19.4.10

Καραµέλες...

Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ του ’90, η φράση-καραµέλα της ελληνικής ελίτ ήταν: «Αν δεν υπήρχε η ΟΝΕ, θα έπρεπε να την εφεύρουµε». Το υπονοούµενο ήταν πως η φιλοδοξία συµµετοχής στην ευρωζώνη αποτελούσε το καλύτερο πολιτικό άλλοθι για το συµµάζεµα της ελληνικής οικονοµίας. Είκοσι χρόνια αργότερα δεν µπορεί να πει κανείς «αν δεν υπήρχε το ΔΝΤ, θα ’πρεπε να το εφεύρουµε». Υπάρχει όµως µια πολιτική συζήτηση για το τι θα σήµαινε η προσφυγή µας στον οργανισµό αυτό - µια συζήτηση που θα µπορούσε να συνοψίζεται στην παραπάνω φράση.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ αυτή είναι ιδιωτική αλλά και δηµόσια.

Είναι, ας πούµε, βέβαιο ότι το...
θέµα του ΔΝΤ έχουν συζητήσει Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαµαράς στις τετ α τετ συναντήσεις τους, την πρώτη φορά µετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από Μόσχα το τριήµερο της Καθαράς Δευτέρας. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., κατ’ ιδίαν αλλά και δηµοσίως, είναι αναφανδόν εναντίον µιας προσφυγής στο ΔΝΤ. Ως αντιπολιτευόµενος έχει, βεβαίως, το προνόµιο να αποφασίζει αν συµφωνεί ή δεν συµφωνεί µε κάτι. Οποιος έχει την εξουσία, πρέπει να αποφασίσει αν θα κάνει ή αν δεν θα κάνει κάτι.

ΤΟ ΔΝΤ µπήκε στις κυβερνητικές κουβέντες κάπου στο τέλος Ιανουαρίου. Οπως φάνηκε από τα πρώτα - άτυπα - Υπουργικά που ασχολήθηκαν µε το θέµα, ο Θόδωρος Πάγκαλος ήταν από αυτούς που δεν έβλεπε το ΔΝΤ ως ταµπού. Γιατί; Διότι, όπως είχε εξηγήσει τότε, το ΔΝΤ δεν µας ζητούσε χειρότερα πράγµατα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ µπορούσε να µας δώσει χρήµατα µε χαµηλό επιτόκιο. Αν η προσέγγιση αυτή ενείχε στοιχείο πολιτικής ωµότητας, αξίζει να επισηµανθεί ότι διατυπώθηκε πριν από τα σκληρά µέτρα του Μαρτίου. Ο Πάγκαλος δικαιώθηκε. Το ΔΝΤ είναι ΟΚ µε τα µέτρα αυτά για φέτος - αρκεί να µην πέσουµε έξω στους στόχους. Το 2011 και το 2012 είναι άλλη ιστορία. Ενας χρόνος όµως είναι µια αιωνιότητα στην πολιτική, χωρίς να υπολογίσει κανείς συµβάντα όπως η αφύπνιση του ισλανδικού ηφαιστείου που δηµιούργησε πρόβληµα για τη σηµερινή άφιξη του κλιµακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα!

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ετοιµάζει βήµα βήµα το κλίµα για ενεργοποίηση του µηχανισµού βοήθειας, όπως φάνηκε από την επιστολή Παπακωνσταντίνου και τις δηλώσεις Παπανδρέου στο «Νewsweek». Ο Πάγκαλος αρχίζει να λέει δυνατά αυτό που λένε κατ’ ιδίαν οι περισσότεροι συνεργάτες του Πρωθυπουργού και οι µπασµένοι στα πράγµατα υπουργοί. Το ΔΝΤ δεν πρέπει να δαιµονοποιείται. Η αλήθεια είναι πως, περισσότερο από την Ευρώπη, το ΔΝΤ θεωρείται καταλύτης για τις διαρθρωτικές και άλλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα για να επιβιώσει.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: