17.3.10

Ολη η αλήθεια για τους φόρους...


Λώρη Κέζα
Κανένα φορολογικό νομοσχέδιο δεν μπορεί να κριθεί δίκαια κατά την κατάθεσή του. Ως εκ τούτου θα μπορέσουμε να βαθμολογήσουμε τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου του χρόνου, όταν θα ξέρουμε πόσα χρήματα μάζεψε. Ωστόσο μπορούν να γίνουν ορισμένες προβλέψεις.
Να, για παράδειγμα, σε σχέση με τη φορολόγηση εισοδημάτων άνω των 100.000
ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών αποφάσισε να πάρει από τους υψηλόμισθους σχεδόν τις μισές αποδοχές. Τους βάζει μια ταρίφα της τάξεως του 45%. Τι καταλαβαίνουμε από αυτό; Οτι κάποιοι άτυχοι θα πληρώσουν 45.000 ευρώ; Οχι βέβαια. Θα τον...


βρουν τον τρόπο τους ώστε να μην τα πληρώσουν. Θα φτιάξουν μια εταιρεία που θα τα εισπράττει αντ΄ αυτών, θα βρουν κάποιο άλλο φυσικό πρόσωπο να τα παίρνει στη θέση τους. Δεν λέμε ιστορίες φορολογικής φαντασίας. Είναι μια συνήθης πρακτική να δανείζονται επιτήδειοι το ΑΦΜ από αναξιοπαθούντες (έχει γίνει με πρεζάκια και πλαστά τιμολόγια). Αν χρησιμοποιηθεί η οικιακή βοηθός ως ψεύτικο στέλεχος εταιρείας, ο έχων υψηλά εισοδήματα γλιτώνει και το σχετικό τεκμήριο. Εκείνοι οι λίγοι, οι ελάχιστοι που θα παρουσιάσουν την έντιμη, εντυπωσιακή δήλωση, δεν θα σώσουν την οικονομία.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διατείνεται ότι μείωσε τη φορολόγηση των μεσαίων στρωμάτων. Οσοι δήλωναν, ας πούμε, 25.000 ευρώ θα γλιτώσουν κάπου 300 με τον νέο συντελεστή. Τι καταλαβαίνουμε από αυτό; Οτι αφήνει στη μία τσέπη κάποια χαρτονομίσματα για να τα πάρει στο πολλαπλάσιο από την άλλη. Με τον ΦΠΑ να τσιμπάει λίγο παραπάνω όλες τις τιμές είναι δεδομένο ότι το ποσό που φαινομενικά χαρίζεται στον φορολογούμενο θα επιστραφεί στο κράτος από τα έξοδα σουπερμάρκετ και βενζίνης. Συμπέρασμα: με τα ίδια χρήματα πέρυσι και εφέτος η μεσαία τάξη θα έχει πρόσβαση σε λιγότερα αγαθά.

Αυτό έχει και μια παιδαγωγική σημασία για όσους ξιπάστηκαν τα τελευταία χρόνια. Δεν έτρωγαν τη φέτα, ήθελαν stilton· δεν έπιναν ρετσίνα, έμαθαν το Σατό Λαφίτ Ροτσίλντ· δεν τους έφτανε η Λούτσα, καλόμαθαν στο Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν. Οπότε εμφανίζεται ο από μηχανής παιδαγωγός, με τη μορφή υπουργού, και νουθετεί: «Πού πας, κακομοίρη, με είκοσι πέντε χιλιάρικα;» Καθένας θα ζει εφεξής όπως επιτάσσει η τάξη του. Αφήστε που οι περισσότεροι αποπληρώνουν κάρτες από την εποχή της ψευδοευημερίας...

Το καινούργιο φορολογικό νομοσχέδιο έχει και μερικά ευφυή σημεία. Αυτό με τις αποδείξεις είναι ικανό να φέρει τα πάνω κάτω στη χώρα. Μπορεί να επιτύχει θεαματική είσπραξη στο πεδίο μάχης, εκεί δηλαδή που θα τσακώνεται ο πελάτης με τον υδραυλικό και τον γιατρό. Απαξ και υποβληθούν οι αποδείξεις μαζί με τη δήλωση, χάθηκαν. Υπάρχει περίπτωση να καθήσει ο δημόσιος υπάλληλος και να ανοίξει τη σακούλα για να διαπιστώσει αν κάποιος που δηλώνει 20.000 ευρώ έχει συνυποβάλει τα χαρτάκια που μαζεύουν τα απαιτούμενα 3.600 ευρώ; Και αν κάπου στη μέση χάσει τον λογαριασμό, θα αρχίσει από την αρχή το μέτρημα; Το πιο τίμιο θα ήταν να ανακοινώσει το υπουργείο ότι οι αποδείξεις θα γίνουν κομφετί αλλά αξίζει τον κόπο να τις ζητούν οι πολίτες ώστε να αναγκάσουν τους φοροφυγάδες να πληρώσουν το μερίδιό τους.

Διαβάζοντας το νομοσχέδιο ερανιστικά, βρίσκουμε ένα σωρό ενδιαφέροντα σημεία που σηματοδοτούν την πολιτική του ΠαΣοΚ. Για τα κεφάλαια που αβγατίζουν στην Ελβετία ο κ. Παπακωνσταντίνου προτρέπει να επαναπατριστούν. Οποιος φέρει τις καταθέσεις στις εγχώριες τράπεζες, εντός έξι μηνών, θα περάσει από κρατικό πλυντήριο.

Αυτό και αν είναι κίνητρο, να γλιτώσουν οι μεγαλοκαταθέτες το «πόθεν έσχες». Τι καταλαβαίνουμε από αυτό; Οτι η κυβέρνηση δεν δίστασε να εφαρμόσει τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Καρατζαφέρη. Ο ΛΑΟΣ επέμενε στον επαναπατρισμό καταθέσεων με διακριτικές διαδικασίες. Το άλλο πάλι, με τις ταμειακές μηχανές, τι όφελος έχει; Υπάρχει περίπτωση να κόψει απόδειξη ένας δικηγόρος επειδή έχει το αξεσουάρ και όχι αν έχει το καθιερωμένο μπλοκάκι του; Τέλος πάντων. Περιμένουμε τα αποτελέσματα.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: