Για... Οδύσσεια προετοίμασε τους πολίτες ο Γ. Παπανδρέου, ανακοινώνοντας από το ακριτικό Καστελόριζο την προσφυγή της Ελλάδας στον κοινό χρηματοδοτικό μηχανισμό ΕΕ - ΔΝΤ. «Μπροστά μας έχουμε ένα ταξίδι με απαιτήσεις από όλους μας», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη πορεία, μια νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό. Oμως, πλέον, ξέρουμε τον δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά». Η συγκεκριμένη αναφορά έχει...
να κάνει με την αναθεώρηση του Προγράμματος Σταθερότητας για την περίοδο 201-2013, σύμφωνα με τις «απαιτήσεις» της συμφωνίας δανεισμού από τα ευρωπαϊκά κράτη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών να κάνει τις σχετικές προσαρμογές και να προβεί το συντομότερο δυνατόν σε ανακοινώσεις.
Λάθη και παραλείψεις
Ο Γ. Παπανδρέου ξεκίνησε τις δηλώσεις του με επίθεση στη ΝΔ. «Χθες, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος του 2009. Θύμισαν σε όλους μας τα ακατανόητα λάθη, τις παραλείψεις, τις εγκληματικές επιλογές και την καταιγίδα των προβλημάτων που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση», σημείωσε. «Ολοι μας κληρονομήσαμε -η σημερινή κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός- ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί», προσέθεσε και αναφέρθηκε στην προσπάθεια της νέας κυβέρνησης να σώσει το «σκάφος».
* Από την πρώτη μέρα σηκώσαμε τα μανίκια και με σκληρή δουλειά βαλθήκαμε να ανατρέψουμε αυτό το αρνητικό κλίμα.
* Καταστρώσαμε σχέδιο, πήραμε δύσκολα μέτρα, που πολλές φορές πόνεσαν, αλλά ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας.
* Δημιουργήσαμε νέες συμμαχίες.
* Υστερα από έναν πραγματικό μαραθώνιο, διεκδικήσαμε και καταφέραμε να οδηγηθούμε σε μια ισχυρή απόφαση της ΕΕ για τη στήριξη της χώρας μας, με έναν πρωτόγνωρο, για την ιστορία και τα δεδομένα της ΕΕ, μηχανισμό.
«Και εμείς και οι εταίροι μας στην ΕΕ ελπίζαμε ότι αυτή η απόφαση θα αρκούσε για να ηρεμήσει και να συνετίσει τις αγορές, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη χρηματοδότηση της χώρας μας με χαμηλότερα επιτόκια», είπε, «να υπάρξει, δηλαδή, η απαραίτητη νηνεμία, ώστε να αφιερωθούμε στο έργο μας, στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, για να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη, ανταγωνιστική». «Οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν», τόνισε, «είτε γιατί δεν πίστεψαν στη βούληση της ΕΕ είτε γιατί κάποιοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την κερδοσκοπία».
Θυσίες
«Και σήμερα, η κατάσταση στις αγορές απειλεί να αποδομήσει όχι μόνο τις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και την ομαλή πορεία της οικονομίας», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός. «Δεν θα το επιτρέψουμε», διεμήνυσε, «είναι ανάγκη, ανάγκη εθνική και επιτακτική, να ζητήσουμε επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε στην ΕΕ».
«Αλλά και να στείλουν και ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές, ότι η ΕΕ δεν παίζει και προστατεύει το κοινό μας συμφέρον και το κοινό μας νόμισμα», προσέθεσε και ανακοίνωσε ότι «έχω ήδη δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες». «Ο τελικός μας στόχος, ο τελικός μας προορισμός είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από επιτηρήσεις και κηδεμονίες», κατέληξε.
Την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και την Τετάρτη θα συγκληθεί το Υπουργικό Συμβούλιο.
Το παρασκήνιο των τελικών αποφάσεων
Κρίσιμες τηλεφωνικές επικοινωνίες
Αφού είχε πάρει το ΟΚ από όλα τα στελέχη του στη συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, ο Γ. Παπανδρέου έμεινε για αρκετή ώρα μόνος. Ηταν οι ώρες που έκανε τις κρίσιμες επικοινωνίες με τον Ζ.Μ. Μπαρόζο, τον Ζ.Κ. Γιούνκερ και τον Ζ.Κ. Τρισέ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αργότερα, στη διάρκεια της ημέρας, μίλησε με την Α. Μέρκελ και τον Ν. Σαρκοζί. Με τη Γερμανίδα καγκελάριο είχε νέα επικοινωνία και μετά τη δήλωση του, ενώ συνομίλησε και με τον Χ.Π. Θαπατέρο.
Ενδιαμέσως είχαν μπει στο γραφείο του κυβερνητικά στελέχη όπως ο Θ. Πάγκαλος, ενώ είχε δεχτεί και τηλεφωνήματα από κυβερνητικά στελέχη, με έναν στόχο: όλοι του έλεγαν ότι πρέπει να προσφύγει στον μηχανισμό για να σταματήσει η κατηφόρα της οικονομίας. Ηταν υπουργοί που είχαν πιστέψει τη δήλωσή του ότι θα κάνει τη σχετική κίνηση στις αρχές του Μαΐου. Ο μόνος που ήταν κοινωνός της απόφασης του πρωθυπουργού ήταν ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος του είχε παραδώσει και τις προτάσεις ή απαιτήσεις του μηχανισμού για την ερχόμενη τριετία.
Ο υπουργός Οικονομικών την Πέμπτη είχε διαδοχικές επαφές με τα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη και την Ουάσιγκτον, από όπου έλαβε την πληροφορία πως η κερδοσκοπική επίθεση εναντίον της Ελλάδας θα συνεχιζόταν με ιδιαίτερη σφοδρότητα αν η κυβέρνηση δεν πατούσε τη «σκανδάλη». Ζήτησε να δει τον πρωθυπουργό, του είπε ότι ΕΕ και ΔΝΤ θεωρούν πως κωλυσιεργούμε και έφυγε από το Μέγαρο Μαξίμου με την επιστολή στο σακάκι του. Αμέσως ενημέρωσε τον Φ. Σαχινίδη και τον Γ. Ζανιά ότι επίκειται η προσφυγή. Οι τρεις τους ήπιαν έναν απογευματινό καφέ στο γραφείο του πρώτου στην πλατεία Συντάγματος και έδειχναν πλέον εξαιρετικά χαλαροί, σύμφωνα με συνεργάτες τους.
Ενδεικτικό της απόλυτης μυστικότητας που κρατήθηκε είναι ότι επιτράπηκε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γ. Πεταλωτή, να ταξιδέψει στην Κομοτηνή για την ονομαστική του εορτή. Αντί ευχών, δέχτηκε τηλεφώνημα από το Μέγαρο Μαξίμου και συγκεκριμένα τον Χ. Παμπούκη, με ένα σύντομο αλλά σαφές μήνυμα: «Γύρνα πίσω, έχουμε εξελίξεις»! Ο όλος χειρισμός έχει προκαλέσει εκνευρισμό σε πολλά κορυφαία στελέχη που δεν αντιλαμβάνονται γιατί η κίνηση δεν έγινε χθες.
«Ολοι του είπαμε προχώρα, οι αγορές ήταν κάτω, δεν υπήρχε κανένας λόγος να μας παραπλανήσει μιλώντας για τις 9 Μαΐου», έλεγαν χθες υπουργοί στις μεταξύ τους συνομιλίες. «Πρόβλημα» υπάρχει και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου οι μισοί κάτι ήξεραν ή κάτι υποψιάζονταν και οι υπόλοιποι... «κοιμόνταν τον ύπνο του δικαίου», σύμφωνα με δική τους έκφραση.
Πρωτοβουλίες
Οι επόμενες κινήσεις
Ο Γ. Παπανδρέου προετοιμάζει ταξίδι στις Βρυξέλλες και σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προκειμένου να στείλει μήνυμα ότι πρόκειται για έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ο οποίος μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί και από άλλα κράτη-μέλη. Στο εσωτερικό πεδίο το ενδιαφέρον στρέφεται σε δύο τομείς:
* Στην ενημέρωση της κοινής γνώμης ώστε να περιοριστεί το πολιτικό κόστος.
* Στην προώθηση του κυβερνητικού έργου. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο θέμα, δεδομένων των καθυστερήσεων και των τριβών του πρώτου εξαμήνου, επανέρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια ανασχηματισμού. Πολλοί υπουργοί επισημαίνουν την ανάγκη αλλαγών σε τέσσερις τομείς: Τον πολιτικό σχεδιασμό. Την επικοινωνία. Την ανάπτυξη. Την Υγεία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου