15.3.10

Οδυσσέας...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΚΙ ΑΝ λύσουμε τα οικονομικά προβλήματα όλου του κόσμου, αλλά δεν γλιτώσουμε από τα δικά μας; Το ερώτημα αυτό σκιάζει- όπως τα σύννεφα του Σαββατοκύριακου- την Αθήνα, όπου επέστρεψε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ πήγε Βερολίνο, Παρίσι και Ουάσιγκτον μέσα σε έξι ημέρες. Είναι ρεκόρ αξιοζήλευτο για αρχηγό μικρής χώρας. Αποτελεί επίσης δικαίωση. Κανένας άλλος- στο ΠΑΣΟΚ ή τη Ν.Δ.- δεν θα μπορούσε να κάνει αυτό που έκανε ο Παπανδρέου. Να κλείσει τα ραντεβού. Να είναι «κουλ» στα πλατό των ξένων τηλεοράσεων. Και να...
διατηρεί καλύτερη προσωπική εικόνα από αυτή που έχει η Ελλάδα διεθνώς.

ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ όμως που ο Γιώργος γύριζε τον κόσμο το σπρεντ- η διαφορά επιτοκίου μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων- δεν κουνήθηκε από το τριακόσια. Επίσης δεν βοήθησε το γεγονός ότι- έχοντας τις πλάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσηςο Παπανδρέου έθεσε το θέμα των «CDS», δηλαδή των παραγώγων που- τρέχα γύρευε- λειτουργούν ως ασφάλιστρα κινδύνου των ομολόγων σε περίπτωση χρεοκοπίας εκείνου που τα εξέδωσε. Το να παίζεις «CDS» χωρίς να έχεις ομόλογα είναι σαν να έχεις αγοράσει ασφάλεια στο αυτοκίνητο του γείτονά σου. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως σε συμφέρει να τρακάρει.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ όμως δεν έχουν βοηθήσει την περίπτωσή μας. Ο Παπανδρέου δεν είναι επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα εσωτερικής αγοράς. Είναι ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ που κατέχει τη θέση. Αυτός θα καθαρίσει με τους Βρετανούς που έχουν τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις να μπει φρένο στα «CDS», αφού τα κερδοσκοπικά «φαντς» που παίζουν με αυτά έχουν ως έδρα το Σίτι του Λονδίνου. Ο Παπανδρέου είναι Πρωθυπουργός. Και όπως υπενθυμίζουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ο τελευταίος πρωθυπουργός στριμωγμένης από τις αγορές χώρας που τά ΄βαλε με τα «CDS» είναι ένας Γκέιρ Χάαρντε της Ισλανδίας. Η συνέχεια- μπρρ...- είναι γνωστή. Επτά μήνες αργότερα η Ισλανδία χρεοκόπησε.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ του Παπανδρέου το επτάμηνο πέφτει τον Οκτώβριο. Αν έχουμε φθάσει όρθιοι ώς εκεί, προβλέπεται ότι θα ζοριστούμε- ιδίως αν βγουν αληθινοί εκείνοι που λένε ότι η ανάπτυξη θα είναι μείον 2% ή και χειρότερα. Στο μεταξύ, υπάρχει χρόνος. Χρόνος για να μας σώσουν οι Γαλλο-Γερμανοί και χρόνος να σώσουμε τον εαυτό μας.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ μην επέστρεψε καραβοτσακισμένος, αλλά ο Παπανδρέου μοιάζει με τον Οδυσσέα. Όπως κι εκείνος, τα βρήκε μπάχαλο. Όχι γιατί του την έχουν στήσει οι μνηστήρες. Ασχέτως Παπουτσήδων, ο Γιώργος είναι ισχυρότερος παρά ποτέ. Αλλά γιατί η οικονομία θέλει μάζεμα- δηλαδή θυσίες. Και δεν σηκώνει αναβολές.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: