Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθεί εάν ο δρόμος των Τεμπών ή τμήμα του θα δοθεί στην κυκλοφορία τη Μεγάλη Πέμπτη.
Εν των μεταξύ, τα κύρια αίτια της κατολίσθησης, που έγινε στις 17 Δεκεμβρίου 2009, στα Τέμπμη παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Σύμφωνα με...
το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων η γεωλογική κατάσταση της βραχώδους περιοχής των Τεμπών, οι έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν περαιτέρω διαβρώσεις, και οι πιέσεις που ασκήθηκαν στα πετρώματα, εξαιτίας των δονήσεων από τις εκρήξεις για τη διάνοιξη σηράγγων ήταν τα κύρια αίτια της κατολίσθησης.
Υπενθυμίζεται ότι από την κατολίσθηση προκλήθηκε ο θάνατος του Ιταλού διευθυντή του έργου.
«Αυτός ο δρόμος είναι ούτως ή αλλώς επικίνδυνος» τόνισε ο εδαφομηχανικός, μέλος της Επιτροπής, Σπύρος Καβουνίδης και πρόσθεσε πως «από το 1997 έχουν καταγραφεί επίσημα 35 τροχαία ατυχήματα ή δυστυχήματα στα Τέμπη, εξαιτίας κατολισθήσεων, γεγονός που καταδεικνύει την επικινδυνότητα της περιοχής».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ακόμα και μετά το τέλος των έργων ξεσκαρώματος και δικτυώματος, που επιτελούνται, θα εξακολουθεί να υφίσταται κάποιος βαθμός επικινδυνότητας. Τόνισε ότι από τη στιγμή που θα δοθεί στην κυκλοφορία το κομμάτι των Τεμπών και έως ότου ολοκληρωθεί η διάνοιξη των σηράγγων, απαιτούνται ο καθορισμός ελάχιστης ταχύτητας, ικανή απόσταση οχημάτων, απαγόρευση στάθμευσης, συστηματική ενόργανη παρακολούθηση, καθημερινή επιθεώρηση, ακόμα και αποκλεισμός της διέλευσης δια της Εθνικής Οδού, υπό έκτακτες συνθήκες, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί αυτός ο κίνδυνος.
Στο πόρισμα της Επιτροπής πάντως σημειώνεται πως καλύτερη δυνατή λύση είναι τα «κεκλειμλένα ισχυρά στέγαστρα σε συγκεκριμένες περιοχές της Εθνικής Οδού, τα οποία θα μπορούσαν να αυξήσουν θεαματικά την ασφάλεια στην περιοχή των Τεμπών»
NEA.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου