Αγώνα δρόμου για να δανειοδοτηθεί έγκαιρα η Ελλάδα πριν από τη 19η Μαΐου ξεκίνησε η Ευρώπη μετά την επίθεση των κερδοσκόπων κατά των ελληνικών μετοχών και ομολόγων και, σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία «πακέτο» για μέτρα και χρηματοδότηση θα είναι έτοιμη μέχρι το Σαββατοκύριακο.Πηγή της...
ισπανικής προεδρίας αποκάλυψε χθες ότι οι ηγέτες της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτης συνόδου κορυφής των χωρών-μελών του ευρώ στις Βρυξέλλες στις 10 Μαΐου, για την ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας για την Ελλάδα.
Επίσημο έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης, που εξασφάλισε το Reuters, ανέφερε εξάλλου ότι η α’ δόση από το πακέτο πρόκειται να καταβληθεί στην Ελλάδα πριν από τις 19 Μαΐου.
Στο έγγραφο επισημαίνεται, επίσης, ότι οι συνομιλίες με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ στην Αθήνα σχετικά με τον στόχο της οικονομικής ενίσχυσης θα πρέπει να ολοκληρωθούν στις 2 Μαΐου. Στη συνέχεια οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τα αποτελέσματα αυτών των συνομιλιών στις 4 Μαΐου σε τηλεδιάσκεψη.
Στο έγγραφο σημειώνεται ακόμη ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να ψηφίσει για ένα 3ετές πρόγραμμα στις 6 ή 7 Μαΐου.
Χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, γνωστοποίησε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν πριν από το τέλος της εβδομάδας και «χωρίς αμφιβολία θα προλάβουμε τη 19η Μαΐου».
«Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε μια σειρά μέτρων με ορίζοντα 3ετίας, αλλά και ένα πειστικό πακέτο χρηματοδότησης ώστε να γνωρίζουν οι αγορές ότι δεν έχουμε ανάγκη άμεσης πρόσβασης σε αυτές». Οπως είπε, «φτάσαμε στο νήμα, αλλά η Ευρωζώνη θα διαφυλάξει το κοινό νόμισμα».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε εξάλλου χθες ότι η χώρα του επισπεύδει τις αποφάσεις για τον μηχανισμό. «Η Γερμανία δεν θα απογοητεύσει την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, στις Βρυξέλλες το Σαββατοκύριακο -πιθανότατα και την Παρασκευή- θα είναι έτοιμο το τριετές πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Ενημέρωση
Ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν ενημέρωσε χθες τους υπόλοιπους επιτρόπους για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας.
Ειδικότερα ο κ. Ρεν εκτιμά ότι μετά την ανακοίνωση μεθαύριο της συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων μερών και κυρίως μετά το πράσινο φως που θα ανάψει και το ΔΝΤ στο τέλος αυτής της εβδομάδας, αυτή η συμφωνία θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων στα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης που θα κληθούν την επόμενη εβδομάδα να εγκρίνουν τη δανειοδότηση της Ελλάδας με το ποσό που τους αναλογεί, όπως προβλέπει ο κοινοτικός μηχανισμός στήριξης.
Ειδικότερα, ο επίτροπος υποστηρίζει ότι στις 10-11 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής των χωρών του Eurogroup, στο οποίο οι 16 ηγέτες θα αποφασίσουν ομόφωνα, όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία, την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Ρεν παραμένει πάντως πολύ σκεπτικός για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση. Η έξοδος από την κρίση μπορεί να έλθει το 2012-2013, αλλά κανείς δεν είναι σήμερα αισιόδοξος, είπε ο ίδιος. Eξήγησε επίσης ότι η Ελλάδα υποφέρει από ένα διπλό μειονέκτημα: έχει μαζί πρόβλημα «και ρευστότητας και φερεγγυότητας».
Τέλος, έγινε γνωστό χθες στις Βρυξέλλες ότι είναι δυνατή μια απόφαση της γερμανικής Βουλής την Παρασκευή 7 Μαΐου του ειδικού νομοσχεδίου του σχετικού με τη δανειοδότηση της Ελλάδας από τη Γερμανία.
Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ, χωρίς όμως να θελήσει να δεσμευτεί γι’ αυτήν.
ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
* Εως 2 Μαΐου: Συμφωνία με την τρόικα για τα νέα μέτρα
* 4 Μαΐου: Εκτακτο Γιούρογκρουπ με τηλεδιάσκεψη
* 6-7 Μαΐου: Η συμφωνία στην ελληνική Βουλή
* 10 Μαΐου: Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης
ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΣΤΡΟΣ-ΚΑΝ
Αν δεν βοηθήσουμε, η κατάσταση θα είναι αφόρητη
Αφόρητη θα γίνει η κατάσταση στην Ελλάδα, αν δεν βοηθήσουμε αυτήν τη χώρα, προβλέπει ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, σε αποκλειστική συνέντευξή του στη γαλλική οικονομική εφημερίδα «La Tribune», που δημοσιεύεται σήμερα.
Πολύ δύσκολα θα είναι τα επόμενα χρόνια για την Ελλάδα, προβλέπει ο κ. Στρος-Καν και εκτιμά ότι οι Ελληνες πληρώνουν τώρα λάθη που έγιναν επί σειρά ετών στο παρελθόν.
Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τους Ελληνες, γιατί, αν δεν το κάνουμε, η κατάσταση στη χώρα τους θα γίνει αφόρητη, υποστήριξε ο ίδιος.
Δεν υποστηρίζω πως αν τους βοηθήσουμε θα είναι εύκολο, οι Ελληνες οφείλουν να βάλουν καλά στο κεφάλι τους ότι η διόρθωση των δημόσιων οικονομικών τους, έπειτα από πολλά χρόνια αλόγιστων ενεργειών, θα είναι οδυνηρή και δύσκολη, αλλά δεν υπάρχει άλλη διέξοδος γι’ αυτούς, λέει ο ίδιος.
Ουτοπία
Το να πιστεύει κανείς πως αν διώξει τον γιατρό που του συνταγογραφεί δυσάρεστα φάρμακα δεν θα συνεχίσει να είναι άρρωστος αυτό είναι μια ουτοπία.
Εάν δανείσουμε -το ΔΝΤ- την Ελλάδα, η συνεισφορά θα προέρχεται από έναν μεγάλο αριθμό χωρών, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων αρκετά φτωχών, λέει ο κ. Στρος-Καν, προσθέτοντας ότι η διεθνής αλληλεγγύη βασίζεται στην ιδέα ότι κάθε μέλος του συνεταιρισμού καταβάλλει τις αναγκαίες προσπάθειες που του ζητούν τα υπόλοιπα μέλη.
Στις χώρες που η κοινή γνώμη τους αντιλαμβάνεται αυτή την υποχρέωση, τα προγράμματα του ΔΝΤ εξελίσσονται ομαλά και είναι πιο αποτελεσματικά, τονίζει ο κ. Στρος-Καν, ο οποίος θα μιλήσει σήμερα στο γερμανικό Κοινοβούλιο, για να πείσει τους βουλευτές αυτής της χώρας να αποφασίσουν χωρίς χρονοτριβή την οικονομική στήριξη της Ελλάδας.
ΟΛΙ ΡΕΝ
Θετική αντίδραση της Γερμανίας για την Ελλάδα
Ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν μετέφερε επίσης χθες στους ομολόγους του το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από την οποία έβγαλε το συμπέρασμα ότι υπάρχει μία θετική μετακίνηση της Γερμανίας στην υπόθεση στήριξης της Ελλάδας.
Αλλά ο κ. Σόιμπλε του είπε ότι κανείς σήμερα δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα περάσει ο μηχανισμός στήριξης από το γερμανικό Κοινοβούλιο, καθώς και ότι δεν τίθεται θέμα να εγκριθεί όλο το ποσό που η χώρα του θα πρέπει να χορηγήσει υπό μορφή δανείων στην Ελλάδα μέσα στα τρία χρόνια, αλλά μόνο το πρώτο τμήμα του (σ.σ. 8,4 δισ. ευρώ για το 2010).
Αποψη του κ. Σόιμπλε είναι πως η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα κάθε φορά που θα ζητεί τα επόμενα χρόνια την έγκριση του Κοινοβουλίου της για τη χορήγηση του δεύτερου και του τρίτου τμήματος των δανείων προς την Ελλάδα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΡΑΤΟΣ - ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΜΑ ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου