10.3.10

Κατάργηση της βίζας. Δέσμευση του Αμερικανού Προέδρου για τους κερδοσκόπους ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ , Γιώργος Χρ.Παπαχρήστος
Πήρε στήριξη Ομπάμα...
Ο κ. Ομπάμα δήλωσε στον κ. Παπανδρέου ότι στηρίζει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στην οικονομία και εμφανίστηκε ιδιαίτερα θετικός στις πρωτοβουλίες του Έλληνα Πρωθυπουργού στην περιοχή μας
Με «βίζα» του Μπαράκ Ομπάμα στις αποσκευές του έφυγε από τον Λευκό Οίκο ο Γιώργος Παπανδρέου. Η κατάργηση της βίζας, που χρόνια τώρα αποτελούσε πάγιο αίτημα των ελληνικών κυβερνήσεων, αποτελεί μια θεαματική επίδειξη στήριξης από πλευράς των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ως...
«ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την ελληνική οικονομία» χαρακτήρισε αργότερα σε δηλώσεις του στο προαύλιο του Λευκού Οίκου την απόφαση του Αμερικανού προέδρου ο Γιώργος Παπανδρέου. Η κατάργηση της βίζας, σε συνδυασμό με την παράλληλη δέσμευση Ομπάμα ότι θα φέρει προς συζήτηση στην προσεχή σύνοδο των G-20 το θέμα της διεθνούς κερδοσκοπίας κεφαλαίων, θεωρείται το επιστέγασμα της επιτυχούς από κάθε άποψη επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Ομπάμα, που δήλωσε ακόμη στον κ. Παπανδρέου ότι στηρίζει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στην οικονομία, εμφανίστηκε ιδιαίτερα θετικός και στις πρωτοβουλίες του Έλληνα Πρωθυπουργού στην περιοχή μας. Έχει τη σημασία του το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου ανέφερε στον κ. Ομπάμα ότι σχεδιάζει την αναζωογόνηση του διαλόγου με την Τουρκία, όπως και η επισήμανσή του ότι μίλησε στον Αμερικανό πρόεδρο «για το θέμα της υφαλοκρηπίδας». Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι στηρίζει τις προσπάθειες του Κύπριου Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια για την επίλυση του Κυπριακού αλλά, όπως τόνισε στον κ. Ομπάμα, πρέπει να υπάρξει θετικό κλίμα και από την τουρκική πλευρά για να προχωρήσουν οι συνομιλίες. Είχαν προηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες πηγές, συγκεκριμένες αναφορές του Προέδρου Ομπάμα στην «αναγκαιότητα» εξομάλυνσης των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία με τη ρητή επισήμανση ότι η εξομάλυνση αυτή θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών αλλά και ολόκληρης της περιοχής σ΄ αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Η υφαλοκρηπίδα
Ο Πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πηγές, ανέφερε ότι σχεδιάζει να προσκαλέσει τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Αθήνα, αλλά επισήμανε ότι για την Ελλάδα το μόνο θέμα που υφίσταται προς διευθέτηση είναι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι μετείχαν στις συνομιλίες έμειναν με την εντύπωση ότι αυτές κυριαρχήθηκαν περισσότερο από τα ελληνοτουρκικά και την αναγκαιότητα να υπάρξει μια διαδικασία προσέγγισης των δύο χωρών παρά από τα προβλήματα της οικονομίας, και ειδικότερα εκείνα που αφορούν τη διεθνή κερδοσκοπία.

Σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους ο κ. Παπανδρέου λίγο πριν αναχωρήσει και πάλι για τον Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου, ανέφερε ότι μετά τη χθεσινή συνομιλία του με τον κ. Ομπάμα η Ελλάδα θα αναβαθμίσει την παρουσία της στο Αφγανιστάν, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ και την εκπαίδευση ορισμένων εκ των αεροπορικών δυνάμεων της χώρας.

Επί του ουσιώδους για την Ελλάδα ζητήματος ελέγχου της διεθνούς κερδοσκοπίας, ο κ. Παπανδρέου, χωρίς να γίνει ιδιαίτερα σαφής, άφησε να εννοηθεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση επεξεργάζεται κάποιο σχέδιο το οποίο ίσως να είναι και πιο προωθημένο από εκείνο που παρουσίασε ο ίδιος στον κ. Ομπάμα ως πρόταση Γαλλίας- Γερμανίας- Ελλάδας και Κομισιόν.

Κατά της τρομοκρατίας
Πολιτικοί παρατηρητές επισήμαιναν επίσης ότι η ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου για την κατάργηση της βίζας συνοδεύθηκε από δήλωσή του ότι η Ελλάδα πάντοτε συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Οι συνομιλίες Ομπάμα- Παπανδρέου παρατάθηκαν κατά 10 λεπτά από τον προκαθορισμένο χρόνο (λόγω υποχρεώσεων του κ. Ομπάμα η συνάντηση είχε οριστεί να διαρκέσει 30 λεπτά) ενώ οι δύο άνδρες είχαν και κατ΄ ιδίαν δεκάλεπτη συνάντηση.

ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

παρατάθηκαν κατά 10΄ από τον προκαθορισμένο χρόνο ενώ οι δύο άνδρες είχαν και κατ΄ ιδίαν δεκάλεπτη συνάντηση


Τρεις ώρες έμεινε στο ΔΝΤ ο Παπακωνσταντίνου

ΤΡΕΙΣ ΩΡΕΣ πέρασε προχθές στα κεντρικά γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχουν...ειδήσεις. Επισήμως, οι επαφές ήταν σε επίπεδο «τεχνοκρατικό»- εξάλλου ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος- Καν απουσίαζε (σε πολυήμερο ταξίδι στην Αφρική). Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα έχει ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ σε επίπεδο τεχνογνωσίας για τη διέξοδο από την κρίση. Ανεπισήμως όμως έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Οικονομικών είχε πάνω από μία ώρα συνεργασία με τον πανίσχυρο πρώτο οικονομολόγο του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλασάρ, που θεωρείται το δεξί χέρι του κ. ΣτροςΚαν.

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση αυτή, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν θέλησε να το αποκαλύψει, παρά τις πιεστικές ερωτήσεις. Όταν όμως του επισημάνθηκε ότι μετά τη συνάντηση Παπανδρέου- Σαρκοζί ο Γάλλος πρόεδρος έκλεισε με κατηγορηματικότητα την πόρτα του ΔΝΤ για την Ελλάδα (θέση που φάνηκε να αποδέχεται έστω και έμμεσα και ο Γ. Παπανδρέου στην κοινη συνέντευξη Τύπου των Ηλυσίων Πεδίων, την Κυριακή), ο υπουργός Οικονομικών έδωσε μια απάντηση που μάλλον ξαφνιάζει: «Όσο δεν ξεκαθαρίζει το θέμα της μορφής που θα έχει η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη στήριξη χωρών όπως η Ελλάδα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να κρατάμε όλες τις πόρτες ανοιχτές και φυσικά και αυτή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Κυβερνητική πηγή εξήγησε αργότερα στα «ΝΕΑ» ότι η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, που δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν θα πρόκειται για «κοινό ταμείο αλληλεγγύης» ή για «εγγυοδοτικό κεφάλαιο»- ή ακόμη, όπως δήλωσε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ο Γ. Παπανδρέου, πιθανώς η έκδοση ενός ομολόγου- «είναι μια μεσοπρόθεσμη προοπτική, και εμείς έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ σύντομα, βραχυπρόθεσμα δηλαδή, το πρόβλημα. Δεν μπορούμε να μένουμε με τα χέρια σταυρωμένα». Αναφερόταν ουσιαστικά στον προσεχή δανεισμό της χώρας από τις αγορές τον ερχόμενο Απρίλιο.
ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: