ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
Ανάσα από το ΟΚ για τον μηχανισμό στήριξης. Σκληρά μέτρα- αντάλλαγμα στη βοήθεια
Βαθιά ανάσα για την Ελλάδα χθες μετά τις θετικές δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ, του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν και του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, για πρώτη φορά έπειτα από εβδομάδες μεγάλης αγωνίας, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη κατάληξη, σήμερα ή το πολύ αύριο, των διαπραγματεύσεων με την «τρόικα».
Απ΄ ό,τι...
φαίνεται εντός ολίγων ημερών θα αρχίσει να λειτουργεί ο μηχανισμός στήριξης και να ρέει βοήθεια προς τη χώρα μας. Ωστόσο, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα συνοδευτεί από βαθιές ανατροπές για όλους τους πολίτες, καθώς η «τρόικα» και ειδικά το ΔΝΤ απαιτούν από την κυβέρνηση μέτρα-σοκ για τουλάχιστον τρία χρόνια.
Τα μέτρα που είναι εμφανές ότι σοκάρουν την κοινωνία συζητήθηκαν χθες το πρωί σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να συζητήσει με τους κυριότερους υπουργούς της κυβέρνησης τις εξελίξεις. Την ενημέρωση έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τόνισε πως οι απαιτήσεις της «τρόικας» είναι τέτοιες που η κυβέρνηση λίγα πράγματα μπορεί να καταφέρει. Οπως εξήγησε, οι απαιτήσεις του κλιμακίου των εμπειρογνωμόνων είναι ασφυκτικές και η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί.
«Δευτερεύον ζήτημα»
Εκτιμήθηκε ότι αυτό που προέχει τώρα είναι να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης για να μπορέσει η χώρα να ξεφύγει από τη δίνη της κρίσης. Υπουργός μάλιστα που μετείχε στην πολύωρη σύσκεψη (διήρκεσε πάνω από 3 ώρες, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που ήταν προγραμματισμένη στη 1 το μεσημέρι και άρχισε στις 4 το απόγευμα), δήλωσε στα «ΝΕΑ»: «Εδώ που έχουμε φτάσει, οι όροι είναι δευτερεύον ζήτημα»! Αρκετοί υπουργοί πάντως τάχθηκαν υπέρ της «κατανομής» των μέτρων που θα ληφθούν κατ΄ απαίτηση του ΔΝΤ στο διάστημα της τριετίας, ώστε να μη δημιουργηθούν κοινωνικές αντιδράσεις. Αλλοι όμως υποστήριξαν ότι τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν από τώρα, μια και η κοινή γνώμη που παρακολούθησε με κομμένη ανάσα τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι ώριμη να δεχθεί τα σκληρά μέτρα που απαιτεί η «τρόικα» της Ε.Ε., της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Οι πληροφορίες φέρουν τον Πρωθυπουργό εξαιρετικά προβληματισμένο και ιδιαίτερα στενοχωρημένο για τις εξελίξεις, που τις θεωρεί αναπόφευκτες εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, όπως άλλωστε τόνισε και στους υπουργούς που μετείχαν στη σύσκεψη.
Ποιοι συμμετείχαν
Η σύσκεψη, στην οποία έλαβαν μέρος οι Θ. Πάγκαλος, Ε. Βενιζέλος (για πρώτη φορά σε μια τέτοια σύσκεψη), Γ. Παπακωνσταντίνου, Χ. Παμπούκης, Δ. Ρέππας, Λ. Κατσέλη, Μ. Χρυσοχοΐδης. Γ. Ραγκούσης, Φ. Σαχινίδης, Γ. Πεταλωτής, Ν. Αθανασάκης, Κ. Θέος, Γ. Ελενόπουλος, θα επαναληφθεί σήμερα ενόψει της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων- κάποιες πληροφορίες ανέφεραν ότι αυτό θα γίνει απόψε, ενώ άλλες αύριο το βράδυ. Και πως ίσως η αναγγελία να γίνει είτε το Σάββατο το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων για την εργατική Πρωτομαγιά, είτε την Κυριακή.
ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ
Εκτιμήθηκε ότι αυτό που προέχει τώρα είναι να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης για να μπορέσει η χώρα να ξεφύγει από τη δίνη
Γιώργος: «Θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να προστατέψω τη χώρα μου»
ΣΕ «ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ» για την αντιμετώπιση της κρίσης κάλεσε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο Υπουργικό Συμβούλιο και είπε σχετικά με την κατάσταση:
«Ως Πρωθυπουργός αυτής της χώρας, έχω σταθεί ειλικρινής απέναντι στους πολίτες, σε όλους.
Ξέρω και ξέρουμε ότι για όλους μας αυτή η περίοδος αποτελεί μια δύσκολη και επίπονη φάση στη ζωή μας, καθενός προσωπικά, αλλά και συνολικά της χώρας. Ξέρω και ξέρουμε ότι αυτά τα προσωρινά μέτρα, δύσκολα μέτρα, αλλά και οι μεγάλες και μόνιμες αλλαγές, θα μας βρουν πολύ καλύτερους μετά το τέλος αυτής της πορείας. Θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να προστατέψω τη χώρα μου, την οικονομία της, τον έλληνα πολίτη και θα το κάνουμε όλοι μαζί ως κυβέρνηση. Η χώρα μας σήμερα έχει μια ιστορική ευθύνη απέναντι στον εαυτό της. Εχει πέσει και στους δικούς της ώμους μια μεγάλη ιστορική ευθύνη και για την Ευρώπη. Αυτή την ευθύνη, σε ό,τι μας αφορά, την αναλαμβάνουμε. Την αναλαμβάνουμε στο ακέραιο».
Τέλος ο Γ. Παπανδρέου που διαβεβαίωσε ότι «θα πιάσουν τόπο» οι θυσίες του λαού, αλλά και η βοήθεια από την Ευρώπη, τόνισε πως είναι πλέον απόλυτη ανάγκη η Ευρώπη να κάνει τις αναγκαίες κινήσεις για να αποτραπεί το «ντόμινο» της κρίσης.
ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.