4.3.10

Πρώτο τεστ μετά τα μέτρα...

Νέο δεκαετές ομόλογο εκδίδει η ΕλλάδαΣτα 16 δισ. ευρώ έχει φθάσει η ζήτηση...
Στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, ύψους τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ προχωρά η Ελλάδα, αμέσως μετά την ανακοίνωση των μέτρων. Η είδηση της έκδοσης προκάλεσε «άλμα» των spread κοντά στις 300 μονάδες βάσης.

H Ελλάδα σκοπεύει να αντλήσει έως 5 δισ. ευρώ από την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου, δήλωσε την Πέμπτη, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Πέτρος Χριστοδούλου. «Δίνουμε στην αγορά ένα κόστος επανεισόδου και οι επενδυτές μας επικροτούν. Είχαμε πει ότι θα αντλήσουμε 5 δισ. και αυτό είναι το ποσό που θα
πάρουμε», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ.

Η ζήτηση για το νέο 10ετές ομόλογο αναφοράς έφθασε τα 16 δις ευρώ με την τελική τιμολόγηση να διαμορφώνεται σε mid-swaps +300 μονάδες βάσης, είπε τραπεζική πηγή . 'Οι προσφορές έφθασαν περίπου τα 16 δις ευρώ', δήλωσε στο Reuters τραπεζίτης κοντά στην διαδικασία του βιβλίου προσφορών.

Διαχειριστές είναι οι Barclays, HSBC, Nomura, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς. Στόχος η κάλυψη των δανειακών αναγκών του Δημοσίου, οι οποίες το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ.

Μετά την ανακοίνωση της έκδοσης η διαφορά των αποδόσεων μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών 10ετών ομολόγων (spread) ανήλθε στις 296 μονάδες, έναντι 286 ποσοστιαίες μονάδες την Τετάρτη.

Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, το κόστος δανεισμού του Δημοσίου θα είναι αρκετά αυξημένο, καθώς με βάση την τωρινή εικόνα της αγοράς η εκτιμώμενη απόδοση θα διαμορφωθεί στο 6,2%.

Πάντως, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έκρινε ότι οι συνθήκες στις αγορές είναι ευνοϊκές. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ, στόχος είναι η άντληση 5 δισ. ευρώ.
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: