Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΤΕΛΙΚΑ, ΠΟΙΟΣ μιλάει πιο πολύ; Εμείς ή οι Γερμανοί; Φυσικά, η Ελλάδα είναι μικρή χώρα. Είναι λοιπόν πιο εύκολο να απευθυνθεί προς εμάς το «κοίτα ποιος μιλάει!».
Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι πως η συζήτηση για την ευρωζώνη άρχισε από την Ελλάδα. Εδώ και καιρό όμως έχει πάψει να μας αφορά αποκλειστικά. Το παιχνίδι έχει αρχίσει να αποσαφηνίζεται. Η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αφήσει τη χώρα να χρεοκοπήσει. Αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα θα κάνει ό,τι χρειαστεί. Πήρε μέτρα. Θα πάρει τα ρίσκα της με τον δανεισμό. Φυσικά, θα...
προτιμούσε ευρωπαϊκή λύση. Όχι χρήματα, αλλά εγγυήσεις που να κατεβάζουν τα επιτόκια. Ακόμη όμως κι αν αυτή δεν προκύψει, η χώρα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών. Θα σφίξει το ζωνάρι.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ δεν προκαλούν νευρικότητα στις αγορές. Αντιθέτως, τις ηρεμούν. Οι αγορές θέλουν καθαρότητα και θέλουν να ξέρουν ποιο είναι το Σχέδιο Β ή το Σχέδιο Γ. Ποιον να κοροϊδέψουμε άλλωστε; Μια ματιά να ρίξουν οι αναλυτές στα στοιχεία της χώρας - και μην αμφιβάλλετε πως μας έχουν ξεσκονίσει πενήντα φορές- τα προβλήματά μας είναι εμφανή. Ακριβώς επειδή η κυβέρνηση μιλάει πολύ, δεν υπάρχει κενό ενημέρωσης. Και ακριβώς επειδή δεν υπάρχει κενό ενημέρωσης βρίσκουμε μέχρι τώρα χρήματα να δανειστούμε. Είναι το πιο σημαντικό. Το επιτόκιο, βεβαίως, δεν πέφτει- αλλά με τη διεθνή φασαρία που γίνεται είναι αδύνατον να πέσει.
Η ΦΑΣΑΡΙΑ οφείλεται- και- στους Γερμανούς. Η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της. Το ίδιο κι ένα μέρος των Ευρωπαίων. Γάλλοι, Ισπανοί, Ιταλοί και η Κομισιόν είναι υπέρ της βοήθειας στην Ελλάδα. Αυτοί που επί καιρό δεν ήταν σαφές τι ήθελαν είναι οι Γερμανοί, καθώς πολλαπλασιάζονταν οι δηλώσεις Μέρκελ, Σόιμπλε, Βεστερβέλε, Βέμπερ και διαφόρων άλλων. Θέλουν να αιμορραγήσουμε και να μας βοηθήσουν μετά; Θέλουν να πάμε στο ΔΝΤ; Εξ όσων προκύπτει από τις χθεσινές γερμανικές ανακοινώσεις, τα θέλουν όλα αυτά. Θέλουν όμως και ένα νέο πιο αυστηρό Σύμφωνο Σταθερότητας. Τη στιγμή που οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης- ξεχάστε εμάς- δεν τα βγάζουν πέρα ούτε με το υπάρχον.
ΤΟΥΤΩΝ δοθέντων, αναρωτιέται κανείς πώς βλέπει το Βερολίνο το μέλλον της ευρωζώνης. Με τις ίδιες, με λιγότερες ή με πολύ λιγότερες χώρες; Θα μπει νερό στο μηλόκρασο της γερμανικής οικονομίας, όπως ζητούν οι Γάλλοι; Ή θα πρέπει η Ευρώπη να φτωχύνει για να συνεχίσει να ευημερεί η Γερμανία; Οι απαντήσεις προσεχώς- και ανεξαρτήτως της δικής μας τύχης.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου