22.3.10

Έρημος...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ οικονομική κρίση δεν πάνε καλά μαζί. Στην Ευρώπη, το Κραχ του 1929 άνοιξε τον δρόμο στον φασισμό. Έναν αιώνα αργότερα δεν περιμένει κανείς να δει την Ιστορία να επαναλαμβάνεται. Ωστόσο, η κρίση που άρχισε το 2007 προκαλεί πολιτικούς κλυδωνισμούς.
ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ δεν είναι μονόδρομος. Το αποδεικνύει η περίπτωση της Γαλλίας που συνιστά πολιτικό βαρόμετρο στην Ευρώπη. Από την κρίση και μετά, η Γαλλία πήγε δύο φορές στις κάλπες. Στις...
ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου, το δεξιό κόμμα του Νικολά Σαρκοζί στάθηκε όρθιο, παρά τις απώλειες. Ήταν οι Σοσιαλιστές που δέχθηκαν το πλήγμα, λόγω της μεγάλης ανόδου των Οικολόγων Πράσινων. Το κεντρώο κόμμα του Φρανσουά Μπαϊρού καταποντίσθηκε, ενώ το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο του Ζαν Μαρί Λεπέν φαινόταν να βρίσκεται σε καταστολή.

ΕΝΝΕΑ ΜΗΝΕΣ αργότερα, στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου, το σκηνικό θυμίζει Αϊτή ή Χιλή. Το κόμμα του Σαρκοζί δέχεται σκληρό χτύπημα. Οι Σοσιαλιστές βγαίνουν μπροστά και το Εθνικό Μέτωπο αναγεννάται. Το αποτέλεσμα φανερώνει ότι οι τεκτονικές πλάκες της κοινωνίας έχουν μετακινηθεί. Ακόμη πιο σόκιν είναι, άλλωστε, η πολύ μεγάλη αποχή, καθώς ένας στους δύο Γάλλους ψηφοφόρους γύρισε την πλάτη στις κάλπες.

ΑΡΕΣΕΙ- ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ, δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Νικολά Σαρκοζί είναι ταλαντούχος πολιτικός. Είναι επίσης ένας πρόεδρος που, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, δεν είναι διατεθειμένος να εγκλωβιστεί στην ακινησία. Η ατζέντα του- ιδεολογική ή οικονομική- μεταλλάσσεται διαρκώς. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες φαίνεται να μικραίνει και να ραγίζει ο πολιτικός χώρος γύρω του. Αντίπαλο ακόμη δεν έχει. Οι Σοσιαλιστές είναι διασπασμένοι και κάποια άλλη προσωπικότητα δεν έχει ακόμη ανατείλει. Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι έχουν ενταθεί οι κεντρόφυγες πολιτικές δυνάμεις στη Γαλλία.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ είναι η οικονομία. Η ανάκαμψη είναι ψόφια. Το έλλειμμα πηγαίνει προς το διψήφιο και το χρέος φουσκώνει. Το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν αφήνει περιθώρια για κρατικές επενδύσεις. Ακόμη χειρότερα: είναι οι Γερμανοί που φαίνονται αποφασισμένοι να κάνουν το παιχνίδι στην Ευρώπη. Ο Σαρκοζί στοχοποίησε ευφυώς τους τραπεζίτες και δεν χάνει ευκαιρία να προσπαθεί να προσεγγίσει τους πολίτες. Ωστόσο, η σιωπηλή συντηρητική πλειοψηφία που τον έφερε θριαμβευτικά στην εξουσία το 2007 φαίνεται να του κρατάει μούτρα.

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ εκλογές στη Γαλλία είναι το 2012. Φαίνεται όμως πως μέχρι τότε ο Νικολά θα πρέπει να περάσει την έρημο.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: