18.3.10

Τρίγωνα...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΤΟ ΛΑΘΟΣ είναι κλασικό. Μπαίνει κανείς σε νέα μάχη, αγωνιζόμενος με όρους που ίσχυσαν στον προηγούμενο πόλεμο. Κάπως έτσι βρέθηκε το ιππικό απέναντι στα τεθωρακισμένα, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.
ΣΤΟ ΘΟΛΟ τοπίο μετά τις εκλογές του 2009, τα στελέχη της Ν.Δ. είχαν εμφανή συμπτώματα αποπροσανατολισμού. Ας πούμε, ο Γιώργος Αλογοσκούφης εκτόξευσε επί αρκετές εβδομάδες βολές κατά του Γιώργου Σουφλιά. Η διαμάχη των υπουργών Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ κράτησε τέσσερα από τα πέντε χρόνια της διακυβέρνησης Καραμανλή. Είναι όμως ο προηγούμενος πόλεμος. Οι τοποθετήσεις του...

Αντώνη Σαμαρά- πρώτα για την οικονομία και μετά για εκείνους που πλήγωσαν τη Ν.Δ.- έκαναν τελικά τον Αλογοσκούφη να αντιληφθεί από πού έρχονταν οι σφαίρες.

ΕΝΤΟΣ Ν.Δ. ο Αλογοσκούφης είναι ξεχωριστή περίπτωση. Κράτησε τα οικονομικά ηνία από το 1997 ώς το 2009- παραπάνω από δεκαετία. Η οικονομική πολιτική της Ν.Δ. τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στην κυβέρνηση είχε τη σφραγίδα του. Ως υπουργός Οικονομίας είχε απευθείας επαφή και τετα-τετ συναντήσεις με τον Καραμανλή. Όσοι μετείχαν στις υπουργικές συναντήσεις, έχουν να λένε πως δεν τους έδωσε ποτέ νούμερα. Όχι, βεβαίως, γιατί δεν είχε αριθμούς, αφού ήταν οικονομολόγος με ξένες περγαμηνές! Μόνο αυτός και ο πρωθυπουργός ξέρουν τι έλεγαν μεταξύ τους. Ξεχωριστή περίπτωση είναι ο Αλογοσκούφης και γιατί η έξοδός του από την κυβέρνηση, τον Ιανουάριο του 2009, δεν συνδέθηκε με κάποιο προσωπικό ολίσθημα ή κάποια αμφιλεγόμενη υπόθεση, όπως έγινε σχεδόν με όλους τους άλλους. Η κίνηση του Καραμανλή ήταν πολιτική. Στις ευρωεκλογές του 2009, ο τότε πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του δικαιώματός του να αλλάξει έναν υπουργό του. Στην πραγματικότητα, επιχειρήθηκε να χρεωθεί στον Αλογοσκούφη η γρήγορη φθορά της δεύτερης θητείας Καραμανλή. Κρίνοντας από τις βαρύτατες ήττες σε ευρωεκλογές και εκλογές, το εγχείρημα δεν απέδωσε. Ο ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ έβλεπε πάντοτε απέναντί του τον Σουφλιά. Ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς- που ουδέποτε κατάφερε να συνεννοηθεί πολιτικά με τον Σαρακατσάνο- ήταν από τους μεγαλύτερους επικριτές του την πενταετία 2004- 2009. Απλώς, ο Σαμαράς ήταν σε φάση επανεισόδου στη Ν.Δ. και η κριτική δεν ήταν ηχηρή και δημόσια. Από την άποψη αυτή, η χθεσινή επιστολή Αλογοσκούφη προς τη Ρηγίλλης για την οικονομία βάζει τα πρόσωπα στις σωστές θέσεις. Ο πρώην υπουργός Οικονομίας τοποθετείται τριγωνικά, κοινοποιώντας την επιστολή του και στον Καραμανλή. Είναι όμως αμφίβολο αν θα βγάλει τον πρώην πρωθυπουργό από τη σιωπή του.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: