5.3.10

Ο Επιζήσας...

kourdistoportocali.com
Εξάρχεια 1973. Στέφανος Τζουμάκας, Κώστας Λαλιώτης, Κίμωνας Κουλούρης, Χρήστος Παπουτσής. Πρώτα ο αντιδικτατορικός αγώνας και στη συνέχεια ο πύρινος λόγος του Ανδρέα Παπανδρέου, θα έφερνε κοντά τους 4 νεαρούς φοιτητές. Οσοι τους γνώριζαν από τότε, δύσκολα θα επέλεγαν τον Χρήστο Παπουτσή, για να ποντάρουν πάνω του στο στοίχημα, ποιος θ «αντέξει» στο χρόνο.

Σχεδόν 4 δεκαετίας μετά, το παιδί από τη Λάρισα, εξακολουθεί να...

βρίσκεται ανάμεσα στα πρώτα ονόματα της πολιτικής ζωής του τόπου, ενώ είναι από τους πιο δημοφιλείς καλεσμένους των δελτίων ειδήσεων και των πολιτκών εκπομπών. Ο χαρακτηρισμός Survivor, δεν αποτελεί υπερβολή, για τον μετριοπαθή οικονομολόγο. Η φυσική του ευγένεια και η πραότητα που χαρακτηρίζουν τις δημόσιες εμφανίσεις του, είναι ίσως εκείνες οι αρετές που τον βοήθησαν να επιβιώσει στο χρόνο αλλά κι από ένα ναυάγιο, αυτό του «Σαμίνα», που συγκλόνισε την Ελλάδα.

Ο Χρήστος Παπουτσής, θα έφτανε στην Πάρο πετώντας με «Σούπερ Πούμα» στις 27 Σεπτεμβρίου του 2000. Ξημερώματα της νύχτας που είχαν χαθεί 81 ανθρώπινες ζωές και ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, δήλωνε πως το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο. Ο ίδιος είχε κατηγορηθεί για τη χρήση του πολεμικού ελικοπτέρου, -ενώ δεν είχαν πετάξει τη νύχτα του ναυαγίου-φρόντισε όμως αμέσως να δώσει την απάντησή του: «Ούτε με κότερα ούτε με ελικόπτερα έχω συνηθίσει να μετακινούμαι, αλλά οι εντολές του πρωθυπουργού ήταν σαφείς. Δεν σκοπεύω να υποβάλω την παραίτηση μου και εμμένω στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού: Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο, η εντολή του πρωθυπουργού είναι σαφής: να χυθεί άπλετο φως και με αυστηρότητα να αποδοθούν ευθύνες…»

Σήμερα ο Χρήστος Παπουτσής δεν δηλώνει απλά παρόν, αλλά διατηρεί για τον εαυτό του το δικαίωμα στη διαφωνία ακόμη κι όταν απέναντι του βρίσκεται ο τωρινός τσάρος της Οικονομίας. Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Όπως στη περίπτωση της «νυχτερινής» τροπολογίας για τις γονικές παροχές: «Oι βουλευτές δεν θα ξαναδεχθούν τροπολογία την νύκτα σε άσχετο νομοσχέδιο.Τέτοιες πρακτικές δεν συνάδουν με τις θέσεις του πρωθυπουργού για τη διαφάνεια…».

Ηταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός που θα του τηλεφωνούσε από τη Μόσχα, στο σημερινό Γραμματέα της ΚΟ, για να του ζητήσει να γίνει Εξεταστική Επιτροπή για την Οικονομία.

Μπορεί ο Κώστας Λαλιώτης να «κατοχύρωσε» για τον εαυτό του το υποκοριστικό «θείο βρέφος», ο Χρήστος Παπουτσής όμως βρέθηκε εξίσου κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου και μάλιστα σε νεαρή ηλικία. Η εκτίμηση του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ προς το πρόσωπό του, τον «έστειλε» αρχικά να εκπροσωπήσει το ΠΑΣΟΚ στη Σοσιαλιστική Διεθνή και στη συνέχεια ως βουλευτής στο Ευρωκοινοβούλιο. Την περίοδο 1995-1999, διετέλεσε Επίτροπος στην Ευρωπαική Ενωση.

Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΓΗΤΕΥΤΗΣ ΤΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ

Εδώ ο Χρήστος Παπουτσής, μπορεί να αισθάνεται υπερήφανος όχι μόνο για το εργο του σαν Επίτροπος αλλά και γιατί έδωσε την ευκαιρία σε κορυφαία σήμερα γυναίκες-στελέχη του Κινήματος να ξεδιπλώσουν τις ικανότητές τους. Οι νεαρές τότε Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Κατερίνα Μπατζελή, Μαριλένα Κοπά «άνθισαν» πολιτικά δίπλα στον Χρήστο Παπουτσή, ο οποίος με την επαναστατικότητα των λόγων του και την επιβλητική γεννειάδα, του ως φοιτητής, ξεχώριζε για την δεινότητά του να στρατολογεί κορίτσια στον αγώνα για τον σοσιαλισμό. Οι φήμες τον θέλουν μάλιστα ν ανταγωνίζεται σκληρά τον Στέφανο Τζουμάκα για το ποιος θα καταφέρει να μυήσει πρώτος στο Κίνημα την ωραία Συλβάνα Ράπτη.

Μόνο που το 2002, είχε την ατυχία να έχει απέναντί του την Ντόρα Μπακογιάννη, ως αντίπαλο για το χρίσμα του Δήμου της Αθήνας. Εκείνη εξελέγη πανηγυρικά, ενώ ο Χρ. Παπουτσής αρκέστηκε στο ρόλο του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο.

Στη διάρκεια των τελευταίων εκλογών, ο Χρήστος Παπουτσής ήταν από τις πιο μαχητικές τηλεοπτικές παρουσίες, δίχως να χάνει το μέτρο. Το γεγονός ότι δεν ανταμείφθηκε με υπουργικό θώκο πολλοί το θεωρούν ως την αιτία της διάθεσής του για εσωκομματική αντιπολίτευση: «Οι αγορές θέλουν συγκεκριμένα μέτρα και δεν περιμένουν επικοινωνιακά τρικ ή δηλώσεις» ανάφερε από το βήμα της Ολομέλειας. Την πρώτη φορά που ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αποδοκίμασε τον «τσάρο» της ελληνικής οικονομίας, ήταν για το «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

Πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Χρήστος Παπουτσής, ανέκαθεν διεκδικούσε το δικαίωμα στην διαφοροποίηση από τη κομματική-κυβερνητική γραμμή, μόνο που το έκανε με ήπιο λόγο και δίχως να δίνει τροφή στους πολιτικούς του αντιπάλους. Ο πρωθυπουργός αναθέτοντας του τα καθήκοντα του Γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, του τόνισε ότι στόχος του είναι η αναβάθμιση του ρόλου του βουλευτή κι όπως όλα δείχνουν, ο λαρισινός το πήρε σοβαρά πάνω του το θέμα. Είναι παντρεμένος με την Λία Ταλιούρη και έχουν μια κόρη, τη Μελίνα-Ζωή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: