Αυξήσεις φόρων, μείωση δημόσιων δαπανών, ερωτηματικά για 14ο μισθό...
Δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία η ελληνική κυβέρνηση θα σχεδιάσει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εγκρίνουν και οι πολίτες θα χρειαστούν πολύ κουράγιο για να τα υπομείνουν, ζήτησε χθες, από την Ελλάδα, ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Ολι Ρεν.
Mε αντέντα γεμάτη από μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, που έχουν στόχο τη μείωση του ελλείμματος κατά 4% για φέτος και χωρίς μέτρα αναπτυξιακής πολιτικής που είναι απαραίτητα για την ανάκαμψη της οικονομίας, ήρθε, χθες, για μία μέρα στην Αθήνα, ο Φινλανδός επίτροπος, Ολι Ρεν.Σαν...
συμπέρασμα των πολυάριθμων επαφών που είχε με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, τον αντιπρόεδρο, Θεόδωρο Πάγκαλο, τους υπουργούς Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδο , και το διοικητή της ΤτΕ, Γιώργο Προβόπουλο, η έκκληση ήταν μια: «Ολοκληρώστε, το ταχύτερο δυνατόν, το πρόσθετο πακέτο μέτρων και ανακοινώστε το άμεσα».
Συγκεκριμένα, αναφέροντας ένα ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα για την πορεία της Ελλάδας, τόνισε ότι, τις επόμενες ημέρες (σ.σ. στις 9 Μαρτίου κατά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων), η Ελλάδα θα κριθεί αν βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση και αν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει τις αβεβαιότητες που εγκυμονούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση. Το πόρισμα του Κολεγίου θα διαβιβαστεί στο Ecofin της 16ης Μαρτίου, για να τύχει και της έγκρισης της συνόδου των υπουργών Οικονομίας.
Επόμενος σταθμός θα είναι τα μέσα Μαΐου, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει την πρόοδο υλοποίησης του πακέτου διαρθρωτικών μέτρων που θα έχει υιοθετήσει για τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2011, το 2012 και το 2013.
Ο κ. Ρεν αρνήθηκε, παρά τις πολυάριθμες σχετικές ερωτήσεις, να διευκρινίσει τα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα. Παρέπεμπε συνεχώς στις συστάσεις του τελευταίου Ecofin, σύμφωνα με τις οποίες οι Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει μια νέα αύξηση των έμμεσων φόρων στα ενεργειακά προϊόντα, το φόρο προστιθέμενης αξίας, και να συμπληρώσει το πακέτο με νέες περικοπές στις δαπάνες και τα εισοδήματα του δημόσιου τομέα.
Μάλιστα, απάντησε με μια υπεκφυγή για το θέμα του 14ου μισθού: «Επειδή έχω βομβαρδιστεί από την ερώτηση του αν έχει προτείνει την περικοπή του 14ου μισθού, σας απαντώ: Εμείς ζητήσαμε το δραστικό περιορισμό του μισθολογικού κόστους. Το πώς θα γίνει αυτό, θα το αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση».
Περιορίστηκε να πει ότι, βάσει του στόχου που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει η προσαρμογή να είναι περίπου 4% του ΑΕΠ, χωρίς βέβαια να αναφερθεί στην παραδοχή για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2010. Τούτο, τη στιγμή που η κοινότητα υπολογίζει σε ύφεση, που μπορεί να φτάσει το 2% για το 2010, έναντι αντίστοιχης πρόβλεψης του υπουργείου Οικονομικών για οριακή ύφεση στο 0,3%.
Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αφήσει και ένα υπονοούμενο για το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας απέναντι στους κερδοσκόπους των αγορών, αν βέβαια πρώτα η χώρα μας έχει υιοθετήσει τα κατάλληλα μέτρα. Θα πρέπει πρώτα να πειστούμε εμείς (σ.σ. η Ευρωπαϊκή Επιτροπή), η ΕΚΤ και το ΔΝΤ ότι έχετε πάρει τα κατάλληλα μέτρα. Δεν ανήκω στις δυνάμεις της αγοράς, για να σας πως ότι θα πειστούν αυτόματα μαζί με εμάς και οι αγορές. Να είστε βέβαιοι όμως ότι έχουμε τη δύναμη να τους πείσουμε, αν χρειαστεί».
Αρνήθηκε όμως κατηγορηματικά ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει τώρα ή νωρίτερα και με οποιονδήποτε τρόπο από την επιτροπή άμεση οικονομική βοήθεια.
Ο Φινλανδός επίτροπος ήταν αν ακόμη πιο φειδωλός σε δηλώσεις σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή βοήθεια, την οποία προτίθεται να προσφέρει η Ευρώπη προς την Ελλάδα, προκειμένου να υπερβεί την κρίση. Μεταφέροντας τα όσα συζήτησε με την κα Κατσέλη, ανέφερε την επιτάχυνση της απορρόφησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και, στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση για την ανάπτυξη υγιούς επιχειρηματικότητας, αποφεύγοντας οποιαδήποτε δέσμευση για περαιτέρω αρωγή από τις Βρυξέλλες.
Ο κ. Ρεν έκλεισε τις δηλώσεις του, λέγοντας ότι τα πρόσθετα μέτρα, τα οποία επιβάλλεται να πάρει η ελληνική κυβέρνηση είναι απαραίτητα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της Ε.Ε. προς τη χώρα μας, κάτι που σήμερα απουσιάζει, λόγω της κακής δημοσιονομικής κατάστασης του παρελθόντος.
Ολι Ρεν: Η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές αρχές και τον ελληνικό λαό.
Μάλιστα, ευχήθηκε να επιστρέψει στην Ελλάδα κάτω από καλύτερες συνθήκες, τόνισε ότι η Ευρώπη στηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθειά της για δημοσιονομική προσαρμογή και ευχήθηκε ελληνικά «καλό κουράγιο».
Αύριο οι ανακοινώσεις
Αύριο, σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου, αναμένεται να ανακοινώσει τη δέσμη των πρόσθετων μέτρων για την οικονομία.
Σήμερα, στις 5 μ.μ., ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και θα παρουσιάσει το πολιτικό πλαίσιο των αποφάσεων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης.
Ο πρωθυπουργός, στην 40λεπτη συνάντηση που είχε χθες με τον επίτροπο Ολι Ρεν, παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις της κυβέρνησης, τόνισε ότι υπάρχει μετρήσιμη πρόοδος από την έως τώρα εφαρμογή του ΠΣΑ και επαναβεβαίωσε την απόφαση της Αθήνας, να υλοποιήσει το στόχο για μείωση κατά 4% του ελλείμματος, φέτος.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε, παράλληλα, την ανάγκη η Ε.Ε. να επιδείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της, «προκειμένου η χώρα, διατηρώντας την κοινωνική συνοχή της, να προχωρήσει στην ανάπτυξη».
Συνεργασία με τον Θ. Πάγκαλο
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, παρέθεσε, χθες το μεσημέρι, γεύμα εργασίας στον επίτροπο Ολι Ρεν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πάγκαλος επεσήμανε στον κοινοτικό αξιωματούχο την ήκιστα υποβοηθητική στάση της Ε. Ενωσης, για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπικής επίθεσης κατά της Ελλάδας.
Ο κ. Πάγκαλος τόνισε πως η κυβέρνηση έλαβε όλα τα μέτρα που είναι αναγκαία για την έξοδο από το δημοσιονομικό πρόβλημα, αλλά οι Βρυξέλλες δεν εκδηλώνουν εμπράκτως την υποστήριξη και αλληλεγγύη τους στις προσπάθειες της χώρας.
Αντίστροφη μέτρηση για φόρους, μισθούς και συντάξεις
Τι συζήτησε ο Επίτροπος με τους οικονομικούς υπουργούς
Η αντίστροφη μέτρηση για λήψη πακέτου πρόσθετων μέτρων, που αφορούν την αύξηση έμμεσων φόρων και περικοπή μισθών και συντάξεων με στόχο τη μείωση του ελλείμματος, ξεκίνησε χθες μετά τις διαδοχικές επαφές του επιτρόπου αρμόδιου για θέματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής Ολι Ρεν στην Αθήνα.
«Ενθαρρύνουμε τις ελληνικές αρχές να ανακοινώσουν μέσα στις επόμενες ημέρες πρόσθετα μέτρα. Ξέρουμε ότι τα μέτρα θα είναι δύσκολα αλλά πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη για το ελληνικό λαό από την επίτευξη των στόχων μείωσης του ελλείμματος και του χρέους».
Με τα λόγια αυτά ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής Ολι Ρεν έδωσε το περίγραμμα των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την ελληνική κυβέρνηση.
«Η προσπάθεια δεν είναι εύκολη, όμως η μείωση του ελλείμματος και του χρέους είναι απαραίτητη και θα συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της οικονομίας. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές αρχές και τον ελληνικό λαό, ώστε η οικονομία της χώρας να επανέλθει σε βιώσιμη τροχιά που είναι προς όφελος όλων», κατέληξε στην τοποθέτηση του ο κ. Ρεν.
Γ. Παπακωνσταντίνου: Εθνική επιταγή η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου ήταν επίσης σαφής για την πορεία των πραγμάτων από εδώ και πέρα. Αρχικά παραδέχθηκε ότι σε κάθε μεγάλο πρόγραμμα σταθεροποίησης όπως είναι το ελληνικό που έχει ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ σε ένα χρόνο, υπάρχουν κίνδυνοι και αβεβαιότητες.
«Θέλω να πω ξανά ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, και πρόσθετα μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ» είπε ο υπουργός.
Naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.