11.3.10

VΡ...

Του Δημήτρη Μητρόπουλου...
ΑΣ ΤΟΥ κάνουμε- έστω και μια φορά- τη χάρη: η ελληνική πολιτική σκηνή αδικεί τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, αν μη τι άλλο, από άποψη παρουσίας. Ο Αβραμόπουλος θα ήταν ο τέλειος VΡ, δηλαδή Vice Ρresident, δηλαδή αντιπρόεδρος, αν όχι του Λευκού Οίκου, τουλάχιστον της αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς «24».
ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ Έλληνας πενηντάρης πολιτικός δεν φοράει μαύρο γυαλί Rayban όπως ο Αβραμόπουλος. Κανείς άλλος δεν είναι τόσο fit μέσα στο κοστούμι. Κανείς άλλος δεν φοράει γραβάτα με ρίγες με τόση φυσικότητα. Και
κανείς άλλος δεν έχει το αναγκαίο θεληματικό στυλ. Ο Δημήτρης έχει κι ένα άλλο χαρακτηριστικό που είναι αναγκαίο για να αναγορευθείς VΡ. Δεν έχει διάθεση να ανακατευτεί σε τίποτε. Αυτό εξηγεί και γιατί έχει εδραιωθεί ως VΡ της Ρηγίλλης.

ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ καθαροί. Αντιπρόεδρος της Ν.Δ. ο Αβραμόπουλος δεν είναι. Ούτε γραφείο στη Ρηγίλλης διαθέτει. Την ευθύνη για τα εξωτερικά έχεικάτι που δεν είναι καθόλου λίγο. Ωστόσο, υπάρχουν στην πολιτική τα αξιώματα, υπάρχει και η ουσία. Η ουσία είναι ότι ο Δημήτρης έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εκλογή του Αντώνη και στη διάψευση των ονείρων της Ντόρας. Είναι πιθανόν ότι το δεύτερο τον ικανοποίησε περισσότερο, αλλά ως Πελοποννήσιος τζέντλεμαν αποφεύγει να το δείξει.

ΑΨΟΓΟΣ ΣΤΟΝ ρόλο τού VΡ, ο Δημήτρης διατηρεί μια ευγενή απόσταση από την εσωκομματική καθημερινότητα, αλλά και τους χειρισμούς του επιτελείου Σαμαρά. Είναι αρκετά ευφυής για να μη θέλει να καθήσει στο ίδιο τραπέζι με τον Μαρκόπουλο, τον Τζαβάρα ή τον Τασούλα. Είναι επίσης εμφανές ότι αντιλαμβάνεται τον ρόλο του ως εγγύηση. Όχι τόσο σε σχέση με το κόμμα όσο με την ευρύτερη κοινωνία. Αυτό δεν ήταν, άλλωστε, το μήνυμα της εκλογής από τη βάση που ο ίδιος θερμά προπαγάνδισε- και ο Μολυβιάτης με τον Μπάρμπι και τον Αχιλλέα έπεισαν τον Καραμανλή να υιοθετήσει;

Ο VΡ δεν είναι για να σκονίζεται. Ο Αβραμόπουλος αφήνει τον Σαμαρά να δει πώς θα περάσει από τη συναίνεση με τον Γιώργο στην αντεπίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ. Ή πώς θα χειριστεί το πρόβλημα Καραμανλήδηλαδή την καταραμένη υποθήκη της διακυβέρνησης 2007-2009. Αντιθέτως, ο Δημήτρης είναι σε ιδανική απόσταση από το παρελθόν και αντιλαμβάνεται με όρους εθνικής γαλαντομίας την κυβέρνηση Παπανδρέου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Κάθε θέση, υπαρκτή ή εικαζόμενη, έχει τα πλεονεκτήματά της.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: