Παρά το δεινό οικονομικό κλίμα της εποχής που απαιτεί άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες, στη δημόσια ραδιοτηλεόραση τα πράγματα ακολουθούν πιο χαλαρούς ρυθμούς. Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος εξαγγέλλει σχέδια για μείωση του ανταποδοτικού τέλους, η νέα διοίκηση ενημερώνεται για τα προβλήματα του οργανισμού, ενώ οι περισσότερες υπηρεσίες υπολειτουργούν με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να υπολείπεται κατά πολύ των ιδιωτικών σταθμών.
Την ίδια στιγμή οι σπατάλες στον οργανισμό συνεχίζονται, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Γερουλάνου για...
...εντατικές προσπάθειες εξυγίανσης των οικονομικών της ΕΡΤ και περιορισμό των παράλογων δαπανών. Ικανός αριθμός από τα golden boys που βάρυναν τον προϋπολογισμό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με 70- 120 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο παραμένουν. Οπως και οι δύο εντεταλμένοι σύμβουλοι (οι αμοιβές τους ανέρχονται στις 450.000 ευρώ τον χρόνο) αφού αρνήθηκαν να παραιτηθούν από τις θέσεις, όπως τους είχε ζητηθεί. Σύμφωνα με εκπροσώπους του υπουργείου Πολιτισμού, μετά το Πάσχα πρόκειται να κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο που θα προβλέπει την κατάργηση των εντεταλμένων συμβούλων στην ΕΡΤ, οπότε και αναμένεται να απομακρυνθούν. Από τους 14 ειδικούς συμβούλους παραμένουν πέντε, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν τον Μάιο.
Την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή δήλωσε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς μείωση του ανταποδοτικού τέλους που πληρώνουν οι πολίτες για την ΕΡΤ. Επίσης ανέφερε ότι στο πλαίσιο του προγράμματοςεξυγίανσης που επεξεργάζεται η κυβέρνηση θα εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης των διαφημίσεων που μεταδίδονται από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ενώ τα απολεσθέντα έσοδα θα επιχειρηθεί να καλυφθούν με άλλα μέσα, όπως η αξιοποίηση του αρχείου κτλ.
Ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ κ. Γ. Γαμπρίτσος έχει ζητήσει από όλους τους διευθυντές να του στείλουν λίστες με το προσωπικό που απασχολούν και τα καθήκοντά τους. Ενώ οι περισσότεροι εργαζόμενοι συμφωνούν ότι αυτό είναι μια θετική κίνηση, δεν είναι λίγοι όσοι επισημαίνουν ότι η αξιολόγηση είναι πιο περίπλοκη υπόθεση απ΄ ό,τι φαίνεται, δεδομένου ότι πολλοί από τους εργαζομένους έχουν επίτηδες «παγώσει», παραγκωνιστεί ή μετακινηθεί με αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης και με κριτήρια τις περισσότερες φορές άσχετα από την απόδοσή τους. Ειδικές θέσεις
Το μεγαλύτερο αγκάθι για τη νέα διοίκηση είναι τι θα γίνει με τις 1.200- 1.300 συμβάσεις που λήγουν τον Ιούνιο. Ουδείς γνωρίζει πόσες από αυτές θα ανανεωθούν, γεγονός που κάνει ακόμη πιο βαρύ το κλίμα στο ραδιομέγαρο.
Ωστόσο επισημαίνεται ότι μία από τις πρώτες κινήσεις του νέου ΔΣ της εταιρείας ήταν να ανανεώσει πριν από λίγες ημέρες, για τέσσερις μήνες, πέντε συμβάσεις Προσωπικού Ειδικών Θέσεων (ΠΕΘ) με αμοιβές από 5.900 ως 4.300 ευρώ τον μήνα, γεγονός που έχει εξοργίσει πολλούς χαμηλόμισθους. Εκπρόσωποι των εργαζομένων στην ΕΡΤ αναφέρουν ότι θεωρούν προκλητικό το καθεστώς του ΠΕΘ δεδομένου ότι η εταιρεία θα μπορούσε να καλύψει τις θέσεις αυτές από το μόνιμο προσωπικό της ΕΡΤ.
Γ. ΓΑΜΠΡΙΤΣΟΣ «Χρειαζόμαστε τους συμβασιούχους»
Την περασμένη Παρασκευή αντιπροσωπεία συμβασιούχων δημοσιογράφων από διάφορα τμήματα της ΕΡΤ συναντήθηκε με τον κ. Γιώργο Γαμπρίτσο.
Ο κ. Γαμπρίτσος παραδέχθηκε ότι η ΕΡΤ χρειάζεται τους συμβασιούχους για να λειτουργήσει, αλλά δήλωσε πως θεωρεί απίθανο «να του εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο την ανανέωση 1.200 συμβάσεων έργου (δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών) στο τέλος Ιουνίου». Για τις διαφαινόμενες περικοπές θέσεων εργασίας επικαλέστηκε «τον παλμό της κοινωνίας που έχει στραφεί κατά της ΕΡΤ» λόγω του υψηλού αριθμού εργαζομένων και τόνισε ότι πρέπει να εξαιρέσει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης την ΕΡΤ από την απαγόρευση ανανέωσης συμβάσεων.
Δ. Γαλάνης - ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου