Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
Αντιμέτωπη με το τέρας της ύφεσης βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς μετράει μείωση των εσόδων από ΦΠΑ 10% τον Μάρτιο. Η επιβολή των συμπληρωματικών μέτρων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης στις αρχές του Μαρτίου ενέτεινε το αρνητικό κλίμα της υπάρχουσας οικονομικής κρίσης.
* προσωρινά στοιχεία * προσωρινά στοιχεία Φυσικό επακόλουθο ήταν ο φόβος για το τι έρχεται να οδηγήσει σε μείωση των συναλλαγών. Και το αποτέλεσμα αυτού είναι να «ψάχνουν» τον ΦΠΑ, που έχει μειωθεί 10% σύμφωνα με...
τα προσωρινά στοιχεία που έχει συλλέξει το υπουργείο Οικονομικών.
Εξέλιξη που προκαλεί έντονες ανησυχίες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς θα δώσει δείγματα γραφής στα κλιμάκια του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης αμέσως μετά το Πάσχα. Τα δύο κλιμάκια, το ένα για τα έσοδα και το άλλο για τις δαπάνες, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα την Τετάρτη. Αλλωστε, στην πρώτη έκθεση εφαρμογής του ΠΣΑ υπήρχε πρόβλεψη για ύφεση 2% έναντι 0,9%, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο του αρχικού Προγράμματος.
Και τα στοιχεία που θα δουν δεν θα είναι και τόσο ικανοποιητικά. Από την αύξηση των εσόδων (τα προ επιστροφών φόρων κοινοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή) κατά 9,9% του Ιανουαρίου, έπεσαν στο 4,5% τον Φεβρουάριο και επίσης στο 4,5% και μέχρι 5,5% αναμένεται να διατηρηθούν τον Μάρτιο. Το δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου η σωτηρία ήρθε από την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης κυρίως στα καύσιμα. Η μείωση του ΦΠΑ κατά 10% του Μαρτίου οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των συναλλαγών. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι σαφή εικόνα θα έχουν στα τέλη Απριλίου, με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, στις οποίες θα περάσει τόσο το κύμα συλλογής αποδείξεων όσο και η αύξηση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες (ίσχυσε από 15/3).
Η πορεία των εσόδων προβληματίζει εντόνως τους επιτελείς της οδού Νίκης, οι οποίοι επαναπροσδιορίζουν τους στόχους τους και στρέφονται πλέον στην πάταξη της φοροδιαφυγής και το παραεμπόριο, ώστε να αποφύγουν τυχόν απρόοπτα όσον αφορά την πορεία των εσόδων.
6 σημεία δράσης
Το σχέδιο δράσης που ενεργοποιήθηκε από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, των οποίων προΐστανται οι Γιάννης Καπελέρης και Διομήδης Σπινέλης επικεντρώνεται σε «6» σημεία:
1 Τους μεγαλογιατρούς πέραν του Κολωνακίου. Τα συνεργεία της ΥΠΕΕ οργώνουν την Κηφισίας και την Ιωάννου Μεταξά στη Γλυφάδα όπου εδρεύουν μεγάλα ονόματα του ιατρικού κόσμου. Και τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών είναι εντυπωσιακά. Εντοπίστηκαν 3 γιατροί που εργάζονται στο ΚΑΤ και στο «Αγ. Ολγα» να λειτουργούν ιδιωτικά ιατρεία όπου έκοβαν αποδείξεις από τα απογευματινά ιατρεία του ΕΣΥ. Ο έλεγχος είναι εξονυχιστικός και αφορά το σύνολο της περιουσίας τους, ακίνητα, αυτοκίνητα, μετοχές, ομόλογα, καταθέσεις κ.λπ.
2 Μέσα στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Σοφοκλέους, ανθεί το παραεμπόριο. Συνεργεία της ΥΠΕΕ εντόπισαν 4 αποθήκες με προϊόντα-μαϊμού που δεν είχαν δηλωθεί ως αποθηκευτικοί χώροι. Μόνο στη μία βρήκαν 26.000 τεμάχια (τσάντες, αρώματα κ.λπ.). Τα προϊόντα-μαϊμού κατασχέθηκαν και οι αποθήκες σφραγίστηκαν, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα γίνει πραγματογνωμοσύνη.
3 Σε διόδια, εθνικές οδούς και αγορά κυκλοφορούν αυτές τις ημέρες τα κλιμάκια ελέγχου της ΥΠΕΕ. Ο έλεγχος στην αγορά φτάνει ακόμα και στα καταστήματα που βρίσκονται πλησίον των νεκροταφείων!
4 Η ΓΓΠΣ υποχρεώνει τους φορολογούμενους που υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση εισοδήματος (σήμερα ανοίγει η δικτυακή πύλη) δίπλα στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες (πίνακας 4Α) να καταχωρούν πλήρη στοιχεία του εργοδότη και του ασφαλιστικού φορέα (ΑΦΜ, επωνυμία ή ονοματεπώνυμο) βάσει των βεβαιώσεων αποδοχών, ώστε να εντοπιστούν εργοδότες που δεν αποδίδουν τους παρακρατούμενους φόρους.
5 Στο μικροσκόπιο της ΓΓΠΣ μπήκαν 2.297 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες «μαϊμού» με βιβλία Β' και Γ ' κατηγορίας που έκαναν έναρξη εργασιών το 2008 και το πρώτο εξάμηνο του 2009 και οι οποίες ελέγχονται ως ύποπτες, καθώς μπορεί να έχουν συσταθεί μόνο για την πραγματοποίηση εικονικών συναλλαγών.
6 Αμέσως μετά το Πάσχα ενεργοποιείται το σχέδιο δράσης της ΥΠΕΕ για τον έλεγχο των συναλλαγών των off shore με επιτόπιους ελέγχους. Από τον Μάιο δε αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και ειδικό σχέδιο πραγματογνωμοσύνης για τα ακίνητα των περίπου 3.000 υπεράκτιων σε όλα τα τουριστικά σημεία της χώρας. *
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου