9.3.10

Κίτρινο χιόνι στη Λάρισα! ...


Μετέφερε την άμμο της Σαχάρας! ...
Κίτρινο… χιόνι έπεσε χθες στη Λάρισα, αλλά και σε όλο το Νομό και το γεγονός θεωρείται πρωτοφανές για τα χρονικά καθώς ουδέποτε άλλοτε τέτοιο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί στην περιοχή μας.
Έκπληκτοι λοιπόν οι κάτοικοι του νομού ξύπνησαν το πρωί βλέποντας ένα κιτρινωπό στρώμα χιονιού να καλύπτει, αυλές, σκεπές και αυτοκίνητα.
Το μυστήριο λύθηκε λίγο αργότερα όταν το χιόνι άρχισε να λιώνει και παντού απλώθηκε μια κίτρινη σκόνη ζωγραφίζοντας κυριολεκτικά αυτοκίνητα δίκυκλα, αλλά και τα ρούχα των περαστικών.
Το φαινόμενο του...

λασπόχιονου μας το εξήγησαν αργότερα, λύνοντας τις απορίες μας οι μετεωρολόγοι του ΑΤΑ, που μας επισήμαναν ότι:
«Προέρχεται από την κίτρινη άμμο της Σαχάρας που οι νότιοι άνεμοι μετέφεραν στο Αιγαίο και στην Κρήτη και από εκεί μεταφέρθηκε στην ηπειρωτική Ελλάδα και είτε με χιονόνερο, είτε σαν νιφάδες χιονιού άρχισε να πέφτει παντού».
Το χιόνι πάντως, έστω και... κίτρινο είχε σαν αποτέλεσμα να πέσει αισθητά η θερμοκρασία σε όλο το νομό, φθάνοντας ακόμα και υπό το μηδέν ενώ χρειάστηκε πάλι να τεθεί σε επιφυλακή ολόκληρος ο μηχανισμός αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που προχώρησε με μηχανήματα στη διάνοιξη επαρχιακών δρόμων.
Έντονες ήταν οι χιονοπτώσεις σε όλες τις περιοχές πάνω από το Μαυροβούνι στον Κίσσαβο και ιδιαίτερα σε Ανατολή και Σπηλιά, ενώ πολύ χιόνι είχαμε στην Καλλιπεύκη και στη Βερδικούσια.
Για τη διάνοιξη των δρόμων η Νομαρχία επιστράτευσε μηχανήματα και δεν είχαμε αποκλεισμούς ορεινών χωριών.
Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ζητά την προσοχή όλων ώστε να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες όταν μετακινούνται με Ι.Χ, γιατί, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες το χιόνι παγώνει και μπορεί κάποιος εύκολα να αποκλειστεί ενώ ταξιδεύει.
Εν τω μεταξύ όπως ανακοινώθηκε από τη αστυνομική διεύθυνση Λάρισας η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής σημεία:
Επαρχιακή οδός Καρυάς-Συκαμινέας-Κρυόβρυσης, επαρχιακή οδός Κρανέας-Λουτρού-Άκρης, επαρχιακή οδός Ελασσόνας-Βερδικούσιας, επαρχιακή οδός Πυθίου-Κοκκινοπηλού, επαρχιακή οδός Μηλέας-Τσαπουρνιάς, επαρχιακή οδός Γόννων-Καλλιπεύκης, από 50ο έως 61ο χλμ. Π.Ε.Ο. Λάρισας-Κοζάνης, από 1ο έως 33ο χλμ. Ε.Ο. Ελασσόνας-Δεσκάτης.
Ο καιρός αναμένεται να συνεχιστεί στο ίδιο μοτίβο με λιγότερα βέβαια τα φαινόμενα της κίτρινης λάσπης και η βελτίωσή του θα είναι αισθητή από το μεσημέρι της Πέμπτης.
ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Εν τω μεταξύ με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα σε πολλές ορεινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ενώ έκλεισαν τα σχολεία στους νομούς Γρεβενών, Φλώρινας και Καστοριάς, εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης.
Πυκνό χιόνι έπεφτε χθες από τις πρώτες πρωινές ώρες στα ορεινά της Μακεδονίας, ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ τα χιόνια έφτασαν και γύρω από την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα σε ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Φλώρινας, στα ορεινά των νομών Γρεβενών, Καστοριάς και Πιερίας, καθώς και στον επαρχιακό δρόμο Πτολεμαΐδας - Βλάστης Κοζάνης.
Επίσης, με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών Χαλκιδικής, Πέλλας και Καρδίτσας, ενώ έκλεισε ο δρόμος Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου στο νομό Θεσσαλονίκης.
Το ύψος του χιονιού στην πόλη της Καστοριάς φθάνει τα 20 εκατοστά, ενώ στην περιφέρεια του νομού είναι πολύ περισσότερο, φθάνοντας ακόμη και το ένα μέτρο στα ορεινά του Νομού.
www.eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: