτομα στα βασικά ασφαλιστικά ταμεία και σε μεγάλα νοσοκομεία.
Μεταρρύθμιση
Θα μας βοηθήσουν στην επικαιροποίηση της στρατηγικής μεταρρύθμισης του δημοσιονομικού συστήματος, δηλαδή προϋπολογισμό προγραμμάτων, δημόσια λογιστική, δημοσιονομικό έλεγχο. Ο υπουργός τόνισε πως πρέπει τα αποτελέσματα να είναι άμεσα, γιατί «η σημερινή εξέλιξη των δημοσίων δαπανών δεν είναι βιώσιμη».
«Αυξάνονται ανεξέλεγκτα, με πολύ μεγάλη ταχύτητα στους τομείς ασφάλισης και κοινωνικής προστασίας, χωρίς στόχευση και χωρίς κριτήρια αποτελεσματικότητας και, βέβαια, τροφοδοτούνται και συμπληρώνονται από τις δαπάνες του ευρύτερου δημόσιου τομέα», κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Ακίνητα, ΙΧ, μετοχές, αμοιβαία και εταιρικά μερίδια
Πλήρης καταγραφή περιουσίας στη δήλωση του 2011
Πλήρη καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, αυτοκινήτων, μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων, εταιρικών μεριδίων), με εξαίρεση τα στοιχεία που αφορούν τις τραπεζικές καταθέσεις και τα ομόλογα του Δημοσίου θα «απαιτεί» από κάθε φορολογούμενο το έντυπο της φορολογικής δήλωσης του 2011.
Οπως δήλωσε, χθες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, προχωρεί στον πλήρη ανασχεδιασμό της φόρμας δήλωσης στοιχείων φορολογίας εισοδήματος. Από το επόμενο έτος, οι φορολογικές δηλώσεις θα υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά από όλους τους φορολογούμενους.
Με βάση τη νέα φορολογική δήλωση, θα διενεργείται ο έλεγχος του «πόθεν έσχες», ενώ κατά την υποβολή της θα γίνεται άμεση διασταύρωση των στοιχείων του μητρώου και άλλων στοιχείων που είναι εκ των προτέρων γνωστά στο Taxis (εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, στοιχεία ακινήτων, ενοίκια κ.λπ.).
Επίσης έως το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί το νέο Taxisnet, που θα συμβάλει στη μείωση των επισκέψεων στις εφορίες. Οι περισσότερες υπηρεσίες θα παρέχονται ηλεκτρονικά (πληρωμές με χρήση πιστωτικών καρτών, ενημέρωση για χρέη, ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων).
Καύσιμα
Και οι καταναλωτές ...κυνηγοί κερδοσκόπων
Βάζει και τους καταναλωτές στο κυνήγι των κερδοσκόπων! Στη θεσμοθέτηση της δυνατότητας άσκησης αγωγών από καταναλωτές σε περιπτώσεις κερδοσκοπίας στα καύσιμα προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομίας, μπροστά στην αδυναμία πάταξης του φαινομένου μετά και τη νέα υπόθεση της ληστείας με «κουλοχέρηδες» στις αντλίες των βενζινάδικων που έσκασε σαν «βόμβα» στην αγορά των καυσίμων.
Ο υφυπουργός Οικονομίας Μ. Μπόλαρης, μιλώντας χθες στη Βουλή, παραδέχτηκε ότι παρά τις εντολές το υπουργείο δεν είναι ικανοποιημένο από τους ελέγχους για την αντιμετώπιση των φαινομένων κερδοσκοπίας, ενώ έκανε λόγο για στρεβλώσεις στην αγορά, αναφερόμενος στην υπόθεση της κλοπής βενζίνης από τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων, επιβεβαιώνοντας έτσι τις σχετικές καταγγελίες.
«Χρειάζεται ένταση των ελέγχων και στήριξη του καταναλωτή με δύο κατευθύνσεις και με παρατηρητήριο τιμών και με πολιτικές που θα δίνουν εργαλεία στον καταναλωτή να απαντήσει, όπως η θεσμοθέτηση δυνατότητας άσκησης αγωγών», τόνισε ο κ. Μπόλαρης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Γείτονα. «Οι νουθεσίες δεν κάνουν τίποτα», αντέτεινε ο κ. Γείτονας, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση «να πάρει το μαστίγιο και να χτυπήσει τους σύγχρονους μαυραγορίτες», ενώ με αφορμή την αύξηση του φόρου στα καύσιμα έκανε λόγο για «χορό κερδοσκοπίας».
Το σχέδιο δράσης του υπουργείου Οικονομικών
* Δημιουργία ομάδων δράσης με συμμετοχή ιδιωτών για την αύξηση των εσόδων
* Κατάργηση εποπτευόμενων φορέων με πιθανές απολύσεις προσωπικού
* Εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο
* Επιστράτευση ελεγκτικών εταιρειών για το «ψαλίδισμα» των δαπανών
* Ανοιγμα κλειστών επαγγελμάτων
* Υλοποίηση Προγράμματος Αποκρατικοποιήσεων
* Επανασχεδιασμός φορολογικής δήλωσης
* Ολοκλήρωση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών στο Δημόσιο
* Δημιουργία Ειδικής Υπηρεσίας Προϋπολογισμού στη Βουλή
* Κατάρτιση τριετών προϋπολογισμών
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ - ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου