22.3.10

Από «κόσκινο» οι μικτές παραγωγές...

Ιδιαίτερα «καυτή» προβλέπεται η περίοδος που διανύουμε μέχρι και τουλάχιστον τον Ιούνιο για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση οπότε και αναμένεται το νέο στρατηγικό σχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες στην ΕΡΤ αναμένεται να «εγκατασταθεί» αυτές τις μέρες, ίσως ακόμη αν όχι σήμερα, ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης από το υπουργείο Εσωτερικών, ο οποίος θα προχωρήσει σε ξεχωριστό διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο σε δύο μικτές παραγωγές για τις οποίες υπήρξαν καταγγελίες οι οποίες όπως φαίνεται θορύβησαν τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο.

Θεωρείται μάλιστα σχεδόν σίγουρο ότι ο έλεγχος θα επεκταθεί και σε...

...άλλες τέτοιου τύπου παραγωγές, οι οποίες έτσι κι αλλιώς χαρακτηρίζονται ως μία από τις «μεγάλες πληγές» της δημόσιας τηλεόρασης. Πρόκειται για παραγωγές που η ΕΡΤ εμφανίζεται να παρέχει στούντιο, κάμερες, παρουσιαστές, σκηνοθέτες, αρχισυντάκτες κ.ά., αλλά να πληρώνει και εξωτερική εταιρεία παραγωγής κυρίως για μοντάζ και ορισμένες φορές και για ρεπορτάζ. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ξεκινήσει παράλληλα και διερεύνηση για να διαπιστωθεί αν πρόσωπα που αναλαμβάνουν τέτοιες παραγωγές έχουν συγγενικές σχέσεις με υπαλλήλους της ΕΡΤ.

Το θέμα με τις μικτές παραγωγές έχει απασχολήσει αρκετές φορές και το Κοινοβούλιο χωρίς όμως ποτέ να υπάρχει ξεκάθαρη κατάληξη. Η πιο πρόσφατη ήταν τον Νοέμβριο του 2008 με ερώτηση που είχε καταθέσει ο τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης για μικτές παραγωγές της ΕΡΤ World. Ο κ. Κοροβέσης είχε αναφερθεί σε συγκεκριμένες παραγωγές που κόστιζαν επιπλέον από 4.000 έως και 10.000 ευρώ ανά επεισόδιο, με την ΕΡΤ να διαθέτει στούντιο, παρουσιάστρια, σκηνοθέτη, διευθυντές φωτογραφίας και παραγωγής, φροντιστή, μακιγέζ, αρχείο κ.ά.

Ηδη στην ΕΡΤ έχει αρχίσει καταγραφή προσωπικού και αρμοδιοτήτων, με κύριο στόχο να εντοπισθούν οι αργόμισθοι και οι διπλοθεσίτες στο Δημόσιο. Την ευθύνη έχει αναλάβει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ Ηλίας Μοσχονάς (σύμβουλος διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων).

Οπως λέγεται μάλιστα έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 200 άτομα που είτε δεν έχουν αντικείμενο είτε δεν εμφανίζονται καν στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Θα ακολουθήσει αξιολόγηση του στελεχικού δυναμικού και δεν αποκλείονται αλλαγές σε θέσεις εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες κάθε τομέα. Μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να υπάρξει πλήρες στρατηγικό σχέδιο και πιθανότατα νέο οργανόγραμμα για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση με στόχο την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση προσωπικού, περικοπή εξόδων, ελαχιστοποίηση συμβασιούχων. Το τελευταίο έχει δημιουργήσει αναταραχή στους 1.200 συμβασιούχους καθώς δεν αποκλείεται το καλοκαίρι να βρεθούν χωρίς εργασία.

Μετά το Πάσχα αναμένεται επίσης να περάσει νομοθετική ρύθμιση που θα διαχωρίζει τη θέση προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στην ΕΡΤ ενώ θα καταργεί και τις θέσεις εντεταλμένων συμβούλων ώστε να δοθεί οριστική λύση στο θέμα που έχει προκύψει στη δημόσια τηλεόραση με την άρνηση των δύο σημερινών να παραιτηθούν. Από τους ειδικούς συμβούλους, εννέα έχουν ήδη αποχωρήσει ενώ οι συμβάσεις των άλλων πέντε λήγουν τέλη Απριλίου και όπως λέγεται δεν πρόκειται να ανανεωθούν.

Ανοικτή παραμένει και η παραγγελία του γενικού επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γ. Σχοινιωτάκη προς τους οικονομικούς επιθεωρητές για εις βάθος έλεγχο (έξι χρόνια) στην ΕΡΤ όλων των υψηλών συμβολαίων, των συμβάσεων για παραγωγές ή προμήθειες άνω του 1.000.000 ευρώ, διερεύνηση για πιθανή «σαλαμοποίησή» τους (σπάσιμο σε πολλά κομμάτια ώστε να μην υπερβαίνουν συγκεκριμένο ποσό και να γίνονται απευθείας αναθέσεις ή να μη γίνεται προληπτικός προσυμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου) κ.ά.
ΣΩ.ΜΑ. - Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: