Για «fakelaki» και «rousfeti» κάνει λόγο η αμερικανική εφημερίδα...
Σε περίπου 20 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι ετήσιες απώλειες εσόδων του ελληνικού κράτους λόγω των πελατειακών σχέσεων και των δωροδοκιών. Σε δημοσίευμά της, η αμερικανική εφημερίδα, Wall Street Journal (WSJ), επικαλούμενη έρευνα του Ιντιστούτου Brookings, αναφέρει ότι «φακελάκι» και «ρουσφέτι» στερούν κάθε χρόνο από τα κρατικά ταμεία, ποσό που αντιστοιχεί στο 8% του ΑΕΠ.
Η έρευνα του Ινστιτούτου Brookins εξετάζει τη σχέση μεταξύ της διαφθοράς και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε 40 ανεπτυγμένες και σχεδόν ανεπτυγμένες χώρες.
Στην έρευνα, υπογραμμίζεται ότι...
η διαφθορά έχει περιορίσει σημαντικά τα κρατικά έσοδα σε Ελλάδα και Ιταλία ενώ αυτό έχει συμβεί σε μικρότερο βαθμό στην Ισπανία και την Πορτογαλία.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Ντάνιελ Κάουφμαν, συγγραφέα της έρευνας, εάν η Ελλάδα μπορούσε να φτάσει τα ισπανικά επίπεδα στον περιορισμό της διαφθοράς, τότε θα επιτύγχανε αύξηση των κρατικών εσόδων σε ποσοστό 4% του ΑΕΠ.
Στο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας, αναφέρεται και σχετική δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου. "Το βασικό μας πρόβλημα είναι η διαφθορά του συστήματος" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η Ελλάδα είναι ουραγός ανάμεσα στα 16 κράτη της ευρωζώνης, αναφορικά με τον έλεγχο της διαφθοράς.
Το 2009, το 13.5% των νοικοκυριών στην Ελλάδα πλήρωσαν "φακελάκι", σύμφωνα με την έκθεση για τη διαφάνεια της Παγκόσμιας Τράπεζας, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα. Μάλιστα, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, το συνολικό ποσό αντιστοιχεί σε 1,355 ευρώ ανά νοικοκυριό.
Πάντα σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, τα τελευταία τρία χρόνια, αρκετοί πολιτικοί παραιτήθηκαν υπό το βάρος κατηγοριών για υποθέσεις δωροδοκίας, προσλήψεις παράνομων εργαζομένων αλλά και λόγω του σκανδάλου των ομολόγων.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Όπως γράφει η Wall Street Journal, το 2008, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του κράτους κατηγορήθηκαν ότι βοήθησαν Ορθόδοξη Μονή να διεκδικήσει την ιδιοκτησία λίμνης και στη συνέχεια να την ανταλλάξει με δημόσια γη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τη συναλλαγή, το κράτος ζημιώθηκε κατά 100 εκατ. ευρώ.
Μιλώντας για το θέμα στην WSJ, ο ειδικευμένος στο οικονομικό έγκλημα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιονίου, Σταύρος Κάτσιος τονίζει: "Στην Ελλάδα, το να συμμορφώνεσαι με τους κανόνες είναι κάτι μη ηθικό. Σε αποκαλούν χαζό όταν ακολουθείς τους νόμους".
Λόγος στο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας γίνεται και σχετικά με το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στη χώρα μας "να κερδίσει χρόνο, αλλά δεν θα λύσει το πρόβλημα".
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου