Λώρη Κέζα
Είναι κάπως άγριες οι αντιδράσεις των μουσουλμάνων όταν νιώθουν θρησκευτική προσβολή. Δεν ανέχονται αστειάκια με τον Μωάμεθ- πόσω μάλλον την απεικόνισή του, που απαγορεύεται από το Κοράνι. Το περιβόητο αμερικανικό καρτούν «South Ρark» τόλμησε στο τελευταίο του επεισόδιο να τον αναπαραστήσει με τη μορφή μιας αρκούδας. Στο ίδιο φιλμάκι ο Βούδας παρουσιαζόταν ως μαστούρης, αλλά δεν βρέθηκε πιστός να κινήσει ζήτημα. Για...
τον Μωάμεθ δημοσιεύθηκε μια προειδοποίηση που δημιουργεί τρέμουλο. Η ομάδα Revolution Μuslim ανάρτησε σε ιστοσελίδα την εξής ανακοίνωση: «Πρέπει να προειδοποιήσουμε τους Ματ και Τρέι ότι αυτό που κάνουν είναι χαζό και ίσως έχουν την κατάληξη του Τεό βαν Γκογκ». Ο Ματ Στόουν και ο Τρέι Πάρκερ γράφουν, εικονογραφούν και σκηνοθετούν το «South Ρark» εδώ και 13 χρόνια. Ο Τεό βαν Γκογκ είναι ο ολλανδός σκηνοθέτης που δολοφονήθηκε το 2004 επειδή τόλμησε να γυρίσει μια ταινία για την κακοποίηση των γυναικών στον ισλαμικό κόσμο.
Το χειρότερο στην ιστοσελίδα των Revolution Μuslim είναι ότι δημοσιεύονται ονόματα και οι διευθύνσεις κατοικιών και γραφείων ώστε να μπορούν να εντοπιστούν οι δημιουργοί και οι παραγωγοί. Για πρώτη φορά, λοιπόν, έπειτα από 200 επεισόδια, το κυνικό καρτούν λογοκρίθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο που μεταδίδει τη σειρά. Μπήκαν αρκετά «μπιπ» και κάτω από τη στολή της αρκούδας αντί του Μωάμεθ ξεπετάχτηκε ένας Αγιος Βασίλης. Για να αναρωτηθούμε: Κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια εκείνοι που είχαν την ιδέα να κάνουν χαβαλέ με τον ίδιο τον Θεό; Μάλλον όχι.
Είπαμε, οι αντιδράσεις είναι άγριες. Ορισμένοι θα σπεύσουν να υπενθυμίσουν ότι και οι χριστιανοί αγριεύουν όταν προσβάλλονται τα θεία. Θα υπενθυμίσουν ότι μια ομάδα πιστών μπήκε στο «Εμπασυ» και έκανε σαματά για την προβολή της ταινίας «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται». Θα υπενθυμίσουν ότι στη Θεσσαλονίκη έκαψαν το μυθιστόρημα του Μίμη Ανδρουλάκη «Μν». Το βιβλίο θεωρήθηκε βλάσφημο επειδή παρουσιάζει τον Χριστό να έχει ερωτικές σχέσεις με τη Μαρία Μαγδαληνή.
Υπάρχει μια μικρή, ελάχιστη διαφορά στις παραπάνω περιπτώσεις. Κανένας δεν πέταξε βιτριόλι στα μούτρα του Ανδρουλάκη, κανένας δεν τον μαχαίρωσε.
Εκαψαν μερικά αντίτυπα. Ασχημο, δεν λέμε, αλλά ξεπερνιέται. Τώρα, ας υπενθυμίσουμε ποιο ήταν το τέλος του Τεό βαν Γκογκ. Προχωρούσε αμέριμνος με το ποδηλατάκι του, όταν τον πλησίασε ένας Μαροκινός που πρώτα τον πυροβόλησε και μετά τον μαχαίρωσε. Με το όπλο σκότωσε και με το μαχαίρι καρφίτσωσε ένα σημείωμα πίστης και αμετανοησίας. Υπάρχει και άλλη μια γνωστή ιστορία, αυτή του δανού σκιτσογράφου Κουρτ Βέστεργκορντ που έχασε τον ύπνο του από το 2005, όταν δημοσίευσε εικόνες του Μωάμεθ στην εφημερίδα «Ζίλανς Πόστεν». Πριν από λίγους μήνες ο σκιτσογράφος έκανε μπέιμπι σίτινγκ στην εγγονή του όταν είδε κάποιον στο σπίτι να κραδαίνει μια αξίνα και ένα μαχαίρι. Πρόλαβε να κλειστεί με το παιδί στο panic room ώσπου να καταφτάσει περιπολικό.
Την ίδια ημέρα στη Σομαλία η οργάνωση Αλ Σεμπάμπ εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας:
«Καλούμε όλους τους μουσουλμάνους να στοχεύσουν ανθρώπους όπως αυτός ο διαβολικός Δανός ή άλλους όπως ο Σαλμάν Ρούσντι που προσέβαλαν τη θρησκεία μας και τον προφήτη». Να επιστρέψουμε στο «South Ρark» για μία ακόμη επισήμανση. Τα τέσσερα αγοράκια που πρωταγωνιστούν στη σειρά δεν έχουν αφήσει τίποτε όρθιο. Υποτίθεται ότι ζουν κάπου στη μέση του Κολοράντο και η πόλη ενδείκνυται για ήσυχη και ποιοτική ζωή. Με όλη την αθωότητα της ηλικίας και της μέσης αμερικανικής διαπαιδαγώγησης κάνουν προσβλητικές αναφορές σε πολιτικούς, σε ιστορικά γεγονότα, σε καλλιτέχνες. Δεν υπάρχει καμία πολιτική ορθότητα, όμως, οι περισσότεροι γελούν. Οχι ότι δεν υπήρξαν διαμαρτυρίες. Οι καθολικοί, για παράδειγμα, ενοχλήθηκαν πολύ από την απεικόνιση της Παρθένου Μαρίας ως Βloody Μary, αλλά δεν έβγαλαν τα στιλέτα.
Τώρα, μετά τις απειλές στο Τwitter και στο Διαδίκτυο για την απεικόνιση του Μωάμεθ, προτιμήθηκε η λογοκρισία. Είναι κατανοητό, το μέγεθος της απειλής προκαλεί τρέμουλο.
ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου