4.3.10

Έφτασαν οι Κοινοτικοί, από κόσκινο ο ΟΠΕΚΕΠΕ ...


ΘΕΣΣΑΛΙΑ:Από κόσκινο αναμένεται να περάσουν οι Κοινοτικοί Επίτροποι, συνεργάτες της κ. Μπόελ τα βιβλία του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κεντρική Ελλάδα, στο πλαίσιο του διαχειριστικού ελέγχου για τις επιδοτήσεις, την ψηφιοποίηση και την τήρηση των υποχρεώσεων έναντι της Κομισιόν.
Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται –ουσιαστικά από χθες που δημοσιοποιήθηκε η είδηση- ο αγώνας δρόμου των υπηρεσιακών παραγόντων του Οργανισμού για την παραλαβή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, ώστε πριν αναχωρήσουν οι Ευρωπαίοι να διαπιστώσουν ότι ξεκίνησε ήδη ο σχεδιασμός για τη νέα χρονιά. Οι χειρισμοί ωστόσο του υπουργείου, χαρακτηρίζονται από...


ανθρώπους του Πρωτογενούς Τομέα, «πρόχειροι και ως ένα σημείο ερασιτεχνικοί», καθώς δεν υπήρξε η σχετική προετοιμασία και η κατάλληλη επεξεργασία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Λάρισας κ. Κοκκινούλη «αντί να τρέχουν δεξιά και αριστερά για να βρούνε παραγωγούς, των οποίων τα στοιχεία δεν έχουν αλλάξει από πέρυσι ή να ζητούν συνεργασία από τις Ενώσεις, θα μπορούσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα να ανατρέξει στα αρχεία και τους πίνακες πληρωμής και αφού εντοπίσει αυτούς τους αγρότες, να τους ενημερώσει τηλεφωνικά για τη φετινή διαδικασία. Τώρα τρέχουν στη Μελιβοία, αναζητώντας καλλιεργητές καστάνου και αμπελώνων, οι οποίοι συνήθως δεν αλλάζουν, προκειμένου να συλλέξουν τις σχετικές δηλώσεις ΟΣΔΕ».
Όσον αφορά στην ετοιμότητα του Οργανισμού να εφαρμόσει αποκλειστικά το νέο σύστημα, οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι αγρότες δηλώνουν «ικανοποιημένοι από την απλούστευση των διαδικασιών, αλλά κυρίως για τη μη χρέωση τους», άλλοι πάλι δηλώνουν «προβληματισμένοι καθώς ο Οργανισμός, δεν έχει τη σχετική εμπειρία για να φέρει σε πέρας την αποστολή του».
Υπενθυμίζεται ότι επειδή οι επιδοτήσεις «κόβονται» στους δικαιούχους που λαμβάνουν μέχρι 200 ευρώ το χρόνο, αρκετοί μεταβιβάζουν τα δικαιώματά τους σε τρίτα πρόσωπα, για να μην επιστρέψουν τα χρήματα στο κρατικό αποθεματικό. Έτσι, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θα χρειαστεί να εξυπηρετήσει, προς το παρόν πολλούς παραγωγούς.
Οι οδηγίες
του ΟΠΕΚΕΠΕ
Στην ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ, για τις φετινές αλλαγές στο σύστημα των δηλώσεων ΟΣΔΕ, επισημαίνει τα εξής: «Οι γεωργοί των οποίων οι εκμεταλλεύσεις τους αποτελούνται αποκλειστικά από φυτικό κεφάλαιο και των οποίων τα στοιχεία δεν έχουν καμία μεταβολή ή τροποποίηση με αυτά της Ενιαίας Αίτησης του έτους 2009 θα έχουν από την 1η Μαρτίου 2010 δυνατότητα να προσέλθουν στις κατά τόπους Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ (Παράρτημα 1) προκειμένου να υποβάλουν την Ενιαία Αίτηση του έτους 2010.
Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων σας ενημερώνουμε ότι ο γεωργός ή ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του υποχρεούται να επιδείξει την αστυνομική ταυτότητα και οποιοδήποτε έγγραφο που θα αναγράφεται ο ΑΦΜ του δικαιούχου γεωργού.
Εφόσον επιβεβαιωθεί σύμφωνα με τη λίστα ελέγχου ότι δεν υπάρχει καμία μεταβολή των σταθερών στοιχείων του γεωργού καθώς και των στοιχείων της εκμετάλλευσης του, οριστικοποιείται η αίτηση, λαμβάνει ηλεκτρονικά αριθμό πρωτοκόλλου μοναδικό σε επίπεδο επικράτειας, εκτυπώνεται σε 2 αντίγραφα και υπογράφεται από τον γεωργό ή τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του.
Το ένα αντίγραφο τηρείται στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ συνοδευόμενο από τα πρωτότυπα παραστατικά που τυχόν υπέβαλε ο γεωργός, ενώ το δεύτερο παραδίδεται στον γεωργό. Επισημαίνεται ότι αν κατά τη διαδικασία διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων προκύψει η ανάγκη υποβολής πρόσθετων δικαιολογητικών αυτά θα προσκομιστούν σε επόμενη φάση.
Μετά την οριστικοποίηση της αίτησης και την παραλαβή της από τον παραγωγό, οποιαδήποτε μεταβολή των στοιχείων της αίτησης θα γίνεται αποδεκτή μόνο μετά από την κατάθεση εκ νέου αίτησης στους κατά τόπους αρμόδιους φορείς υποδοχής εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ορίζεται η 15η Μαΐου 2010 ενώ η τελευταία προθεσμία υποβολής αιτήσεων με ποινή καθυστέρησης ορίζεται η 9η Ιουνίου 2010».
www.eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: