9.3.10

Εντοπίστηκε η σορός του Τάσσου Παπαδόπουλου σε κοιμητήριο στο Τσέρι...

Αλαλούμ επικρατεί για το αν ζητήθηκαν λύτρα...
Λευκωσία: Συνεχίζονται οι έρευνες της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας στο νέο Κοιμητήριο Στροβόλου στην περιοχή Χαλεπιανές στο Τσέρι, όπου χθες βράδυ εντοπίστηκε η σορός του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου. Τις πρώτες πρωινές ώρες επιβεβαιώθηκε με εξετάσεις DNA ότι όντως πρόκειται για τη σορό του τέως Προέδρου.
Η Αστυνομία ύστερα από πληροφορία εντόπισε χθες βράδυ τη σορό σε τάφο που βρίσκεται θαμμένος άλλος νεκρός. Πιστεύεται ότι η σορός μεταφέρθηκε εκεί τις τελευταίες ημέρες ή ώρες γι' αυτό και οι...

έρευνες επικεντρώνονται στην ανεύρεση τεκμηρίων, ώστε να εντοπιστούν οι δράστες.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η πληροφορία δόθηκε πρώτα τηλεφωνικώς σε μέλη της οικογένειας του Τάσσου Παπαδόπουλου, τα οποία και έσπευσαν στο Κοιμητήριο. Το τηλεφώνημα έγινε από θάλαμο στην περιοχή Λαπάτσας μεταξύ Τσερίου και Δευτεράς.

Το άτομο αυτό παρέπεμψε τον πληροφοριοδότη στην Αστυνομία, καθώς όλο αυτό το διάστημα, έφθαναν συχνά διάφορες πληροφορίες στο οικογενειακό περιβάλλον για πιθανές τοποθεσίες, όπου βρισκόταν η σορός του αειμνήστου Προέδρου.

Το άγνωστο άτομο που έδωσε την πληροφορία για την τοποθεσία της σορού, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, μιλούσε σπαστά ελληνικά.

Μετά την πληροφορία στον χώρο έσπευσε ισχυρή αστυνομική δύναμη καθώς και μέλη της οικογένειας του Τάσσου Παπαδόπουλου, τα οποία αναγνώρισαν κάποια στοιχεία.

Επί τόπου στο νέο Κοιμητήριο Στροβόλου στην περιοχή Χαλεπιανές, στο Τσέρι, βρίσκονται για έρευνες μέλη της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας του Αρχηγείου Αστυνομίας και μέλη του ΤΑΕ Λευκωσίας. Στη σκηνή βρέθηκαν και οι ιατροδικαστές Σοφοκλής Σοφοκλέους και Νικόλας Χαραλάμπους, καθώς επίσης και ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο Υπαρχηγός της Δύναμης και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας.

Πάντως, η Αστυνομία φαίνεται ότι τον τελευταίο μήνα συγκέντρωσε αρκετές πληροφορίες για την υπόθεση με κάθε μυστικότητα.

Οι υποψίες των ανακριτών στρέφονται εναντίον συγκεκριμένου προσώπου και φαίνεται ότι το σχέδιο καταστρώθηκε εντός των Κεντρικών Φυλακών από γνωστό ισοβίτη.

Υπενθυμίζεται ότι η σορός του Τάσσου Παπαδόπουλου είχε κλαπεί στις 11 Δεκεμβρίου 2009 από το Κοιμητήριο Δευτεράς, μια ημέρα πριν από το ετήσιο μνημόσυνο του.


Ανακουφισμένη η οικογένεια

«Ο εντοπισμός της σορού του αγαπημένου μας Τάσσου έδωσε τέλος στο μαρτύριο, το οποίο συγκλονισμένοι βιώνουμε τους τελευταίους τρεις μήνες και επανέφερε τη γαλήνη και την ηρεμία στην οικογένειά μας», δήλωσε η σύζυγος του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Φωτεινή Παπαδοπούλου.

Σε δηλώσεις στην οικία της στη Στράκα, πλαισιωμένη από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, η κ. Παπαδοπούλου ευχαρίστησε την Αστυνομία για όλες τις ενέργειες της όλο αυτό το διάστημα, καθώς και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής για τη γρήγορη ταυτοποίηση της σορού.

«Ευχαριστούμε όλους όσοι προσπάθησαν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο στο έργο της Αστυνομίας με την παροχή πληροφοριών ή άλλης βοήθειας», είπε και ευχαρίστησε παράλληλα και τους χιλιάδες πολίτες για την αγάπη με την οποία περιέβαλαν την οικογένεια και τη στήριξαν όλο αυτό το διάστημα.

Τέλος, η Φωτεινή Παπαδοπούλου εξέφρασε την ελπίδα όπως οι έρευνες της Αστυνομίας οδηγήσουν και στον εντοπισμό των δραστών το συντομότερο δυνατό.

Η σορός του Τάσσου Παπαδόπουλου, θα παραδοθεί το πιθανότερο αύριο στην οικογένεια, η οποία θα προχωρήσει στον επανενταφιασμό της στο Κοιμητήριο της Δευτεράς, όπου θα τελεστεί τρισάγιο.

Καμία ύποπτη κίνηση στο κοιμητήριο Στροβόλου

Ο υπεύθυνος του νέου κοιμητηρίου Στροβόλου, στην περιοχή Χαλεπιανές, στο Τσέρι, Πέτρος Αβρααμίδης δήλωσε ότι ''καμία ύποπτη κίνηση δεν υπήρξε το τελευταίο χρονικό διάστημα στο κοιμητήριο''.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με την ανεύρεση της σορού του τέως Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, στο συγκεκριμένο κοιμητήριο, αν πρόσεξε κάτι το ύποπτο κατά τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Αβρααμίδης είπε ότι ο ίδιος δεν είδε ''τίποτα απολύτως''.

Όπως ανέφερε, στον τάφο που έχει εντοπιστεί η σορός Παπαδόπουλου είναι θαμμένο άλλο πρόσωπο.

Ικανοποίηση εκφράζει ο Δ.Χριστόφιας

Ικανοποίηση και ανακούφιση, εξέφρασε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, για την ανεύρεση της σορού του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

Οπως δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα, όπου θα εγκαινιάσει, από κοινού με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, το Ιδρυμα ''Μιχάλης Κακογιάννης'', ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη χήρα του τέως Προέδρου, Φωτεινή Παπαδοπούλου, στην οποία εξέφρασε τη συμπάθειά του προς εκείνη και την οικογένειά της.

Ανέφερε ότι και η ίδια η κ. Παπαδοπούλου και η οικογένειά της νιώθουν ανακούφιση και ικανοποίηση για το τέλος της περιπέτειας αυτής.

Λόγο για λύτρα κάνει ο υπουργός Δικαιοσύνης

Λύτρα για την παράδοση της σορού του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ζήτησαν οι δράστες από την οικογένειά του, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Λουκάς Λουκά προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν δόθηκαν οποιαδήποτε λύτρα από την οικογένεια και η σορός που ανευρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας επιβεβαιώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι ανήκει και επιστημονικά τεκμηριωμένα στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο κ. Λουκά είπε ότι «οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται για πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης, ποιοι ευθύνονται και είναι πίσω από αυτή την πράξη και η Αστυνομία είναι αισιόδοξη ότι θα διαλευκάνει αυτή την υπόθεση».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «όπως γνωρίζετε όλοι, μετά από πληροφορίες, χθες το βράδυ εντοπίστηκε σορός στο Νέο Κοιμητήριο Στροβόλου και μετά από επιστημονικές εξετάσεις τα αποτελέσματα των οποίων είχαν βγει σήμερα το πρωί, η σορός, ταυτίστηκε και αναγνωρίστηκε ως η σορός του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου».

Ερωτηθείς εάν αξιολογείται το τηλεφώνημα που έγινε χθες από τηλεφωνικό θάλαμο και που οδήγησε στην εξεύρεση της σορού, ο κ. Λουκά είπε ότι «δεν είναι μόνο αυτό που υπάρχει».

Σημείωσε ότι «η Αστυνομία ουδέποτε σταμάτησε τις έρευνές της και η ομάδα που είχε συσταθεί με την εξαφάνιση της σορού του Τάσσου Παπαδόπουλου εργαζόταν και εργάζεται ακόμα, δεν σταμάτησε και αξιοποιούσε πληροφορίες που έπαιρνε και ναι, έχει εντοπίσει η Αστυνομία τη σορό και η κατάληξη είναι ότι πίσω από την κλοπή της
ήταν τα λύτρα και δεν υπήρχε οποιοδήποτε πολιτικό κίνητρο».

Σε ερώτηση εάν διαβιβάστηκε από τους δράστες αίτημα προς την οικογένεια Παπαδόπουλου για την καταβολή λύτρων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε θετικά, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «οποιεσδήποτε άλλες λεπτομέρειες δεν νομίζω να εξυπηρετούν οτιδήποτε και το μόνο που μπορεί να κάνουν είναι ζημιά στην υπόθεση».

«Η πληροφορία δόθηκε στην οικογένεια, η οποία και ενημέρωσε την Αστυνομία», είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Ερωτηθείς από πού πηγάζει η αισιοδοξία της Αστυνομίας για πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης, ο κ. Λουκά είπε ότι «υπάρχει και άλλη μαρτυρία και δεν είναι μόνο αυτά που έχουν δημοσιευθεί και υπάρχουν και πράγματα που δεν μπορεί να δημοσιοποιηθούν».

Είπε, επίσης, ότι οι έρευνες δεν επεκτείνονται στο εξωτερικό, αλλά υπάρχει κάποια διασύνδεση με τα κατεχόμενα, όπως είχε δηλωθεί από πλευράς Αστυνομίας εδώ και καιρό.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ύψος του ποσού των λύτρων που ζητήθηκαν, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «δεν έχει σημασία ούτε το ποσό, ούτε ο τρόπος που ζητήθηκαν τα λύτρα και δεν νομίζω να ενδιαφέρουν κάποιο».

Σε άλλη ερώτηση εάν επίκεινται συλλήψεις, ο κ. Λουκά είπε ότι «αυτό θα το κρίνουν οι εξεταστές τις υπόθεσης» και επανέλαβε την αισιοδοξία του για τη θετική έκβαση των ερευνών της Αστυνομίας προς διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει όντως ανάμειξη με κρατούμενους στις Κεντρικές Φυλακές, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «αξιοποιούνται όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν από τους ανακριτές της υπόθεσης και πολλές φορές γράφονται ή δημοσιοποιούνται πράγματα που δεν ευσταθούν».

Ο κ. Λουκά είπε ότι θα πρέπει «να αφήσουμε τους ανακριτές να κάνουν τη δουλειά τους γιατί καμιά φορά οι λεπτομέρειες μπορεί να κάνουν κακό στην πορεία της όλης υπόθεσης».

Σε σχόλιο ότι είναι σημαντικό να λεχθεί εάν τα λύτρα ζητήθηκαν από τις πρώτες μέρες της κλοπής της σορού ή μετά, ο Υπουργός Δικαιοσύνης υπέδειξε ότι «σημασία έχει και να διαλευκάνουμε και την υπόθεση».

«Οταν εξιχνιαστεί η υπόθεση θα μάθετε και περισσότερες λεπτομέρειες», κατέληξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Διαψεύδει τον υπουργό ο Χρύσης Παντελίδης

Η οικογένεια του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου «δεν έχει γίνει δέκτης οποιουδήποτε αιτήματος ή απαίτησης για καταβολή λύτρων για παράδοση ή εντοπισμό της σορού του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και ασφαλώς ούτε κατέβαλε οποιαδήποτε λύτρα σε οποιονδήποτε», δήλωσε, στο ΚΥΠΕ, εξουσιοδοτημένος από την οικογένεια του Τάσσου Παπαδόπουλου, ο στενός του συνεργάτης, Χρύσης Παντελίδης.

O κ. Παντελίδης είπε ότι διαψεύδει τα όσα προηγουμένως δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ότι δηλαδή οι δράστες ζήτησαν λύτρα από την οικογένεια του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας για την παράδοση της σορού του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: