16.3.10

Nέα φορο-βάρη...

Τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα αναλαμβάνουν τα βάρη της φορολογικής μεταρρύθμισης, ενώ μειώνεται ο φόρος για τα χαμηλά εισοδήματα. Χθες το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή ενημερωτικό σημείωμα που περιγράφει τις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το τελικό κείμενο του οποίου αναμένεται να εγκριθεί την Πέμπτη στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Σε αυτό περιλαμβάνεται η νέα φορολογική κλίμακα από την οποία προκύπτουν ελαφρύνσεις από 10 έως 340 ευρώ για τους φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα έως 40.000 ευρώ. Από το σημείο αυτό και πάνω ξεκινούν οι επιβαρύνσεις έως 1.350 ευρώ για τους έχοντες εισοδήματα μέχρι 100.000 ευρώ και...
περισσότερους φόρους που υπερβαίνουν τις 2.000 ευρώ για όσους αποκτούν ακόμη υψηλότερα εισοδήματα. Βέβαια με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και των φοροαπαλλαγών θα αυξηθεί ο αριθμός των φορολογουμένων με μεσαία εισοδήματα που θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο όμως σε χαμηλό εισόδημα πχ. 20.000 προκείπτει μείωση 320 ευρώ.
Nέα φορο-βάρη

Με τη νέα κλίμακα θεσπίζεται ενιαίο αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ για όλους τους φορολογούμενους και καθιερώνονται συντελεστές φόρου κλιμακούμενοι από 18% έως 45%.

Επίσης το υπουργείο προχωρά σε αναβολή για το 2011 της φορολόγησης με λογιστικό και όχι τεκμαρτό τρόπο για ταξί, περίπτερα, λαϊκές αγορές, ενοικιαζόμενα δωμάτια και σε διορθώσεις στο μέτρο της σύνδεσης των αποδείξεων με το αφορολόγητο όριο.

Ειδικότερα σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα:

Λιγότερες αποδείξεις κατά 300 έως 2.400 ευρώ θα χρειασθεί να μαζέψουν τελικά οι φορολογούμενοι με εισοδήματα από 12.000 μέχρι 40.000 ευρώ, προκειμένου να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Ετσι φορολογούμενοι με ατομικό εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ δεν θα απαιτείται να προσκομίσουν αποδείξεις δαπανών.

Από 6.000 έως 12.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% του εισοδήματος. Δηλαδή, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ θα πρέπει να μαζέψει αποδείξεις αξίας 700 ευρώ.

Για εισόδημα από 12.000 και άνω θα απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων αξίας ίσης με το 10% του τμήματος του εισοδήματος μέχρι τις 12.000 και αποδείξεις αξίας ίσης με το 30% του τμήματος του εισοδήματος πάνω από τις 12.000 ευρώ. Για παράδειγμα φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις συνολικής αξίας 3.600 ευρώ.

Αν δεν καλυφθεί το ποσό του αφορολογήτου της κλίμακας με αποδείξεις, το ποσό που απομένει θα φορολογείται με συντελεστή 10%.

Για ποσά αποδείξεων μεγαλύτερα του ποσού που απαιτείται για την κάλυψη του αφορολογήτου παρέχεται έκπτωση φόρου 10%. Το ανώτατο όριο των αποδείξεων για να χορηγείται έκπτωση ανέρχεται σε 15.000 ευρώ για τον άγαμο και 30.000 ευρώ στο ζευγάρι.

Στις δαπάνες που θα αναγνωρίζονται περιλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, εκτός εκείνων που αφορούν αγαθά μεγάλης αξίας που αποτελούν τεκμήριο ελάχιστου εισοδήματος, των τακτικών λογαριασμών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, της ύδρευσης κ.λπ., και όσων αναγνωρίζονται ιδιαιτέρως για μείωση του εισοδήματος ή έκπτωση από τον φόρο (ιατρικές δαπάνες, δαπάνες ενοικίων, ασφάλιστρα κ.λπ).

Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες εισοδημάτων.

Κατάργηση απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος ή της φορολόγησης εισοδημάτων με ειδικούς συντελεστές.

Καταθέσεις σε τράπεζες στην αλλοδαπή που εντός έξι μηνών θα μεταφερθούν σε ετήσιο προθεσμιακό λογαριασμό στην Ελλάδα εξαιρούνται του ελέγχου πόθεν έσχες, εφόσον καταβληθεί φόρος 5% επί της αξίας του κεφαλαίου.

ΦΟΡΟΚΙΝΗΤΡΑ
Εκπτώσεις φόρου για διατήρηση θέσεων εργασίας, «πράσινες επενδύσεις», αλλά και κινηματογραφικές παραγωγές προβλέπονται στο φορολογικό νομοσχέδιο. Επίσης θεσπίζεται τριετές αφορολόγητο για νέους επιχειρηματίες κάτω των 35 ετών. Ειδικότερα με το νομοσχέδιο εισάγονται φοροαπαλλαγές για τη διατήρηση θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις με μείωση του κύκλου εργασιών. Θεσπίζονται νέα κίνητρα με στόχο την περιβαλλοντική προστασία.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Κατάργηση φοροαπαλλαγών και φόρος 90% στα μπόνους τραπεζών

Η εφορία θα παίρνει το 90% από τα μπόνους που δίνουν στα στελέχη τους οι τράπεζες και οι υπόλοιπες εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου. Παράλληλα μειώνεται σταδιακά από 25% σε 20% η φορολογία των κερδών που δεν διανέμονται από τις επιχειρήσεις. Πιο αναλυτικά, για τη φορολογία επιχειρήσεων το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τα ακόλουθα:

Η φορολογία των μη διανεμομένων κερδών μειώνεται σταδιακά από 25% σε 20%. Το 2010 ο συντελεστής μειώνεται στο 24%.

Φορολόγηση παροχών σε είδος προς εταιρικά στελέχη. Επειδή οι επιτηδευματίες αγοράζουν πολυτελή αυτοκίνητα στο όνομα των εταιρειών τους για να μην τα εμφανίζουν στις προσωπικές δηλώσεις τους, θα προβλεφθεί ότι το κόστος κυκλοφορίας, συντήρησης και τα μισθώματα που καταβάλλονται, όπως αυτά προκύπτουν από τα βιβλία της εταιρείας, αποτελούν εισόδημα του χρήστη (διευθύνων σύμβουλος, διαχειριστής, πρόεδρος ΔΣ, στέλεχος).

Κατάργηση χαριστικών φοροαπαλλαγών στις επιχειρήσεις. Φορολόγηση 90% των bonus στις τράπεζες και στις χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις.

Επέκταση του ΦΠΑ σε οικονομικές δραστηριότητες που σήμερα δεν καλύπτονται. Πρόκειται για γιατρούς, δικηγόρους, τραπεζικές - ασφαλιστικές εταιρείες. Στο ενημερωτικό σημείωμα, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή, δεν αναγράφεται ο χρόνος επιβολής του ΦΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες το μέτρο θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2011.

Καθιερώνονται κίνητρα για τον αυτοέλεγχο των μικρών επιχειρήσεων με την καθιέρωση δεικτών, όρων και προϋποθέσεων υπαγωγής.

Φορολογικά πιστοποιητικά επιχειρήσεων από ορκωτούς ελεγκτές και για τις μικρότερες εταιρείες, ώστε να βεβαιώνεται με ακρίβεια η φορολογική υποχρέωση της επιχείρησης.



ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑ OFFSHORE - ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Φόρος κατοχής για ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ

Πλήρη απαλλαγή φόρου για όσους διαθέτουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 400.000 ευρώ, ελαφρύνσεις για περιουσία αξίας έως 600.000 ευρώ και μεγάλες επιβαρύνσεις για τους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων φέρνει ο νέος Φόρος κατοχής Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που θα αντικαταστήσει το ΕΤΑΚ, το οποίο καταργείται.

Εξάλλου με συντελεστή 20% (οι αρχικές πληροφορίες οριοθετούσαν τον συντελεστή στο 5%) θα φορολογούνται τα έσοδα από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που θα περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, ο νέος ΦΜΑΠ θα επιβάλλεται σε ατομικό επίπεδο με αφορολόγητο όριο 400.000 ευρώ και συντελεστές που κλιμακώνονται από 0,1% σε 1% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας. Στην περίπτωση των συζύγων το αφορολόγητο όριο θα ισχύει ξεχωριστά για κάθε σύζυγο.

Δηλαδή αφορολόγητο 400.000 ευρώ θα έχει ο σύζυγος και άλλα 400.000 ευρώ η σύζυγος. Ειδικά για ακίνητες περιουσίες άνω των 5.000.000 ευρώ ο συντελεστής 1% αυξάνεται σε 2% για τρία χρόνια.

Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει:

Επιβολή φόρου 5% στις δωρεές ακινήτων και 10% στις δωρεές μετρητών προς ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και λοιπά πρόσωπα που έως σήμερα ήταν απαλλασσόμενα.

Αύξηση από 3% σε 15% του συντελεστή φορολόγησης ακινήτων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία offshore και την κατάργηση κάθε εξαίρεσης από την υποχρέωση καταβολής του φόρου αυτού.

Φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας, όπως και των άλλων ΝΠΔΔ κοινωφελούς σκοπού. Φορολογούνται με συντελεστή 20% τα έσοδα από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας και των ιερών μονών και φορολογούνται με συντελεστή 5% οι δωρεές ακινήτων και με 10% οι δωρεές μετρητών.

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΥΠΟΥ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
Κατάσχεση καταθέσεων-ακινήτων

Αντιμέτωποι με κατασχέσεις ακινήτων και καταθέσεων θα έλθουν οι οφειλέτες του Δημοσίου. Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών υπάρχει διάταξη για τα ληξιπρόθεσμα χρέη η οποία προβλέπει άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και κατάσχεση καταθέσεων όπως επίσης και ακινήτων με βάση το περιουσιολόγιο.

Επιπρόσθετα προβλέπονται πρόστιμα τύπου Τροχαίας τα οποία θα εισπράττονται άμεσα και κλείσιμο επιχειρήσεων σε περίπτωση που δεν εκδίδονται αποδείξεις.

Ειδικότερα για την πάταξη της φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών λαμβάνει τα ακόλουθα μέτρα:

Επιτάχυνση διαδικασιών καταβολής προστίμου και άλλες κυρώσεις Συντομεύονται οι προθεσμίες και επιταχύνονται γενικώς οι διαδικασίες επιβολής διοικητικών κυρώσεων. Ειδικότερα θα προβλέπεται η δυνατότητα της ΥΠΕΕ να επιβάλλει επιτόπου άμεσα καταβλητέα πρόστιμα.

Παράλληλα ενεργοποιείται η διαδικασία κλεισίματος του καταστήματος σε περίπτωση υπότροπου παράβασης μη έκδοσης αποδείξεων.

Για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες απώλεια του αφορολόγητου ορίου της κλίμακας στην περίπτωση παράβασης μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης στοιχείων.

Κατάσχεση για χρέη προς το δημόσιο. Κατάσχεση ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων για όσους έχουν την ικανότητα αποπληρωμής.

Επαγγελματικοί λογαριασμοί. Από 1/1/2011 όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων όπως και όλες οι αμοιβές μισθοδοσίας πραγματοποιούνται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικών επαγγελματικών λογαριασμών.

Περιουσιολόγιο. Εντός έξι μηνών συγκροτεί περιουσιολόγιο όλων των φυσικών προσώπων. Στο περιουσιολόγιο περιλαμβάνονται κυρίως ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, κατοχή μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων και εταιρικών μεριδίων. Δεν περιλαμβάνονται οι τραπεζικές καταθέσεις και τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.

Διασταυρώσεις στοιχείων. Ο έλεγχος θα γίνεται με την εφαρμογή κριτηρίων επικινδυνότητας.

Ηλεκτρονική διασύνδεση του υπουργείου Οικονομικών με όλα τα υπουργεία και φορείς με υποχρέωση όλων για υποβολή κάθε στοιχείου οικονομικού ενδιαφέροντος είτε πρόκειται για αμοιβές, είτε για μισθούς, είτε για αποζημιώσεις, είτε για επιδοτήσεις ή οικονομικές ενισχύσεις.

Ελεγχοι με βάση κριτήρια κινδύνου. Κεντρική επιλογή των ελεγκτέων υποθέσεων με σύστημα ανάλυσης κινδύνου. Καταρτίζεται κατάλογος μορίων κινδύνου φοροδιαφυγής βάσει του οποίου διενεργούνται προληπτικοί και τελικοί έλεγχοι.

Ηλεκτρονική τιμολόγηση. Από 1/1/2011 τιμολόγια για συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων και δημοσίου θα γίνονται δεκτά μόνο ηλεκτρονικά.

Συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ χωρίς μετρητά. Από 1/1/2011 δεν θα θεωρείται νόμιμη κάθε συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων, αξίας μεγαλύτερης των 1.500 ευρώ εάν αυτή γίνεται με μετρητά.

Ταμειακές μηχανές. Ολες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες οφείλουν να εκδίδουν αποδείξεις μέσω πιστοποιημένων ταμειακών μηχανών. Στον κανόνα αυτόν υπάγονται, χωρίς εξαιρέσεις, και τα πρατήρια καυσίμων, τα περίπτερα, τα ταξί, οι πωλητές των λαϊκών αγορών κ.λπ.

Κίνητρα για αποκάλυψη διαφθοράς και φοροδιαφυγής.

Ελεγχος συναλλαγών για εξωχώριες εταιρείες.

Ελεγχος πρακτικών τιμολόγησης μεταξύ μητρικών και θυγατρικών εταιρειών

Κυρώσεις για Φοροδιαφυγή και Λαθρεμπόριο.

Αναδιοργάνωση Φορολογικών Υπηρεσιών και δημιουργία κεντρικού τηλεφωνικού κέντρου (call-center) για άμεση υπενθύμιση (με τη λήξη του χρέους) των οικονομικών υποχρεώσεων των πολιτών.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ - ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: