12.4.10

Με... «ατομική βόμβα» κατά των κερδοσκόπων ...

Το όπλο της Ευρώπης που ο Ελληνας Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε χαρακτηρίσει «γεμάτο περίστροφο», αποδείχτηκε τελικά πολύ ισχυρότερο.
«Είναι μεγαλύτερο και από... μπαζούκα και μοιάζει περισσότερο με... ατομική βόμβα» έλεγε χθες ο πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ και νυν γενικός διευθυντής της ΒlueGold Capital Μanagement, Stephen Jen, που τώρα περιμένει- βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον- θετική αντίδραση από τις αγορές.
Διεθνείς αναλυτές χαρακτήριζαν «τεράστιο» το...



χαμηλότοκο δάνειο των 45 δισ. ευρώ που υποσχέθηκε χθες στην Ελλάδα η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ ξένοι και εγχώριοι παράγοντες της αγοράς δέχτηκαν με αισιοδοξία τη συμφωνία για τον μηχανισμό στήριξης της χώρας μας από τις χώρες της ευρωζώνης.

Τραπεζίτες, χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές θεωρούν πλέον κρίσιμα τα αμέσως επόμενα 24ωρα στα οποία θα φανεί εάν θα αποκλιμακωθεί σύντομα το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές, εάν θα ανακάμψει το ευρώ και πώς θα αντιδράσουν τα χρηματιστήρια. Υπενθυμίζεται ότι το κόστος του 10ετούς δανεισμού για τη χώρα μας είχε φτάσει σε ύψη ρεκόρ (7,5%!), το ευρώ από τις αρχές του χρόνου έχει υποχωρήσει 5,7% έναντι του δολαρίου, κάτι που αποδίδεται στην ελληνική κρίση, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει βουλιάξει κοντά στα χαμηλά έτους.

Το Αssociated Ρress και οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» έκαναν λόγο για οικονομική σανίδα σωτηρίας στην Ελλάδα, ενώ η «Wall Street Journal» σε ρεπορτάζ που φιλοξενήθηκε στην πρώτη σελίδα της ηλεκτρονικής έκδοσης έκαναν λόγο για δέσμευση της Ε.Ε. να βοηθήσει την Ελλάδα με «συγκεκριμένους όρους». Εκτενή αναφορά στις λεπτομέρειες του σχεδίου έκανε ακόμη το ΒΒC.

Ζητούσαν παρέμβαση
Πριν από την ανακοίνωση της Κομισιόν, κορυφαίοι επενδυτές, οικονομολόγοι, επενδυτικοί οίκοι και ξένος Τύπος έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα από την έκρηξη στο κόστος δανεισμού που έκανε απαγορευτικό τον δανεισμό από τις αγορές.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος μιλώντας στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» είπε ότι η ευρωζώνη και η ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ενωση είναι «στο χείλος» της διάλυσης, εκτός εάν η Γερμανία παρέμβει για να παράσχει χαμηλότοκα δάνεια στην Ελλάδα. «Πρέπει να βρεθεί λύση μέσα σε μερικές μέρες», είπε ο μεγαλοεπενδυτής λίγες μόνο ώρες πριν από την παρέμβαση της Κομισιόν που υποσχέθηκε συγκεκριμένη οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα αμέσως μόλις το ζητήσει η Αθήνα.

Νωρίτερα σε έκθεσή της η ελβετική UΒS εξέφραζε την επιφυλακτικότητά της για το κατά πόσον η χώρα μας είναι σε θέση να δανειστεί από τις αγορές το ποσό που χρειάζεται τους αμέσως επόμενους μήνες χωρίς εξωτερική βοήθεια, προσθέτοντας ότι η λύση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ίσως είναι η καλύτερη. Ο διεθνής οίκος επίσης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για συρρίκνωση 5% του ΑΕΠ στην Ελλάδα φέτος και έως 15% μέσα σε δύο χρόνια.

«Σαν τη Lehman Βrothers»
Η κρίση δανεισμού στην Ελλάδα δείχνει πόσο δύσκολο είναι πια για τους επενδυτές να κρίνουν τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει μια χώρα με το χρέος της. Πριν από τρία χρόνια φαινόταν αδιανόητο ότι μια χώρα σαν την Ελλάδα μπορεί να κινδυνεύσει με χρεοκοπία ή να βγει από την ευρωζώνη, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», που συγκρίνουν (κι αυτοί) τη χώρα μας με τη Lehman Βrothers. Εκείνο που είναι ξεκάθαρο, γράφει ο Gillian Τett στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, είναι πως οι απαντήσεις στα ερωτήματα που υπάρχουν σήμερα βρίσκονται όχι μόνο σε μακροοικονομικά μεγέθη αλλά και σε παράγοντες πολιτικής και κουλτούρας.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 24ΩΡΑ

Ενδεχόμενη ανάκαμψη του ευρώ και χρηματιστήρια θα δείξουν εάν θα αποκλιμακωθεί σύντομα το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα


«Βοηθήστε την Ελλάδα»

ΑΥΣΤΗΡΗ κριτική στη γερμανική κυβέρνηση, που θεωρεί ότι ακολούθησε λανθασμένη πολιτική όταν αρνήθηκε να παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα, έκανε εξάλλου το «Σπίγκελ», σηματοδοτώντας- μερική τουλάχιστον- αλλαγή στάσης στη Γερμανία. Το περιοδικό συγκρίνει τα προβλήματα εμπιστοσύνης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στις αγορές με αυτά που αντιμετώπισε η Lehman Βrothers πριν από την πτώση της, υπογραμμίζοντας ότι εάν οι ΗΠΑ είχαν βοηθήσει τότε τον επενδυτικό οίκο τελικά θα είχαν πληρώσει λιγότερα χρήματα από αυτά που κατέβαλλαν στη συνέχεια για να βγουν από την κρίση.

Το «Σπίγκελ» προσθέτει ότι η Αθήνα έχει λάβει ήδη σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης κι επομένως αντί το Βερολίνο να αντιμετωπίζει με «υπεροψία» την Ελλάδα θα μπορούσε να δείξει μεγαλύτερο σεβασμό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: