26.4.10
Σοκ σε συντάξεις - μισθούς ...
Ασφυκτικό πρέσινγκ για αλλαγές εδώ και τώρα στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό σύστημα δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας από τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στο στόχαστρο βρίσκονται οι συντάξεις, τα όρια ηλικίας, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ο 14ος μισθός, ακόμη και το επίμαχο θέμα των απολύσεων.Οι ελεγκτές του ΔΝΤ έθεσαν επί τάπητος το θέμα των συλλογικών συμβάσεων (κυρίως μέσα από την κατάργηση του ΟΜΕΔ), το όριο των απολύσεων και το ύψος των αποζημιώσεων, ακόμα και τον 14ο μισθό Η...
επίσκεψη των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή ήταν ενδεικτική του τι μέλλει γενέσθαι. Οι ελεγκτές εισηγούνται επώδυνα μέτρα τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στο Ασφαλιστικό, ενώ πιέζουν για ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.
Δύο μήνες νωρίτερα θα τεθεί σε ισχύ ο νέος ΛΑΦΚΑ
Δύο μήνες νωρίτερα θα τεθεί σε ισχύ ο νέος ΛΑΦΚΑ
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εργασίας έχει να «αντιμετωπίσει» και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα αξιολογήσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Σε περίπτωση που οι προωθούμενες ρυθμίσεις περάσουν τις... εξετάσεις και δεν απαιτηθούν από τους κοινοτικούς ακόμα σκληρότερα μέτρα, το νομοσχέδιο θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή.
Ουσιαστικά όλα τα θέματα έχουν πλέον ανοίξει και η «μάχη» δίνεται τόσο για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων όσο και για τις συντάξεις. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ελεγκτές του ΔΝΤ έθεσαν επί τάπητος το θέμα των συλλογικών συμβάσεων (κυρίως μέσα από την κατάργηση του ΟΜΕΔ), το όριο των απολύσεων και το ύψος των αποζημιώσεων, ακόμα και τον 14ο μισθό.
Ταυτόχρονα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δέχεται... έξωθεν πιέσεις για επίσπευση των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα και για δραστικό περιορισμό της χρηματοδότησης στα ελλειμματικά ταμεία. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως εντάσσεται και επίσπευση κατά δύο μήνες της επιβολής ειδικής εισφοράς στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.
Τέλος, οι πιέσεις παραμένουν και για το «καυτό» θέμα της αύξησης του γενικού ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση από τα 65 στα 67 έτη. Με ένα τέτοιο ενδεχόμενο διαφωνούν ο υπουργός Αν. Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης, που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στην αύξηση της μέσης ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 61,5 στα 63,5 έτη.
AΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Νέος ΛΑΦΚΑ από τον Σεπτέμβριο - Κόβονται οι συντάξεις στις θυγατέρες δημοσίων υπαλλήλων
Σε επίσπευση των αλλαγών στις συντάξεις αλλά και στη λήψη πρόσθετων μέτρων για τον περιορισμό των δαπανών προχωρά το υπουργείο Εργασίας. Υπό την πίεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνονται αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και ενδεικτικά αναφέρεται πως:
1. Η επιβολή της ειδικής εισφοράς στις υψηλές συντάξεις, όπως ανακοίνωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, θα τεθεί σε ισχύ τον Σεπτέμβριο (δηλαδή δύο μήνες νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί). Ο νέος ΛΑΦΚΑ θα αφορά συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και τα χρήματα θα πηγαίνουν για τη στήριξη των ελλειμματικών Ταμείων.
Σημειώνεται πως, με βάση τη νέα πρόταση, το ύψος της εισφοράς θα είναι 5%, 7% και 9% (ή εναλλακτικά θα κυμαίνεται από 4% έως 10%). Πρόκειται για μία σημαντική αλλαγή -ενδεικτική και της προσπάθειας εξεύρεσης ρευστού-, καθώς αρχικά προβλεπόταν εισφορά από 1% έως 5%.
2. Η διάταξη που προβλέπει πως οι ανύπαντρες γυναίκες παίρνουν τη σύνταξη του πατέρα τους, εφόσον δούλευε στο Δημόσιο, καταργείται.
Υπολογίζεται πως 7.000 γυναίκες έχουν προλάβει να πάρουν τη σύνταξη, ενώ εκτιμάται πως εκκρεμούν περίπου 15.000 αιτήσεις.
3. Οι συντελεστές για τον υπολογισμό των συντάξεων θα πέσουν στο 2% στο σύνολο των Ταμείων. Το αρχικό σενάριο προέβλεπε πως ο συντελεστής θα πέσει από το 3% με 3.5% που είναι σήμερα στο 2% στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (μείωση συντάξεων 10%).
Ωστόσο, φαίνεται πως τελικά η ρύθμιση αυτή θα καλύψει το σύνολο των ασφαλιστικών φορέων (π.χ. τα Ταμεία Τύπου, των επιστημόνων).
Πρόκειται δηλαδή για εφαρμογή του «μοντέλου» ΙΚΑ -όπου ήδη ισχύει το 2%- στους συντελεστές όλων των Ταμείων.
Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, η συγκεκριμένη ρύθμιση επρόκειτο να τρέξει το 2013 και να έχει μεταβατικό χαρακτήρα μέχρι και το 2017.
Ωστόσο φαίνεται πως θα υπάρξει επίσπευση του μέτρου, αρχής γενομένης από τον ΟΑΕΕ, όπου η μαύρη τρύπα είναι 600 εκατομμύρια ευρώ.
Αλλαγές
Νέες αλλαγές προγραμματίζονται για το 2018, οπότε θα υπάρξει ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων στο σύνολο των Ταμείων. Οι αλλαγές αυτές, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, οδηγούν σε μείωση των συντάξεων έως και 30%.
Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και με 35 έτη δουλειάς σε ηλικία 65 ετών η κύρια σύνταξη -βασική και αναλογική- θα διαμορφώνεται στο 60% του συντάξιμου μισθού. Οσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, με βάση τον νόμο Πετραλιά (ο οποίος θα εφαρμοστεί κανονικά), δεν θα ξεπερνούν το 20%.
Εργασιακά: Και απελευθέρωση απολύσεων
Στο τραπέζι 14ος μισθός, συμβάσεις
Σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τις συλλογικές συμβάσεις, το όριο των απολύσεων και τον 14ο μισθό να βρίσκονται στο «στόχαστρο». Η... μάχη αναμένεται να είναι σκληρή, καθώς ασκούνται έντονες πιέσεις για ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στην ελληνική αγορά εργασίας.
Τρία είναι τα «καυτά» θέματα που έχουν μπει στο τραπέζι των συζητήσεων:
1.Η ανατροπή των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και η αντικατάστασή τους με επιχειρησιακές ή ακόμα και ατομικές συμφωνίες. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι και το ότι ο κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν έχει μιλήσει για περικοπή 10% των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, με βάση και το μοντέλο που εφαρμόστηκε στο Δημόσιο.
Κερκόπορτα για την κατάργηση των συμβάσεων μπορεί να αποτελέσει η κατάργηση του δικαιώματος των συνδικάτων για μονομερή προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
Σήμερα, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για το ύψος των αυξήσεων, τα συνδικάτα μπορούν να προσφύγουν στον Οργανισμό αρχικά για μεσολάβηση και στη συνέχεια για διαιτησία (η οποία έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα).
Ωστόσο, αν καταργηθεί ο ΟΜΕΔ, τα συνδικάτα για να βρουν το δίκιο τους θα πρέπει να προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις (κάτι ιδιαίτερα δύσκολο με δεδομένη και την οικονομική συγκυρία).
Επομένως, ελλοχεύει ο κίνδυνος σε πολλούς κλάδους να «παγώσουν» οι αυξήσεις λόγω της μη επίτευξης συμφωνίας για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης. Μία τέτοια αρνητική εξέλιξη θα οδηγήσει σε μείωση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων.
Μέσα σε αυτή τη δυσμενή συγκυρία, η ΓΣΕΕ καλείται να συζητήσει με τις εργοδοτικές οργανώσεις για τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ακόμα δεν έχει υπάρξει πρόοδος στο θέμα αυτό, ωστόσο συγκρατημένη αισιοδοξία προκαλούν οι δηλώσεις εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών για χορήγηση έστω και οριακών αυξήσεων στους μισθούς.
2. Η απελευθέρωση του ποσοστού των απολύσεων και η περικοπή του ύψους των αποζημιώσεων.
Σήμερα, οι επιχειρήσεις με προσωπικό από 20 έως 200 άτομα μπορούν να κάνουν τέσσερις απολύσεις, ενώ πάνω από αυτό το όριο ισχύει ποσοστό 2%.
Το υπουργείο Εργασίας δέχεται πιέσεις για απελευθέρωση -ή εναλλακτικά... αναπροσαρμογή- του ορίου των απολύσεων, θέμα που βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετο το συνδικαλιστικό κίνημα.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επισημαίνουν πως μία τέτοια κίνηση θα απορρυθμίσει την αγορά εργασίας και θα αυξήσει τα ήδη υψηλά ποσοστά ανεργίας.
«Σε μία περίοδο που έτσι και αλλιώς οι απολύσεις είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτες, μία τέτοια απόφαση θα χρησιμοποιηθεί από τους εργοδότες -είτε έχουν είτε δεν έχουν πρόβλημα- ως άλλοθι για μαζικές απολύσεις», τονίζει χαρακτηριστικά ο γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ, Στάθης Ανέστης. Σημειώνεται πως, με βάση έρευνα που έγινε για λογαριασμό της Συνομοσπονδίας, ο μέσος χρόνος που οι άνεργοι ψάχνουν δουλειά φτάνει πλέον τους 19 μήνες.
3. Η κατάργηση ή εναλλακτικά η περικοπή του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Η πρόταση αυτή προκαλεί την έντονη αντίδραση τόσο του υπουργού, Αν. Λοβέρδου, όσο και του υφυπουργού, Γ. Κουτρουμάνη, καθώς θα οδηγήσει στην οικονομική αιμορραγία των ασφαλιστικών ταμείων.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως τυχόν κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας θα μείωνε τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος κατά δύο δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokkaliari@pegasus.gr
Πρώτο «μήνυμα» με τις συγκεντρώσεις την Πρωτομαγιά
Στο πόδι το συνδικαλιστικό κίνημα για τις αλλαγές
Επί ποδός πολέμου είναι το συνδικαλιστικό κίνημα, που βλέπει πως ακόμα και τα «καυτά» θέματα των μισθών και των συντάξεων έχουν τεθεί στο τραπέζι. Τα συνδικάτα θέλουν να στείλουν ένα πρώτο «μήνυμα» με τις συγκεντρώσεις για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Σήμερα ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος θα συναντηθεί με τη ΓΣΕΕ, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα έχει «ραντεβού» και με τις εργοδοτικές οργανώσεις.
Τις επόμενες μέρες θα συγκληθεί η διοίκηση της ΓΣΕΕ για να προκηρύξει απεργία μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου (πιθανότατα στις 5 του μήνα).
Σημειώνεται πως η ΑΔΕΔΥ αναμένεται να μην περάσει το... κατώφλι του υπουργείου Εργασίας, καθώς ακόμα δεν έχουν δοθεί επίσημα οι κυβερνητικές προτάσεις για το ασφαλιστικό σύστημα.
Αύριο η κορυφαία δημοσιοϋπαλληλική οργάνωση διοργανώνει συλλαλητήριο, ενώ το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Θανάσης Τσιακανίκας
Πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι και ανάγκες
«Η προσέγγιση του προβλήματος, άρα και η λύση που επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση, είναι επηρεασμένη από τη συγκυρία και τις εξελίξεις, γίνεται με δημοσιονομικά κριτήρια και τις οδηγίες Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας η κυβέρνηση επιχειρεί να παρατείνει με έμμεσο τρόπο τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και να καταβάλλει μικρότερες συντάξεις και παροχές.
Η καθιέρωση εισφοράς αλληλεγγύης -τύπου ΛΑΦΚΑ- με στόχο την εξοικονόμηση 350 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο, ουσιαστικά αφαιρεί πόρους από τους συνταξιούχους για να χρηματοδοτήσει το σύστημα.
Σε αυτή τη συγκυρία πρέπει η κυβέρνηση να σκεφτεί πολύ καλά ότι πίσω από τους αριθμούς και τα ποσοστά υπάρχουν άνθρωποι και ανάγκες. Δεν είναι δυνατόν αυτή η κυβέρνηση να υιοθετεί μέτρα και πολιτικές που μέχρι χθες τα απέρριπτε».
* Ο Θανάσης Τσιακανίκας είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ). ΕΘΝΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου