Λίστα γιατρών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων - Εφοδος σε εφοπλιστές, ΠΑΕ και 65.000 επιχειρήσεις για τον ΦΠΑ...
«Θα γίνουμε η σκιά μεγαλογιατρών,μεγαλοεφοπλιστών,με- γαλοδικηγόρων και συμβολαιογράφων που δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα προκειμένου να λάβουν όλοι το μήνυμα ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι εθνική υπόθεση». Αυτό δηλώνει στο «Βήμα» ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών λίγες ώρες μετά την παραλαβή καταλόγων με ονόματα φορολογουμένων και επιχειρήσεων που προέκυψαν από διασταυρώσεις και είναι σχεδόν βέβαιον ότι αποκρύπτουν από την Εφορία τεράστια εισοδήματα. Μάλιστα την
περασμένη Παρασκευή οι Ράμπο του ΣΔΟΕ ξεκίνησαν ελέγχους σε όλες τις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες (Super League, Β΄ και Γ΄ Εθνική), γεγονός που ενδεχομένως δημιουργήσει «πονοκέφαλο» σε αρκετούς ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών ομάδων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έχει ανάψει το «πράσινο φως» στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι. Καπελέρη προκειμένου να πραγματοποιηθούν σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά και ιδιαίτερα σε πρόσωπα και επιχειρήσεις για τις οποίες υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις φοροδιαφυγής. Εφόσον εντοπιστούν και καταλογιστούν τα πρόστιμα θα γεμίσουν τα ταμεία του κράτους.
Στους στόχους του ΣΔΟΕ, όπως αναφέρουν αρμοδίως, δεν είναι οι απλοί πολίτες, οι μισθωτοί ή οι συνταξιούχοι αλλά εκείνοι που τα τελευταία χρόνια με τη χρήση πλαστών και εικονικών τιμολογίων κλέβουν συστηματικά το κράτος, εκείνοι που έχουν ξεχάσει πώς είναι το έντυπο της περιοδικής και εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ γιατί δεν το υποβάλλουν, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες υπεράκτιων εταιρειών (offshore), καθώς και ορισμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι εμφανίζουν στην Εφορία εισοδήματα που μπροστά τους οι ετήσιες απολαβές συνταξιούχων του ΙΚΑ φαντάζουν προκλητικά υψηλές.
Στοίβα φακέλων
Την περασμένη Πέμπτη οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΔΟΕ έμειναν έκπληκτες όταν παρέλαβαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μια στοίβα φακέλους που περιείχαν λίστες με ονόματα 65.000 επαγγελματιών και επιχειρήσεων οι οποίες δεν υπέβαλαν το 2009 ούτε μία περιοδική δήλωση ΦΠΑ ενώ ήταν υπόχρεες. Οι επιχειρήσεις αυτές θα ελεγχθούν σε πρώτη προτεραιότητα προκειμένου να αποδώσουν άμεσα τους μη καταβληθέντες φόρους.
Πάντως οι στόχοι του ΣΔΟΕ εφέτος είναι αρκετά φιλόδοξοι σε ό,τι αφορά την επιβολή προστίμων και την είσπραξη εσόδων. Οπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στο «Βήμα», ο στόχος είναι να επιβληθούν συνολικά πρόστιμα 10 δισ. ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και αν κανείς από τους παραβάτες δεν δεχθεί ότι διέπραξε το παράπτωμα της φοροδιαφυγής ή του λαθρεμπορίου και προσφύγει στη Δικαιοσύνη, θα πρέπει να καταβάλει το 10% του συνολικού προστίμου, δηλαδή το Δημόσιο σε κάθε περίπτωση θα εισπράξει τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Αν το ποσό αυτό προστεθεί και στον στόχο της είσπραξης των 2 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές, τότε είναι πολύ πιθανόν οι έλληνες φορολογούμενοι να «γλιτώσουν» το δεύτερο πακέτο φοροεισπρακτικών μέτρων που είναι πιθανόν να επιβληθεί ως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Από το στόχαστρο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ δεν θα γλιτώσουν ούτε οι εφοπλιστές καθώς, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη έρευνα σε πλοιοκτήτη ο οποίος κυκλοφορεί στην Αθήνα με πολυτελέστατα αυτοκίνητα που φέρουν ξένες πινακίδες και έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αμερικανικές αρχές. Ισως είναι η πρώτη φορά που το ΣΔΟΕ αποφασίζει να «χτυπήσει» κλάδους που ως σήμερα ήταν στο φορολογικό απυρόβλητο καθώς είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών απολαμβάνει σημαντικές φοροαπαλλαγές στο όνομα της εισαγωγής συναλλάγματος.
Μάχη αναμένεται να δώσουν οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών και με εταιρείες και επαγγελματίες που εκδίδουν και χρησιμοποιούν πλαστά ή εικονικά τιμολόγια. Το φαινόμενο αυτό εξελίσσεται σε γάγγραινα για την ελληνική οικονομία καθώς οι απώλειες των εσόδων για το ελληνικό Δημόσιο είναι τεράστιες. Τις επόμενες εβδομάδες προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα και να επιβληθούν υπέρογκα πρόστιμα σε γνωστές επιχειρήσεις εισαγωγής και εμπορίας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών οι οποίες φέρεται ότι έχουν χρησιμοποιήσει εικονικά τιμολόγια ύψους 130 εκατομμυρίων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πρόστιμα θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ! Την υπόθεση είχε αναλάβει η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων και καθ΄ όλη τη διάρκεια της έρευνας είχε χαρακτηριστεί άκρως απόρρητη και υψηλής προτεραιότητας λόγω των μεγάλων ονομάτων που εμπλέκονταν.
Μεγάλη βαρύτητα θα ρίξει το ΣΔΟΕ στον έλεγχο των offshore εταιρειών. Οπως αναφέρεται στο πόρισμα του ΣΔΟΕ, η offshore είναι μορφή εταιρείας αναγνωρισμένη πλήρως από το διεθνές δίκαιο. Αποτελεί ένα νομικό πρόσωπο το οποίο έχει δικαίωμα να προβαίνει σε οποιασδήποτε μορφής δικαιοπραξίες. Η διαδικασία σύστασης και η εγγραφή της εταιρείας στις καταστάσεις κάθε χώρας είναι εξαιρετικά εύκολη και γίνεται από οργανωμένα γραφεία που λειτουργούν στις χώρες αυτές. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), φορολογικός παράδεισος θεωρείται το κράτος που επιβάλλει χαμηλό ονομαστικό ή κανέναν φόρο εισοδήματος, φορολογεί ευνοϊκά ορισμένες κατηγορίες εισοδήματος (μηδενικός ή πολύ χαμηλός συντελεστής), προσφέρει σε κατοίκους τρίτης χώρας τη δυνατότητα να αποφύγουν την επιβολή φόρου στη χώρα φορολογικής κατοικίας τους, δεν διευκολύνει την παροχή και ανταλλαγή πληροφοριών και δεν θέτει ως προϋπόθεση την άσκηση ουσιαστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας των εταιρειών που βρίσκονται εγκατεστημένες στο έδαφός του.
Επίσης, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ως εξωχώρια εταιρεία εννοείται η εταιρεία που έχει την έδρα της σε αλλοδαπή χώρα και με βάση τη νομοθεσία της οποίας δραστηριοποιείται αποκλειστικά σε άλλες χώρες και απολαμβάνει ιδιαίτερα ευνοϊκή μεταχείριση. Οπως αναφέρεται στο πόρισμα του ΣΔΟΕ, στην πραγματικότητα οι offshore εταιρείες έχουν συσταθεί σε έναν φορολογικό παράδεισο (π.χ., Ανδόρα, Αρούμπα, Παναμά κτλ.) όπου οργανωμένα γραφεία αναλαμβάνουν τη σύσταση και διατήρηση της εταιρείας. Τα γραφεία αυτά φροντίζουν να καταβάλλουν κάθε χρόνο στο κράτος όπου έγινε η σύσταση τα ετήσια τέλη προκειμένου η εταιρεία να διατηρεί τη νομική της υπόσταση. Ορίζουν τους τύποις διευθυντές της εταιρείας και τον γραμματέα έναντι αμοιβής, όπως επίσης και τους τύποις μετόχους για εκείνους που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Η ευχέρεια που προσφέρει το κράτος σύστασης της offshore εταιρείας να μην πληρώνει φόρους, ανεξάρτητα από το πλήθος και τον όγκο των συναλλαγών, δίνει τη δυνατότητα στον κάτοχο της offshore εταιρείας να κάνει φορολογικούς σχεδιασμούς. Κεκτημένα
Το ελληνικό κράτος για πρώτη φορά το 2002 προσπάθησε να περιορίσει τις εμπορικές συναλλαγές των ελληνικών επιχειρήσεων με τις offshore. Αμέσως όμως μετά την εφαρμογή συγκεκριμένων διατάξεων και προκειμένου οι εν λόγω επιχειρήσεις να μη χάσουν τα κεκτημένα, δημιούργησαν υπεράκτιες εταιρείες υποκρυπτόμενες πίσω από εταιρείες εκπροσώπησης (nominee companies) κοινοτικών κρατών και άρχισαν να διενεργούν ενδοκοινοτικές εμπορικές συναλλαγές και να προσφέρουν υπηρεσίες στην Ελλάδα επιδρώντας και πάλι αρνητικά στο εθνικό μας φορολογικό σύστημα.
Στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών θα υπάρχουν σημαντικές παρεμβάσεις στον τρόπο ελέγχου και φορολογίας των συγκεκριμένων εταιρειών προκειμένου να μειωθεί η εκτεταμένη φοροδιαφυγή ή φοροαποφυγή που πραγματοποιείται.
BHMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου