ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ Η «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ» ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ ΑΝΟΙΧΤΑ...
Θολό παραμένει το τοπίο γύρω από την προοπτική επαναλειτουργίας της κοιλάδας των Τεμπών για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων ενόψει των εορτών του Πάσχα. Αν και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων εμμένει στις αρχικές εκτιμήσεις ότι ο δρόμος μπορεί να δοθεί στην κυκλοφορία για τη μεγάλη έξοδο ενόψει των εορτών του Πάσχα εκπρόσωποι της εταιρίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» απέφυγαν χθες να αναλάβουν οποιαδήποτε δέσμευση παρότι διαπίστωσαν ότι οι εργασίες αποκατάστασης εκτελούνται με πιο γρήγορους ρυθμούς συγκριτικά με το εγκριθέν χρονοδιάγραμμα.
Στη...
διάρκεια ξενάγησης των δημοσιογράφων στην κοιλάδα των Τεμπών και παρουσίασης των εργασιών αποκατάστασης τόσο ο γενικός διευθυντής της εταιρίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» κ. Δημ. Γκατσώνης όσο και ο αναπληρωτής διευθυντής του έργου κατασκευής της σήραγγας κ. Δημ. Παπακριβόπουλος απαντώντας σε διαδοχικές σχετικές ερωτήσεις διαβεβαίωσαν ότι η εταιρία «κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό να συντομεύσει το χρονικό διάστημα των 16 εβδομάδων και να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών» για να συμπληρώσουν ότι οι εργασίες εκτελούνται «καλύτερα του αναμενομένου» μετά την ενίσχυση των συνεργείων αποκατάστασης.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσαν μέχρι σήμερα έχει εκτελεστεί το 70-80% των προβλεπόμενων εργασιών στις 8 –από τις 16- εβδομάδες, γεγονός που επιτρέπει την ασφαλή πρόβλεψη για ολοκλήρωση των εργασιών νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό αλλά η εταιρία αποφεύγει να απαντήσει στο ερώτημα «πότε θα ανοίξουν τα Τέμπη» αφήνοντας κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό και παραπέμποντας ουσιαστικά στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών.
«Η εταιρία μας δεν μπορεί να δεσμευτεί εάν οι εργασίες θα τελειώσουν νωρίτερα διότι υπεισέρχεται ένα πλήθος τεχνικών προβλημάτων και παραγόντων τα οποία δυστυχώς μπορεί να ανατρέψουν την πορεία του…» είπαν χαρακτηριστικά τα δύο στελέχη της παραχωρησιούχου επισημαίνοντας πάντως ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει μια ένδειξη αν η κοιλάδα μπορεί να ανοίξει για το Πάσχα.
Θολή παραμένει ακόμα η εικόνα αν η κοιλάδα θα ανοίξει για το Πάσχα και θα κλείσει ξανά για να ολοκληρωθούν οι εργασίες ή η επαναλειτουργία της -όταν αποφασιστεί- θα είναι οριστική. «Δεν είναι η ιδανική λύση να ανοίξει και να ξανακλείσει» απάντησαν τα δύο στελέχη αναδεικνύοντας την επιθυμία της εταιρίας να δοθεί ο δρόμος οριστικά στην κυκλοφορία, ωστόσο δεν απέκλεισε και το σενάριο να ανοίξει για να ξανακλείσει, που κυκλοφορεί έντονα τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να ερμηνευτούν οι αρχικές δηλώσεις Ρέππα για κυκλοφορία κατά την Πασχαλινή περίοδο.
Αναφερόμενοι στην ασφάλεια της κοιλάδας μετά την ολοκλήρωση των εργασιών διαβεβαίωσαν «ο δρόμος θα είναι πολύ πιο ασφαλής από πριν, θα είναι τόσο ασφαλής όσο ο οποιοσδήποτε άλλος δρόμος αυτής της κατηγορίας διεθνώς» διευκρινίζοντας πάντως «η πλήρης ασφάλεια όμως θα υπάρχει μόνο όταν δοθούν στην κυκλοφορία οι σήραγγες». Κληθέντες όμως να απαντήσουν αν το δέσιμο των βράχων στη διάρκεια της αποκατάστασης και τα προστατευτικά δίχτυα είναι ικανά να κρατήσουν βράχους σαν αυτό που έπεσε στη φονική κατολίσθηση τον προηγούμενο Δεκέμβρη ήταν κατηγορηματικοί: «Κανένα διαθέσιμο μέσο στην αγορά διεθνώς δεν είναι ικανό να κρατήσει το μέγεθος του βράχου που έπεσε τον Δεκέμβρη…».
Όσον αφορά στο κόστος των εργασιών σταθεροποίησης των πρανών και αποκατάστασης της οδού που γίνονται στα Τέμπη το ακριβές κόστος θα υπολογιστεί μετά την αποπεράτωση των εργασιών, ωστόσο σύμφωνα με μια πρόχειρη εκτίμηση δεν ξεπερνά τα 5 εκ. ευρώ που καλύπτει η εταιρία αν και όπως σημείωσαν τα στελέχη της «ο τελικός επιμερισμός είναι θέμα που άπτεται της σύμβασης αλλά και της διαιτησίας». Ενώ διευκρίνισαν πως δεν υπάρχει και δεν μπορούσε να υπάρχει επιβολή ποινικής ρήτρας για την περίπτωση μη περάτωσης των εργασιών εντός του ορισθέντος χρονοδιαγράμματος δηλαδή τον Μάρτιο του 2009.
Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
ΚΑΙ ΟΙ … ΕΚΡΗΞΕΙΣ
Σε ερώτηση γιατί δεν έγιναν οι εργασίες νωρίτερα επισημάνθηκε ότι η εταιρία ετοίμασε το σχέδιο των τεχνικών παρεμβάσεων που απαιτούνταν για τη βελτίωση της ασφάλειας των Τεμπών τον Απρίλιο του 2008 και έλαβε την έγκριση του ανεξάρτητου μηχανικού τον Οκτώβριο του 2008. Συμβατική της υποχρέωση ήταν μαζί με την τεχνική μελέτη να υποβάλλει και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Για να το κάνει αυτό, όμως, έπρεπε να πάρει από το Δημόσιο του Εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους. Για να εκδοθούν οι Όροι αυτοί έπρεπε να υπάρχει η οικολογική μελέτη βάσης, η οποία δεν υπήρχε. Προκειμένου να αποφευχθεί μεγάλη καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου, η εταιρία ανέλαβε να κάνει η ίδια τη μελέτη βάσης. Στις 10 Δεκεμβρίου 2009 κατέθεσε όλα τα σχετικά έγγραφα και έλαβε την έγκριση να προχωρήσει στις 20 Ιανουαρίου 2010.
Υπό αυτές στις συνθήκες η φονική κατολίσθηση χαρακτηρίστηκε από τα δύο στελέχη ακραίο φυσικό φαινόμενο και, όπως υπογράμμισαν, είναι προφανές ότι η εταιρία δεν μπορεί να έχει την ευθύνη για μετακινήσεις του βουνού ή για σεισμούς ή για καταποντισμούς.
Όσον αφορά στο επίμαχο θέμα της συμβολής των εκρήξεων στις καταπτώσεις βράχων υποστήριξαν ότι κανένα από τα πέντε πορίσματα που υπάρχουν από ισάριθμες δεν θεωρεί ότι η κατάπτωση οφείλεται στις εκρήξεις ενώ αναφερόμενοι στο θέμα των αποζημιώσεων όσων εθίγησαν από το κλείσιμο των Τεμπών σημείωσαν ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν στο ίδιο πλαίσιο με αυτό άλλων ακραίων φυσικών φαινομένων, όπως είναι για παράδειγμα ένας σεισμός, μία πλημμύρα κοκ.
ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΝ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΑΞΟΝΑ
Αναφερόμενοι στον παραλιακό άξονα, που χρησιμοποιείται ως εναλλακτικός άξονας για την κυκλοφορία των οχημάτων και ανέλαβε την ευθύνη της ομαλής λειτουργίας του, υποστήριξαν ότι υπεύθυνος φορέας για τον συγκεκριμένο δρόμο είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας και η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» συνδράμει στο έργο της.
Στη Νομαρχία παρέπεμψαν μάλιστα και για το προχθεσινό πρόβλημα της καθίζησης στο 42ο χιλιόμετρο ανάμεσα στην Αγιά και τον Αγιόκαμπο, πρόβλημα που απέδωσαν σε κακοτεχνία παλιάς εργολαβίας της Νομαρχίας.
ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ
Νωρίτερα οι υπεύθυνοι της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» ξενάγησαν τους δημοσιογράφους στην κοιλάδα των Τεμπών, όπου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη εργασίες ξεσκαρώματος με τα χέρια και με ελαφρά εργαλεία αλλά και τοποθέτησης των πλεγμάτων προστασίας.
Σύμφωνα με το σχέδιο αποκατάστασης προβλέπονται στο σημείο της κατάπτωσης αλλά και στην υπόλοιπη κοιλάδα αποκόλληση ασταθών βράχων με μηχανικά και χειρωνακτικά μέσα (ξεσκάρωμα), λεπτομερής χαρτογράφηση των πρανών κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκόλλησης, εγκατάσταση προστατευτικών φρακτών από την ελβετική εταιρία GEOBRUGG και τελική αποκατάσταση οδού.
Στις εργασίες απασχολούνται συνολικά εβδομήντα άτομα, από τα οποία 40 ειδικοί αλπινιστές και γεωλόγοι των Ελβετικών εταιριών GEOBRUGG και GEOTEST, καθώς επίσης και δυο πιλότοι του ελικοπτέρου που χρησιμοποιείται και τα υπόλοιπα 30 τριάντα άτομα απασχολούνται ως βοηθητικό προσωπικό (οδηγοί, χειριστές, εργάτες κλπ).
Μέχρι σήμερα έχει εκτελεστεί «ξεσκάρωμα» σε επιφάνεια πρανών περίπου 1.800 τετραγωνικών μέτρων, έχει απομακρυνθεί συνολικά εκτιμώμενη ποσότητα 700 κυβικών μέτρων ή 1750 τόνων βράχων και έχουν τοποθετηθεί περίπου 2 χιλιόμετρα φράχτες και 3.500 τετραγωνικά μέτρα προστατευτικά δίχτυα.
www.eleftheria.gr.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου