9.3.10

Περικοπές σε φάρμακα καρκινοπαθών!...

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
«Παιδιά ενός κατώτερου Θεού» αποτελούν οι καρκινοπαθείς του ΙΚΑ, του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση που τους επιφυλάσσει πλέον ο φορέας ενώ αυτοί παλεύουν με την επάρατο νόσο.
Με μία πρωτοφανή απόφασή του, υπαγορευμένη προφανώς από το πνεύμα των ημερών περί συρρίκνωσης δαπανών και περικοπών, ο ασφαλιστικός φορέας κατάργησε την κάλυψη ενός σημαντικού μέρους της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι του που πάσχουν από καρκίνο. Πρόκειται για τα σκευάσματα ειδικής διατροφής, δηλαδή για...

το σκέλος εκείνο της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουν ενώ υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν ακριβώς τις παρενέργειες της θεραπείας αυτής στο πεπτικό και γαστρεντερικό τους σύστημα.
Συγκεκριμένα, με το υπ’ αριθμόν Γ55/ 739/ 18-2-2010 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας του ΙΚΑ, επικαιροποιούνται οι οδηγίες προς όλες τις μονάδες υγείας της χώρας σχετικά με την αποζημίωση σκευασμάτων ειδικής διατροφής σε ασθενείς- ασφαλισμένους του ιδρύματος. Έτσι, διευκρινίζεται ότι «προκειμένου να αποδίδεται η δαπάνη χορήγησης σκευασμάτων ειδικής διατροφής σε ασθενείς –ασφαλισμένους του ΙΚΑ θα πρέπει είτε να πάσχουν από μεταβολικά νοσήματα είτε να παρουσιάζουν διαταραχή στην απορρόφηση τροφών» όπως αυτή προκαλείται από δέκα περιπτώσεις που απαριθμούνται στην εν λόγω απόφαση. Σημειώνεται ότι στην απόφαση δεν αναφέρεται πουθενά η ανάγκη χορήγησης των σκευασμάτων ειδικής διατροφής σε καρκινοπαθείς.
Το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης που εστάλη πριν από τρεις εβδομάδες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας είναι να έχουν μείνει ακάλυπτοι εκατοντάδες καρκινοπαθείς ασφαλισμένοι του ΙΚΑ και να μην μπορούν να λάβουν δωρεάν τα σκευάσματα που απαιτούνται για την ειδική μηνιαία διατροφή που επιβάλλει η ίδια η θεραπεία στην οποία υποβάλλονται. Το μηνιαίο κόστος της ειδικής διατροφής που πρέπει να ακολουθούν οι καρκινοπαθείς εκτιμάται από ογκολόγους ότι κυμαίνεται ανάλογα και με τη βαρύτητα των επιπτώσεων της νόσου στον ασθενή από 400 έως 600 ευρώ. Πλέον το ποσό αυτό αναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιοι οι ασθενείς- ασφαλισμένοι του Ιδρύματος αφού οι υπηρεσίες του τηρώντας τις νέες επικαιροποιημένες οδηγίες δεν δέχονται τις ιατρικές γνωματεύσεις που βεβαιώνουν την αναγκαιότητα λήψης των ειδικών σκευασμάτων για τους καρκινοπαθείς ούτε και τα τιμολόγια αγοράς.
www.taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: